Publicerad

Biodling på enkelt vis 1:

För en handfull år sedan återupptog jag biodlingen igen efter ett par års uppehåll. Det som gav mig en nytändning och nytt hopp om en framtid för biodlingen efter 35 år som biodlare var den apicentriska biodlingen med bl.a topplistkupor som en del. Enkelt uttryckt så är det ett förhållningssätt där man utgår mer utifrån binas naturliga behov. Hur vill bina ha det om de får bestämma själva?

Foto: Anders Tedeholm

Jag ångrar inte en sekund att jag byggde dessa Kenyanska topbar hives, Ktbh som de kallas. En bra sammanfattning av min upplevelse är att allt som jag efter många år som biodlare upplevde som tråkigt med biodlingen försvann och allt det roliga blev kvar och i många stycken ännu roligare. Kan det bli bättre?

Några av de saker som jag slipper nu för tiden.

 • diskning av slunga och allt annat krångel och slabb med den
 • trådning av ramar
 • ramspikning
 • insmältning av vaxmellanväggar
 • krångel med en rökpust som slocknar hela tiden
 • möss i kupan
 • fåglar som sitter på flustret och äter bin
 • rengöring av gamla ramar
 • plock, sortering och lagring av lådor, ramar och utbyggda vaxkakor.
 • utgifter för valsning och rensning av vax
 • inga tunga lyft av skattlådor m.m.
 • inga konstiga arbetsställningar, nästan allt arbete utförs i perfekt arbetshöjd
 • för att inte tala om alla dyra utgifter för dyr utrustning som jag slipper

Dessa kupor är en relativt ny företeelse i Sverige åtminstone i någon större omfattning men i andra delar av världen har det förekommit i flera decennier. Det är en nygammal modell, de äldsta fynden av topplistkupor är gjorda i lera och är från antiken. Förmodligen har de funnits sedan långt innan dess men trä är ett ack så förgängligt material.

Inriktningen på min biodling är enkelhet på alla sätt. Det är min önskan om att hitta mycket enkla metoder som i princip inte kostar någonting om man är lite händig. Att sänka trösklarna rejält för att ta steget att bli biodlare. Jag vill nå ut till alla dessa unga vuxna med ett stort miljö och naturintresse där detta tar sig uttryck i bl.a odling på olika sätt. Självklart är alla andra välkomna också. Tänk om vi kunde få se trädgårdarna fyllas med små biodlingar med ett par tre kupor igen, så som det var för endast några decennier sedan.

Hur enkelt är det då att ha en biodling med denna utrustning? Vilken utrustning förresten?Så här ser utrustningen ut förutom den horisontella topplistkupan på bilden ovan

I bigården

 • Gåsfjäder att borsta bina av kakorna med
 • Kökskniv med smalt plåtblad(du vill ändå inte ha den i köket)
 • 10 l hink med lock
 • Blomspruta för krukväxter inhandlad på ICA

I köket

 • Paltslev i trä eller en stöt av något slag
 • Saftsil av hushållsmodell inhandlad på ICA
 • Saftmaja av äldre modell i aluminium som vi inte gärna använder till saft.

Thats it! Nej det var ju så klart. De sticks ju ibland de rackarna så skyddsutrustning är inte så tokigt. Mitt råd till nybörjare är att det är här de skall lägga sina utgifter. Blir det tokigt så kan det innebära slutet på biodlardrömmarna och det vore tragiskt. Det finns ett klart samband mellan osäker, rädd nybörjare och ilskna bin. Då är det bra om man har en skyddsutrustning man kan lita på så man kan stå kvar i godan ro fast man ställt till det.

Hur denna enkla utrustning används får bli ett framtida inlägg.

Bin är på många sätt ett mycket tacksamt djur att börja med. Det är härdigt och anpassat för vårt klimat under rätt förutsättningar men framför allt så behöver de inte daglig tillsyn. Det ger utrymme för resor och annat utan att det ordnas med djurvakt.

//Patrick Sellman

25 thoughts on “Biodling på enkelt vis 1:

 1. Jo, jag hade bin några år, men de frös nog ihjäl.
  Sedan så kom varroan…
  Så jag gav bort alltihop och hon som tog över grejorna r det att funka.

