Publicerad

Bygga Tbh kupa 5: Taket

Taket går givetvis att bygga på många sätt. Några saker att tänka på är att det finns plats för eventuell isolering, i mitt fall gamla täcken ovanpå topplisterna.
Det är en fördel om du inte gör ett större mellanrum mellan gavel och tak än några millimeter för att hindra möss från att komma in. De kan klättra på benen. Det får däremot inte vara mindre än att det finns utrymme för träts rörelser så inte locket kärvar.

Gör du ett platt tak så låt det luta något och använder du plåt så tänk på att den kan bli mycket varm på sommaren inte minst om den är mörk. Då måste du ha gott om luft under med god ventilation och helst isolering för att inte få kakfall, dvs det blir så varmt i kupan att vaxkakorna blir mjuka och försvagade så de ramlar ner på botten.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Taksarg

Se till att gavlarna på taket vilar på och skyddar ändträt på benen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Tak av fjällpanel

Taket blir rätt tungt, skall gångjärn monteras så kan det vara bra att ha benen något bredare än jag haft på mina prototyper. Det är något jag kommer att ändra på i fortsättningen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Undersidan på taket av fjällpanel

En ytbehandling på taken och resten av kupan som visat sig fungera mycket bra är linolja med smällt bivax. Värm 20 delar linolja och 1 del bivax i vattenbad och använd som ytbehandling. Just när det gäller taken är det efter första behandlingen bra att öka andelen bivax. Jag gjorde en blandning med 4 delar linolja och en del bivax som slutstrykning. Skall den strykas på krävs att den är varm. Det ger när det svalnar lite en massa som liknar salva. Den massan tryckte jag sedan in i sprickor och skarvar så det blev tätt.

Jag trodde det skulle spricka efter något år utsatt för sol, väta och vind men icke. Efter fem vintrar är det helt intakt. De första taken har svartnat efterhand, är fortfarande täta och har aldrig fått någon mer behandling.

//Patrick Sellman

8 thoughts on “Bygga Tbh kupa 5: Taket

 1. Att använda bivax i färger eller annat?
  Är det något som du vet något om?
  Ty det du berättar är ju spännande… Kan man göra en linoljefärg som är bättre med en liten tillsats av bivax, kanske…..

  1. Jag har aldrig använt linolja med bivax till vanlig inoljning av tex trädgårdsmöbler eller trätrapp men skulle kunna tänka mig att den med en tjugondel bivax ger ett bättre skydd än vanligt.

   När jag byggde mitt hus för drygt tjugo år sedan använde jag en färg från Färgbygge som heter bivaxlasyr på innerväggarna så viss förekommer det. Det är en antistatisk färg som inte drar till sig damm. Har funkat kanon i snart ett kvartssekel.

   1. Din text på bloggen syns inte i min blogglista…
    programmet säger att något fel…
    kan du kolla upp det?!

    1. Märkligt. Vet du om det är någon av de andra du har i blogglistan som använder wordpress? Om det har med det att göra? Det går ju att använda sig av rssflöde här som på andra.

     1. Hmm…
      Ingen annan krånglar..

 2. Hur många strykningar brukar du göra på taken? Har du uppnått någon maxålder för något tak än?

  1. Mina äldsta kupor är åtta år. Taken är aldrig behandlade mer än första gången. De blir svartare och svartare för var år. Inte ens någon spricka i ändträt på taket.

   Jag vågar påstå att de skall hålla minst tio år, troligen betydligt längre.

   De är behandlade med rå linolja, en strykning och upprepade gånger och flödigt i ändträ. Därefter med varm kokt linolja med smält vax i proportionen 1:20. Därefter ytterligare minst en gång, gärna två med lite mer vax. När vaxoljan svalnar blir den som lös vaselin. Arbeta då in den i sprickor, skruvhål osv. Detta härdar på några dagar till en vecka. Fjällpanelen är limmad med vanligt utomhus vitlim i alla skarvar. På undersidan har de dragits ihop med lister som skruvas fast på panelen och drar ihop den så det blir riktigt tätt.

  2. Bygger du efter mina instruktioner så titta även på de jag har till salu. Jag har en fals som musskydd på gaveln och utöver bilden snedfasar jag även bena i överkant för vatten och kedjeavrinning. Kedjan kommer i kläm hela tiden när man stänger taket. jag använder inte spillbitar från panel heller utan en liggande 200 mm limträskiva som snedsågas.

Kommentera