Resurser om biodling

När det gäller biras skall du komma överens med de du har runt dig. Bin skiljer sig från annan djurhållning genom att de flyger fritt. De parar sig på många km avstånd. Jag är övertygad om att det är mycket viktigt att bevara vårt nordiska genmatrial som finns i det Nordiska biet.

I princip kan en bikupa se ut hur som helst men om bina har möjlighet väljer de ett rötskadat, ihåligt men ännu levande träd. Man bör ha minst två kupor för att ha reserv om ett skulle gå under. Då tar du en svärm eller gör en delning av det kvarvarande samhället. Dessutom kan ett samhälle rädda ett annat om det ena blir utan drottning. För att ha möjlighet att flytta kakor mellan olika kupor så är det bra om måtten är lika i alla dina kupor så kakorna har samma form. Den kupa jag prövat i 4 år nu är den som Chandler konstruerat. Dock med vissa anpassningar till vårt kärvare klimat. Dessa kan du läsa om på bloggens övriga sidor.

Under hela min 35 åriga biodlarkarriär har jag hört mycket om ventilering så när jag läste den här korta boken på 45 sidor från 1922 av Ed. H. Clark – Constructive beekeeping om kondensation så var det väldigt omvälvande.

Det forum jag hämtar tankegods ifrån är framförallt Biobees.

En bok från 30-talet. En annan typ av toplistkupa, en vertikal iställetför horisontell men den är mycket bra som allmän bibok, Abbé Warré – Beekeeping For All.
Redan då var det en del som var kritiska till ramkupan.

Generellt om bin så har Alingsåstraktens biodlarförening en mycket informativ sida och en växtdatabas som är mycket intressant.

Youtube hittar du mycket filmer.

Det är inte svårt att använda de ekologiska metoderna för varroabekämpning. Här finns en mycket bra handledning.

Här har en erfaren och duktig biodlare skrivit om Tymolbehandling

Avslutningsvis så kommer en länk till en biodlare som på många sätt är en förebild även om han fortfarande använder ramkupor. Det förvånar mig att han med sin djupa förståelse för bina inte ger bina den utökade kontrollen över vaxet och dess utformning som topplisterna ger.

Michael Bush är verksam i en del av USA som har ett  klimat som liknar vårt. På hans sida finns mycket att läsa men även länkar till andra mycket intressanta sidor.

//Patrick Sellman

9 thoughts on “Resurser om biodling

 1. Hej Patrick, det är augusti och mina grannar behandlar mot varroa. for att jag har fåt min avläggare for 3 veckor sedan har jag ingan information om varroanedfaldet i juni (som annars är det som styr hur behandlingne på hösten ska se ut). Det går inte at lägga myrsyrablödt pap ovanpå listarna.

  Och jag måsta ochså mata rejalt for att få dom gennom vinteren.

  Har du lite tips?

  Vänligen Ninna

  1. Hej Ninna, Myrsyrabehandling är den enda av de med organiska syror som är någon idé att göra under perioden med yngel. Oxalsyra och mjölksyra dödar inte kvalster i täckta celler och skall därför göras när samhället är yngelfritt på hösten.

   Oxalsyrabehandling används ofta som enda metod i mina bygder och är den enklaste. Den går ganska enkelt att göra även med topplister men du måste glesa på listerna under själva behandlingstillfället. Hur du gör och bereder lösning står i handledningen du hittar om du trycker på sista länken i texten ovan, ”handledning”. Just Oxalsyra står det om på sid 13-14.

   Hur gjorde du tillsättningen av dina bin? Tillsatte du en skaksvärm eller satte du in vaxkakor? Vet du hur tidigare ägaren bekämpat mot Varroa? Har de utvecklats väl?

   När det gäller invintringen med sockerlösning så tillsätter du enklast den med en upp och nedvänd burk på ett par små listbitar strax utanför avdelningsluckan (followerboard). Gör några små hål i plåtlocket så suger bina ut sockerlösningen men den rinner ej ut av sig själv beroende på undertrycket som bildas. Gör dock inte hålen för stora. Om din avdelningslucka är helt tät kan du borra ett hål där en kork eller annan plugg kan täppa igen. Gör detta hål en bit ned på luckan och låt den vara öppen under utfodringen. Om du gör på detta sätt är det viktigt att kupan är tät så inte andra bin kommer åt fodret. Om den inte är tät och den inte går att täta på ett lätt sätt så tar du en bit tyg och täcker över själva burken och upp på listerna så dina men inga andra kommer åt.

   Har inte samhället utvecklats mycket sedan du tillsatte det och har lite honung så påbörja invintringen redan nu. Med 0,5 – 1 L sockerlösning/dygn så får du en drivfodringseffekt i slutet på yngelperioden. De ägg som läggs från slutet av Juli till de slutar är de bin som kommer att utgöra övervintringsbina så det är bra om de har en hel del ägg. Jag brukar inte drivfodra själv annat än just avläggare så de får fart på tillväxten. Det kan vara värt att pröva för dig även om det i vilket fall hos mig är sent på säsongen.