  Jag hade en bunt gamla tidningar. I ett nummer fanns en kille som utvecklade egna ideer..
  Han gjorde egna lådor som gynnade vilgbyggen.
  Det innebar att han kunde sälja fräscha bikakaor med honung i…
  En klart bra affärside för Nordiska bin med större svärmnongsvilja, troe jag…

  Nog hade jag testat några lådor om jag hade haft det som du….

  1. Det är hög tid att utveckla ”nya” metoder för biodling. Inom citat då en del av de nya är väldigt gamla. Det som de flesta borde vara överens om är att den traditionella biodlingen misslyckats i stora stycken. Vi måste vända på alla stenar, ifrågasätta de flesta gamla sanningar för att hitta nya vägar. Känns som det börjar bli mer och mer akut.

   Förutom de mer nybörjarbetonade inlägg som du ser exempel på ovan kommer jag även att diskutera just sådana tankat, hypoteser eller teorier i kommande inlägg.

   Inledningsvis kommer jag att fylla på med det jag kallar nybörjarinlägg för det är ett av huvudsyftena med bloggen att sänka trösklarna för att få fler att börja med biodling.

   Vet inte hur du bor nu men det är få ställen där det inte går att ordna så en eller helst två kupor av det här slaget får en plats. All utrustning ryms i kupan med undantag för paltslev, hink och saftsil då förstås 🙂

   Har man mycket liten tomt eller lägenhet så är det ofta möjligt att få uppställningsplats i närheten.

   1. Jag var med i Hajom biodlarförening ett tag och fann ju att biodling enbart handlar om volym.
    Samma tanke som i allt annat inom jordbruket.
    Jag tog upp biodlingen i min bok Jordbruk 2.0.1, som ett typexempel på hur snett vi resonerar idag…
    Tyvärr har jag inga hemma, jag har slutat att ta hem den, men den ligger nog på nätet. Annars kunde jag skickat över ett ex.
    Min mor var ju barn för hundra år sedan och hon berättade litet om hur biodlingen gick till då..
    Vilket jag tog med i boken.

    1. Storbiodlarna får hålla på. De jag inriktar mig till är de mindre. När jag började för 35 år sedan så fanns det små biodlingar lite överallt, 4-5 kupor var inte ovanligt i en vanlig villa trädgårdspeciellt inte på landsbygden.

     Det är som med grisen och hönorna ypperliga djur som komplement i gränszonerna till jordbruket i vår del av världen. Inte minst för att ta hand om rester från annan produktion och förädla till högklassig mat.

     Det storskaliga jordbruket är en parentes i vår historia. Får vi inte problem med energiförsörjningen så får vi det med förstörda förutsättningar. Det är inte uthålligt på något sätt. Tror vi kan räkna det i decennier till eller max något sekel men det förstår jag inte riktigt hur det skulle gå till.

 2. Går det bra att övervintra bina i TBH kupan eller måste man tilläggsisolera den?
  Jag byggde en i 28mm tjock asp, men jag har inte skaffat några bin ännu.
  Jag kan bekräfta att det gick väldigt snabbt att bygga den, hade jag gjort mallar hade jag lätt byggt tre stycken på en dag inklusive ribborna bina bygger sina vaxkakor på.

  1. Hej Anders! Kul att du hittade hit så snabbt och kul att du fått till en kupa 🙂

   För att kunna svara på din fråga så får du ge mig lite mer info.
   Var i Sverige har du din kupa? Står den vindskyddat? Vilken biras skall du ha i den? Var sitter flustret? Vad har du för botten? Nät? Trä?

   28 mm asp borde vara ypperligt som material och funka de flesta vintrar men beroende på var du bor så kanske det inte räcker extremvintrarna.

   Jag har lite idéer om kupans utformning för att öka binas chanser till överlevnad som jag kommer att skriva om under våren. Tyvärr blir konstruktionen mer komplicerad men inte dramatiskt. Det är en viktig del av konceptet att hålla det så enkelt som möjligt.

