Publicerad

Bloggen i bokform

En av deltagarna på mina kurser har sammanställt bloggens artiklar om bin och biodling till ett A4 kompendium för den som vill läsa på platta eller rent av skriva ut. Stort tack Christian Stockelberg. Jag har lagt upp det 70 sidiga kompendiet för kostnadsfri nedladdning under publikationer.

VIKTIGT! När det gäller byggbeskrivningarna i artiklarna så är det äldre prototyper. Jag har de senaste åren förändrat konstruktionen och gjort trågen 50 mm högre. Långsidorna är 350 mm breda istället för 300 som i beskrivningen. Flusterhålen har i ett par steg förflyttats nedåt och befinner sig just nu på det ställe där de förmodligen blir kvar dvs 120 mm över botten. Periskopflustret är lika stort som tidigare för att skydda väggen men det sitter så det precis täcker flusterhålen. Ingen lång periskopverkan där. Höga hål blir svårstädat. Se bilder på den kupa jag säljer för förtydligande men även på de bilderna sitter flusterhålen högt.

3 thoughts on “Bloggen i bokform

  1. Hej. Har läst en hel del av det du skrivit . Och finner det mycket intressant. Hade bin själv ( 2 kupor) för 15 år sedan men fick barn och tiden räckte inte till men nu har intresset vaknat igen. Dina kuptyper är mycket intressanta men jag undrar om du kommit fram till någon slutsats om tilläggsisolering av långsidor eller av övriga kupdelar för den delen.

    1. Isolering behövs inte utom i de allra besvärligaste klimatzonerna med riktigt kallt långa perioder. Kupan jag tillverkar och säljer är helt oisolerad.

    2. Behövs ingen isolering. Inte ens över listerna. Se till att de har tillräckligt med foder.

Kommentera