Publicerad

Flytt av bin från ramkupa till horisontell topplistkupa

Just nu får jag många frågor om hur man får in sina bin i topplistkupan. Här kommer en beskrivning i text och bild men tyvärr ingen video ännu.

Den kväll du kommer hem med din ramlåda/kupa, du måste nämligen vänta tills alla bin kommit hem innan du stänger kupan. Placera den precis framför flustret på din topplistkupa med flustret riktat i samma riktning som denna. Baksidan på ramlådan står alltså mot flustret på topplistkuppan. Detta för att dina flygbin skall hitta till sin nya kupa när de kommer hem. Den något överdrivna grundregeln om flytt av bin ger en fingervisning om gränserna, ”Bin flyttas högst 0,5m eller minst 5 km”.  1 m brukar inte vara något problem heller. Öppna flustret så snart lådan står på plats. Därefter är det ingen brådska utan du kan i lugn och ro invänta en solig och fin dag då du har tid att göra överflytten. Det gränssättande är att det får inte bli för trångt för bina då kan svärmlusten väckas.

IMG_1273

Själva flytten går till på följande sätt.

Invänta en så solig och fin dag som möjligt inom rimlig tid så att så många bin är ute och flyger som möjligt.

Förbered arbetsplatsen genom att ställa ett arbetsbord i anslutning till topplistkupan med följande utrustning.

 • Skruvdragare
 • Grensax
 • Gåsfjäder/biborste
 • Avbitare
 • Kniv
 • 10 stycken (eller relevant antal) topplister där du förberett genom att skruva i ett par träskruv  från ovansidan precis så spetsen gått igenom.

Flytta dessutom ramlådan till lämplig plats några meter vid sidan om sin plats framför flustret. Detta för att inte du skall reta upp flygbina som återvänder till ramlådan annars och blir nedskakde gång på gång. De kan bli rätt sura när du skakar ner dem för fjärde gången i tråget. Nu står ramlådan vid sidan om och de kommer att flyga framför flustret på topplistkupan istället och så småningom leta sig in i den nya bostaden.

IMG_1243

Nu är du reda för att flytta första kakan.

1. Skaka av bina i tråget.

2. Skär loss kakan på båda sidor och i underkant.

11
Foto: Anna Lindahl

3. Klipp eller såga av den övre listen invid sidolisterna på ramen och ta bort sidolister och underlist som nu är frigjorda.

12
Foto: Anna Lindahl
13
Foto: Anna Lindahl

 

4. Nu har du hela vaxkakan hängande endast i överlisten. Skruva fast denna i mitten på topplisten med de förmonterade skruv.

14
Foto: Anna Lindahl

5. Lägg kakan försiktigt på en avdelningslucka avsedd för din topplistkupa och använd den som skärbräda  och skär någon cm innanför kanterna så det finns en bigång när du sen sätter ner den i tråget.

IMG_1263

6. Nu har du rätt form på kakan för din kupa och den är bara att sätta på plats.

6
Foto: Anna Lindahl

Tycker du att det är krångligt att skruva fast topplisten efter att du skurit loss kanterna på vaxet och tagit bort sidolisterna kan du skruva fast topplisten direkt efter att du skakat av bina men då är en fintandad såg rätt verktyg för att kapa av listerna med då topplisten annars är i vägen vid kapningen. Gör då så här istället.

1. Skaka av bina i tråget.

2. Skruva fast topplisten på ramens överlist.

3. Skär loss kakan från sidolister och underlist

4. Såga av den övre listen invid sidolisterna på ramen och ta bort sidolister och underlist som nu är frigjorda.

5. Lägg kakan försiktigt på en avdelningslucka avsedd för din topplistkupa och använd den som skärbräda  och skär någon cm innanför kanterna så det finns en bigång när du sen sätter ner den i tråget.
6. Nu har du rätt form på kakan för din kupa och den är bara att sätta på plats.

Bloggen Eldöga har en mycket bildrik beskrivning av detta alternativ som säkert kan underlätta för någon.