   Jag har faktiskt tillverkat mallar helgen som var för att pröva serietillverkning av fyra kupor av denna modell plus en variant på samma tema. Skall även göra fem andra med ett lite annorlunda modell för att kunna jämföra binas trivsel och lite olika skötselmetoder. Fick till ett par burkfodrare för att kunna stödfodra bina inne i kupan också.

   1. Tack Patrick,
    Det var inte så svårt för mig att göra en kupa, det är förresten en likadan kupa som du har. Jag hittade en tråd på alternativ , jagade rätt på en ritning och byggde en kupa på en kväll, superenkelt var det. Jag hade självklart tänkt att ha nordiska bin, jag är minst lika intresserad av pollineringen som honungen. Bihållningen kommer att bland annat vara en del i en skogsträdgård. Mitt mål är minimalt med arbete. skattningen jag planerar att ta är inte mer än vad bina kan avvara.
    Eftersom jag har både solosåg och solohyvel är det en barnlek för mig att bygga tbh kupor och då tror jag att det är bättre att satsa på en mer extensiv bihållning. Jag bor i södra småland zon 2/3 här finns mest lind, fruktträd vår och sommarblomster, ingen ljung.
    Kuporna kommer att stå vindskyddat jag funderar på att ha nätbotten med löstagbar bräda.

    1. Verkar som om jag och du har rätt mycket gemensamt.

     Titta på filmen http://www.youtube.com/watch?v=SWB-pdlqeFQ

     Det är Phil Chandler som skrivit Barefoot beekeeper och grundat biobees.org

     Jag kommer att använda detta koncept och en del andra konstruktionsdetaljer i de fem kupor jag skall bygga så fort jag kan släppa arbetet med fiberföreningen lite inom kort.

     Jag är glad om du håller kontakten och delar med dig av dina erfarenheter.

     Du kan pröva att ha kuporna oisolerade men de första två åren med dessa kupor hade vi vintrar med -10 eller kallare i ett par månader ofta -20. Jag hade nätbotten dessutom. Det funkade inte även med 20 mm frigolit på utsidan. Skall man ha nätbotten så måste kupan vara djupare mer luft under. I ramkupor med nätbotten så sätter man ofta en tomlåda under.

     Jag har isolerade kupor efter det. Fick nog men jag tror inte det är bästa lösningen. Båda mina samhällen har klarat sig de senaste åren. Skall kuporna förstärkas på vintern så skall det gå att ta bort isoleringen på sommaren då det är kondensation som gäller.

     Mina kupor kommer att stå med flustret mot söder eller sydost. Tidig sol men gärna skugga på em. Vitmålade dessutom för att hjälpa till att få ner tempen någon grad. Läs denna lilla bok på knappt 50 sidor från 1918 om hur bina använder kupan som kondensator på sommaren. Du kommer inte att ångra dig.

     http://archive.org/details/cu31924003100306

     Var så god 🙂

     1. Tack för länkarna.
      Jo, jag tror vi har en del gemensamt, vi har bland annat ”träffats” på Mises och rädda sverige. Det dröjer nog några år innan jag kommer att börja med bin. Först skall jag plantera lite, mitt första mål är en trädgård som inte behöver klippas, mycket perenna växter och ”ogräs” Uteplatser där det är solfickor och en rejäl damm.

     2. Det håller jag också på med. Har tillverkat fruktträd och dragit upp bärbuskar och perenner både från frö och sticklingar de senaste åren.

     3. Min än så länge enda TBH konstruerade jag av 45 mm standardvirke. Bina övervintrar utmärkt i Göteborgstrakten utan övrig isolering, även denna ovanligt långa och kalla vinter. Min TBH har tät botten i samma dimension som väggarna. Flustret åt sydost.
      http://www.addictedtohoney.se/

     4. Var in på din blogg och blev glad. Ser ut som om vi kommer att hjälpas åt med samma sak framöver.

      Vill man göra en kupa som är pålitlig och enkel att tillverka för vårt klimat så är din modell ett säkert kort. Hur har det gått med fukt på botten nu efter vintern i din kupa? Jag kunde inte se var du placerat flustret på bilderna du hade på din blogg. Du hade flustret mot SO med tidig morgonsol förstod jag. Har du möjligen lite skugga på eftermiddagen och kvällen? Hur har bina byggt fast vaxet i väggarna i din kupa med mer lodräta långsidor?