   Hur många kakor sitter ditt samhälle på och hur stora kakor har du?

   Hoppas det var till hjälp annars kan du svara på frågorna jag ställt så kan jag svara bättre.

   //Patrick

   1. Hej Patrick
    Ja, det är en bra handledning.
    Men taler det du skrivar om myrsyra och yngel inte for att använda myrsyra fremfor oxalsyra?
    Bina blev tilsat på sina kakor. Jag vet inte hur dom behandlats mot varroa, men dom kommar från en skolbigård så tänkar att det har blivit gjort ordentligt.
    Dom har utviklat sig långsamt, inte byggt nya kakor även om dom har haft tomma listar att bygga på (men dom har byggat flittigt på dom kakorna som dom kom på och faktisk byggt fast dom i sidorna av kuban). jag tror dom saknar drag. Jag bor i et forort med villa’er och trädgårdar.
    Dom sittar på 6 välutbygte kakor (en är en tilsat yngalkaka från en annan familj). Vil have dom på tio innan vinteren.
    Jag är bortrejst onsdag til måndag. kan jag börja utfodringen tirsdag d. 20 eller blir det för sent? hur reagerer dom på en paus i fodringen?
    Tack for dina många (och snabba) råd!

    1. Om det inte finns yngel så går det ur det perspektivet lika bra med mjölksyra och oxalsyra men måste du behandla under yngelsäsongen så är det myrsyra som gäller. Jag har inte provat ut någon metod där ännu men det finns flera tänkbara. En är med myrsyraapplikator som går lika bra i topplist som ramkupa.

     http://www.lpsbiodling.se/cgi-bin/ibutik/AIR_ibutik.pl?funk=visa_artikel_zoom&artnr=115851&artgrp=16&limit=&extra=&varumarke=&Betyg=&visa=&Sort=&Visn=&Kampanj_ID=

     En annan metod som jag tänkt pröva själv är en variant av Tedbladmetoden med Porös träfiberskiva i en honungsburk. Normalt sätts den i en fodertäckbräda över samhället men jag tänkte ställa den vid sidan om under några tomma lister. Det görs två behandlingar i rad med denna metod så en på var sida om samhället.

     Eftersom myrsyra är tyngre än luft så får det i praktiken väldigt stor skillnad om man sätter burken upp och ned ovanför samhället eller om den står rättvänd vid sidan om så metoden måste utvärderas.

     Jag har dessutom högt placerat fluster i tre av mina kupor vilket innebär att syran inte ”rinner ut” på samma sätt som i ett lågt placerat fluster.

     ”Tyvärr” har jag inte haft anledning att bekämpa Varroa på tre år så utvärderingen går långsamt. 🙂 Gör inga slentrianmässiga behandlingar.

     Kanske någon annan som kan tänka sig att pröva Tedbladmetoden enligt mitt förslag ovan och som vill dela med sig av resultatet. Det vore verkligen bra om det funkade tillfredsställande då det är en både enkel och säker metod som kan förberedas i förväg vid diskbänken i lugn och ro. Enkla och billiga material som går att återanvända är det också.

     http://biramen.biram.se/printthread.php?tid=85&page=2

     1. Påbörja drivfodringen så fort som möjligt.

     2. ja , det känns dumt att behandla om sjukdommen inte finns. grannan har väldigt lite kvalster (0-2 pr vecka). Jag kommar att behandla senare, just innan invintring.
      Hur reagerer Bina på en pause i drivfordringen på 6 dagar? kan kanske hitte nogon som kan mata dom mens jag är borta.

     3. De behöver foder för att bygga ut kakor och yngelproduktion så det är redan sent egentligen om de inte kommit igång ordentligt. Är kupan tät med lister hela vägen och eventuella extrafluster som går att täta så går det mycket snabbt att och enkelt att fodra.

      Bra om du ber någon. Vet du vilken ras det är?

     4. Har sat igång matningen. Vet inte vilken ras det är men dom ser vanliga ut, gulliga 😉

     5. Är de lika mörka som mina eller har de en mer gul bakkropp? De mörka jag prövat är de Nordiska jag har nu och Krainer. Båda slutar tidigt med äggläggningen. Är de gulare så har du förmodligen Italienska eller Buckfast och de håller på lite längre. De gula skulle vara en fördel just i detta läge då du behöver mer ägg men i förlängningen så är de mörka nordiska bäst i denna typ av kupa.

      Fast egentligen är de bästa bina de som finns runt omkring om det finns ett rassamarbete så att man kan utveckla en lokal stam och få lyckade friparningar utan hybridisering.

Kommentera