 Håll utkik efter drottningen innan du skakar ner bina så du kan vara lite extra varsam med henne, kanske försiktigt borsta av henne. Oftast går det bra ändå men för att eliminera riskerna att hon skadas så mycket som möjligt är det värt lite extra jobb.
Har du inte sett till henne på kakorna har du förmodligen helt enkelt inte sett henne men det kan också vara så att hon sitter kvar bland bina i något hörn av ramlådan i en klump med bin och trycker så var försiktig när du för över bina från tomlådan och botten så hon inte faller på backen utanför tråget om du inte sett henne på någon kaka. Tråkigt och onödigt.
Sätt ner kakorna i samma ordning i tråget som du tar upp dem ur ramlådan.

En av huvudanledningarna till att använda topplistkupor är att ge bina mer makt över utformningen av vaxkakorna och då vill vi bli av med de vaxkakor med mellanväggar som vi nu placerat i tråget så fort som möjligt. Förskjut därför ramkakorna så mycket som möjligt vid sidan av flustret. Har du tre flusterhål mitt på långsidan så behöver du endast använda ett eller två på ena kanten inledningsvis.

För att ge bina möjlighet att fortsätta sin vårexpansion så behöver de lite tomma lister att bygga på. Antal beror på hur kraftigt du bedömer att ditt samhälle är. Sätt aldrig tomlister mitt i yngelklotet utan sätt allt ifrån en på ena sidan närmast flustret till två på ömse sidor om yngelklotet mellan foderkakorna och yngelkakorna. Dessutom kan du sätta två tomlister på den sida som är närmast flustret.

När du eftersom tillsätter nya lister så ha ambitionen att flytta ramkakorna bort från flustret mot gaveln. Bina strävar efter att hålla yngelklotet i anslutning till flustret så det är sannolikt att de börjar fylla foder i kakorna desto mer du fjärmar dem från flustret och därmed kan du skörda bort dem och få dem ur kupan. I och med att ramkakorna är så hållbara så flytta allihop successivt mot gaveln och fyll på tomlister mellan dessa och flustret. När första säsongen är slut kan du om det inte varit allt för bister sommar skörda bort de första av dessa kakor och andra året borde de vara borta helt.

Tack Anna Lindahl för de fina bilderna och riktigt roligt att du är i gång med dina första bin.

Lycka till med flytten!

 

 

 

14 thoughts on “Flytt av bin från ramkupa till horisontell topplistkupa

 1. Du har skapat en folkrörelse, eller?!

  Bra!

  1. Nja möjligen i sin linda. Jag jobbar på att få fler biodlare och biodlare med lite mer sinne för samarbete till ömsesidig nytta än rovdrift.

 2. Vi flyttade vårt samhälle för ett tag sedan, och det verkar ha gått bra. Eftersom det är vårt första samhälle någonsin blir det lite trial and error över det vi gör, men vi lär oss på vägen 🙂 Vet inte vad det var för mått på de ramar vi köpt, men det behövdes inga topplister på dem, vi lade i dem i vår kupa bara och lade lister på kanterna. Tips till andra nybörjare: håll koll runt kupan ett tag efter flytten. Vi fann drottningen och hovet på marken under kupan nån timma senare… Nu hoppas vi att samhället växer och trivs i sitt nya snygga bo!

  1. Kul att ni är igång 🙂
   Detta med att drottningen hamnar på backen händer ibland. det är viktigt att hantera kakorna mycket varsamt när de är utanför kupan så inte drottningen trillar av. Som jag skrev i texten kan det dessutom vara så att hon inte är på kakorna utan gömmer sig i ett hörn av lådan under en klump av bin. Det är svårt att skaka av lådan i de mindre trågen så alla bin hamnar på insidan. Det lönar sig i längden att borsta av dessa bin istället för att skaka hela lådan.

   Trial and error har vi alla hållit på med. Jag älskar det och håller på med det hela tiden även efter 35 år som biodlare. Det är så man lär sig 🙂 En förutsättning för det är att man vågar misslyckas.