      Om du vill vara med och utveckla kupan till att stötta bina ännu mer så titta gärna på filmen i kommentaren ovanför din och läs boken om kupan som kondensator som finns i länken i samma kommentar. En bok som vände på begreppen för mig efter nästan 35 år som biodlare. Den bok som påverkat mig mest tillsammans med just Barefoot beekeeper som du nämner på din hemsida.

      Jag kommer att ha bl.a den som utgångspunkt när jag tillverkar kupor de närmaste åren för att testa några hypoteser i vårt klimat. Det innebär att det är en fördel om det går att lätta på isoleringen under sommaren. Priset blir en något mer komplicerad tillverkningsprocess men inte så det blir för komplicerat. Det blir inlägg framöver där jag kommer utveckla dessa idéer men jag är upptagen i några dagar nu så det dröjer.

      Jag hoppas vi kan dela erfarenheter framöver.

     5. Flustret är placerat på långsidan, ca 1/4 in på långsidan, i anslutning till botten. Flustret mot SO är egentligen inte knutet till morgonsol, mer för att undvika att nordvästvindarna blåser rakt in i flustret. Kupan står i en skog/park med växlande halvskugga hela dagen.
      Clarks bok har legat på min att-läsa-lista ett tag; får göra slag i saken nu!

     6. Chritsoffer

      Hur gick det med fukt på din täta träbotten efter vintern?

 3. Trevlig blogg! Biodling har stått överst på min önskelista i många år.. På youtube har jag sett mängder med filmer med just den här typen av kupor, och jag tycker att det är precis så som biodling skall gå till!

  Någonstans såg jag beteckningen ”trågkupor”, är det en annan modell?

  Kommer förhoppningsvis att skaffa mina första bin nästa sommar, under tiden så fortsätter jag att lusläsa allt om biodling..

  1. Kul att du gillar mina första trevande försök att skapa en bra blogg om småbruk.

   När man talar om trågkupor så syftar man oftast på ramkupor av äldre modell där man har ett tråg med 18-25 ramar istället för uppstaplingskupor där man staplar lådor på varandra med oftast 10 ramar i varje låda. I trågkuporna har man oftast yngelrummet i själva tråget. Därefter ställer man vanliga skattlådor ovanpå detta. En modell som jag prövade själv var Smålandskupan som min pappa byggde för runt 35 år sedan.

   Jag kallar ofta utrymmet i topplistkupan för ett tråg när jag presenterar den. Jag tycker det är en bra benämning. Det är ju ett tråg 🙂

   Du är välkommen att ställa så mycket frågor du vill i kommentarsfälten här.

 4. Hej

  Bor i Norrbotten (växtzon 5-6) och är en intresserad nybörjare inställd på beeguardian, har fastnat för Nordiska biet och hoppas jag får nöjet att plantera dem denna sommar.

  Just nu håller jag på att färdigställa en topplistkupa gjord i 7mm plywood med limmade förstyvningslister så den blir stum/vridstyv men ändå lätt. Har läst din intressanta blogg och kommentarerna: Nu undrar jag om det faktiskt inte borde vara möjligt att ha en isolerad kupa året runt, även på sommaren?

  Isoleringen håller ju även ute värmen på sommarn, likväl som den på vintern håller ute kylan, så det borde väl bli en stabilare fluktuation/mer utjämnad temperatur i kupan under t.ex. ett sommardygn på dessa breddgrader. Utetemperaturen i juli kan pendla mellan +5 till +30 grader

  Har ju dock även ett par riktigt praktiska ideer om hur man enklast isolerar/avisolerar kupan på vår och höst, ifall min teori ovan spricker 😉

  Mvh Kristian

  1. Pröva gärna flera lösningar och jag är tacksam om du delar med dig av dina erfarenheter.

   De två kupor med bin jag har för tillfället har 45 mm linisolering och 18 mm limträskiva på insidan. Det finns en hel del rapporter om att ”för” isolerade kupor ger slöa bin som utvecklas dåligt på vintern. Bl.a skrev Broder Adam om detta i sin bok ”Min biodling”.

   Det som gör att jag själv väljer att ha måttlig isolering som går att ta bort under försommaren är för att öka binas möjligheter till något kylda ytor för att underlätta kondensation. De fem kupor jag håller på att bygga just nu har alla ett inspektionsglas längs med bakre långsidan. Det är inte enbart för att kunna inspektera utan att störa så mycket utan en yta som det borde vara utmärkt att kondensera emot. Bin täcker annars en träyta med propolis efter ett tag så de kan kondensera mot denna lackliknande yta.

   Om du som jag ser en fördel med till vårt klimat genetiskt anpassade bin, det nordiska mörka biet så har det alla möjligheter att bli en lyckad kombination med den horisontella topplistkupan.

   1. Tack för isolerings-infon, förstår bättre nu. Rätt ventilation verkar vara prio ett istället. Hittade ett fint stålmyggnät i gömmorna och gjorde en enkel löstagbar låda med snäppfäste längs hela kupans undersida, den bör rymma 3-4 liter kutterspån totalt. Man lär fylla upp lådan med spån till jämns med botten på själva kupan, – det låter väl rimligt, eller?

    Det bör finnas plats för kakorna närmast golvet.

    Att få tag i bin ser däremot inte ut att bli lätt, hade ju velat ha Nordiska bin, men närmaste två biodlargrannarna har Krainer, så man får väl anpassa sig efter dem. Går ej heller att få tag i Nordiska bin…- än så länge.

    Har ändå fått tag i en herre 8 mil härifrån som ev. säljer avläggare (bisamhälle) en sorts ”ortens blandade bin” med kupa som är leveransklar i juni för 2000:- men annars verkar det mörkt 🙁

    Får väl fortsätta på bygget med topplistkupan, har taket ogjort och några detaljer men den blev riktigt fin till slut.
    Total tjocklek med kombinationen plywood/masonit och fogskum emellan blev endast 35-40 mm, så det är väl ganska lagom tjocklek?
    Mvh Kristian

 5. Hej

  Bor i Norrbotten (växtzon 5-6) och är en intresserad nybörjare inställd på beeguardian, har fastnat för Nordiska biet och hoppas jag får nöjet att plantera dem denna sommar.

  Just nu håller jag på att färdigställa en topplistkupa gjord i 7mm plywood med limmade förstyvningslister så den blir stum/vridstyv men ändå lätt. Har läst din intressanta blogg och kommentarerna: Nu undrar jag om det faktiskt inte borde vara möjligt att ha en isolerad kupa året runt, även på sommaren?

  Isoleringen håller ju även ute värmen på sommarn, likväl som den på vintern håller ute kylan, så det borde väl bli en stabilare fluktuation/mer utjämnad temperatur i kupan under t.ex. ett sommardygn på dessa breddgrader. Utetemperaturen i juli kan pendla mellan +5 till +30 grader

  Har ju dock även ett par riktigt praktiska ideer om hur man enklast isolerar/avisolerar kupan på vår och höst, ifall min teori ovan spricker 😉

  Mvh Kristian

 6. Hittade detta på nätet ;

  Bees pollinate two thirds of all our food — so when scientists noticed that silently, they were dying at a terrifying rate, Avaaz swung in to action, and we kept on swinging until we won.
  This week’s victory is the result of two years of flooding ministers
  with messages, organizing media-grabbing protests with beekeepers,
  funding opinion polls and much, much more. Here’s how we did it,
  together:

  Keeping France strong. In January 2011, 1 million people sign
  our call to France to uphold its ban on deadly neonicotinoid
  pesticides. Avaaz members and beekeepers meet the French agriculture
  minister and fill the airwaves, pressing him to face down fierce
  industry lobbying and keep the ban, sending a strong signal to other European countries.


  Bernie, the huge inflatable bee, helps deliver our 2.6m strong petition to Brussels

  Tackling industry head on. Bayer has faced Avaaz and allies
  protesting at its last three annual meetings. The pesticide giant’s
  managers and investors are welcomed by beekeepers, loud buzzing, and
  massive banners with our 1 million plus call on them to suspend use of
  neonicotinoids until scientists reviewed their effect on bees. Avaaz even makes a presentation inside the meeting, but Bayer says ‘no’.