   Lycka till nu och hör av dig om det är något du tror jag kan hjälpa er med.

 3. Hej, Hur kan man göra en avläggare från ramkupor till topplistkupor?
  Med vänlig hälsning,
  Robin

  1. Hej Robin
   Det är framför allt fem metoder som används för att få in bin i horisontella topplistkupor.
   + överföring av hela samhällen enligt ovan.
   + svärmar som infångas och slås ner i kuporna och som eventuellt stödfodras beroende på omständigheterna. Är det möjligt är nog den bästa metoden.
   + paketbin som slås i och fodras.
   + skaksvärm som egentligen blir som paketbin men som genomförs i hembigården. Man skakar och borstar ner bin och ser till att drottning följer med alt tillsätter en. En del tycker detta är en enkel och bra metod, bina bygger rena fina kakor från början men jag tycker det är bättre att lägga lite arbete på att få med yngel och foderkakor enligt inlägget ovan. Skaksvärmar måste fodras under lång tid då de inte som svärmen har med sig foder. En variant som jag inte provat eller egentligen ens hört talas om är att röka samhället under en kortare tidsperiod innan skaksvärmen tas. Ryker man på dem fyller de honungsblåsan med honung som förberedelse på att överge kupan om skogsbranden kommer för nära. Kanske värt att prova men stödutfodring är förmodligen nödvändig ändå.

   1. Den femte metoden är den som jag förmodar du frågar efter och det är en avläggare där man tar delar av ett större samhälle från en ramkupa. Den skiljer sig inte mycket från beskrivningen i inlägget ovan. Se till att du får med kakor med yngel i olika åldrar sam foder, både pollen och honung. Grundregeln i mellersta Sverige sägger att en avläggare i juni skall ha minst två yngelkakor, juli tre och Augusti fyra. Jag tycker det är lite i underkant så ta gärna någon/några fler. Det viktiga är att det kommer med bin så de klarar att hålla värmen på allt yngel. Görs avläggaren i hembigården kommer merparten av flygbina att flyga tillbaka till modersamhället så det är då extra viktigt att skaka ner extrabin från foderramar i avläggaren. Antingen tillsätter man en drottningcell från annat samhälle eller en drottning i bur. Har du ett samhälle som förbereder svärmning kan du ta en kaka med täckta viseceller och sätta i avläggaren. Det sista alternativet är att se till att avläggaren får en kaka med ägg så de kan dra upp en egen drottning från dessa. Den kakan skall vara så ng/ljus som möjligt så bina får lätt att forma om arbetscellen med ägg till en visecell.

    1. Disqus krånglar på Paddan.
     Den sista metoden har nackdelen att det tar nästan en månad innan drottningen är i full äggläggning. Ur varroasynpunkt kan det dock ge ett kortare uppehåll i yngelläggningen som har samma positiva effekt som en svärm ur detta perspektiv.

   2. Hej,

    Tack för svar:-)

    Gillar tanken med att experimentera med rök och sedan skaksvärm i från ramlådan till topplistlådan. Kommer samhället i ramlådan dra fram en ny drottning utan att jag lägger mig i? Jag (nybörjare) har precis fått hem två samhällen i ramlåder och är sugen på att försöka prova topplistlådor samtidigt som jag behåller ramlådorna.

    R

    1. Se alla mina svar 🙂
     Disqus låser sig så jag får fortsätta i nya kommentarer.

    2. Som du ser blev det flera svar pga att Disqus låser sig. Mejla mig din epostadress så sänder jag inbjudan till vår grupp om topplistkupor på Fb.

 4. […] move the bees from the frame hive to the top bar hive I followed this guide by Patrick Sellman. It went very […]

 5. […] move the bees from the frame hive to the top bar hive I followed this guide by Patrick Sellman. It went very […]

 6. […] move the bees from the frame hive to the top bar hive I followed this guide by Patrick Sellman. It went very […]

Kommentera