  Making the science count. In January the European Food Safety
  Agency finds that three pesticides pose unacceptable risks to bees, and
  we jump in to ensure Europe’s politicians respond to their scientific
  experts. Our petition quickly grows to 2 million signatures. After many
  talks with EU decision-makers, Avaaz delivers our call right to the EU
  HQ in Brussels. Later that same day, the Commission proposes a two-year
  ban!

  1. Ja det var ett steg i rätt riktning för binas chans att överleva vi har fullt upp med varroa, virus och övriga sjukdomar som drabbar bina hårt.

   Skönt att se att det inte alltid är storindustrin som använder maktinstitutionerna för egen vinning som vinner när deras arméer av lobbyister dragit fram.

 7. Hi Patrick,

  Nice to see you yesterday, and thank you so much for the seeds.

  I began to think about hives some more and have been interested in Perone models. Any experience with these? Someone suggested on FB that they didn’t seem so good in Sweden but arguably hadn’t been tested. Seems like it supports the needs of the bees & producer;

  http://www.biobees.com/library/hive_perone/Making-a-Perone-Hive.pdf

  1. Yes and thanks to you and Yohanna as well. It was a nice meeting. Hope to see you at my place soon.
   When it comes to Peronne hives I think they are superb for cold climates from the bees perspective. I have never tested them but have read about them and with the knowledge of how bees with the wax and honey build their own protection inside the hive i think the big community they can build in such a hive is really good. The problem is the regulations (again). If there is sickness around your place the bee inspector have authorization to inspect your hive and then he have to look at the brood. Its all about the American foulbrood. A really bad illness. You can read about it here. http://en.wikipedia.org/wiki/American_foulbrood

   My intuition tell me that the problem with this kind of illness should be less in a Peronne then an ordinary frame hive but the regulations have no exception.

   This is the only inspection the bee inspector can do against your will and if he want to do this the illness have to be found in an apiary in 3 km from your beehives.

   Warré hive with bigger boxes have also the extensive style. But the cons are a lot of material to store. Its not a problem for you but for many people it is. One of the main reasons for me why I chose the horisontell topper hive is the teaching of newbies. Its the far most easy way of keeping bees.

   That sad I discuss a lot with a friend and we are both inspired by Peronne and he has done horisontal top bar hives in very big sizes. A compromize inspired of Peronne but with the cons of less manageable hive but still manageable.

   When i now start to expand my apiary i will build bigger Htbhs inspired by Peronne and the extensive management but with the base in my experience from the seven years with the hive I have. I still didn’t recommend this big sized hives for newbies.

   We can talk about it when we meet next time. Maybe you can help us build new experience with this bigger hives in our climatezon. But don’t forget the teachers perspective in this. The most important is to get more beekeepers and bees.

   Its all about compromises of variables you weight from whats important for you. There is no ”the best hive” for everyone.

  2. Hi again Richard

   I have to say something more about my opinion about the Peronne hive. I think Peronne has a lot of good ideas about extensive not disturbing beekeeping and with very big hives as well. All that inspires me but its not only the regulation about possibilities for inspections then there are illness close to the apiary that I have thoughts about going as far as P. I think its good both for the bees and the beekeeper if its easy for the beekeeper to check the comb and bees with as little disturbans as possible if there isn’t ”Business as usual” at the entrance for example.

   I also have an ethical point of view on this as well. Even if its just insects its animals under my protection and then I have to do something then they need it. Its a bit of practical philosophy. A cooperation for mutual benefit. I can’t just leave them to die if something is wrong. No queen or some illness.

   That said Im very much into very extensive management of big hives with little disturbing of the bees. My way of doing that but still with good inspectionoportunities if its needed is a big horisontell toplisthive with the entrance at the shorted. But its not for newbies in common.

   Lets talk more about it next meeting. My wife roasted the broiler you give me as a gift and I must say it was fantastic, the best I´ve ever eaten. Thank you.

Kommentera