Publicerad

Hur stor honungsskörd får man i en topplistkupa?

Fick en bra fråga från en läsare i kommentarsfälten. Som vanligt inget kort och enkelt svar. Svaret beror på kontexten. Det är nog många som funderar på samma sak så det får bli ett eget inlägg. Frågan löd, ”Hur mycket honung kan jag förvänta mig för oss själv och lite försäljning när jag använder TBH?”

Mitt svar blev som följer.

”Genomsnittsskördarna varierar mycket från bigård till bigård. Det är många faktorer som påverkar skördens storlek så riksgenomsnittet är inget bra mått. Jag har för mig rikssnittet ligger närmare 30 än 40 kg.

Säsongens längd varierar flera månader i vårt långa land. Årsmånen gör att skördarna varierar mycket från år till år. Kallt och regn hela huvuddraget med mycket monokulturer i närheten så får man fodra bina så de inte svälter ihjäl.

Det ärligaste och bästa sättet att beräkna medelskördar är att dela totalskörden med antalet invintrade produktionssamhällen hösten innan. De flesta delar nog totalskörden med antal samhällen de skördar.

För en husbehovsodlare är ofta platsen för bigården bestämd men det man kan göra något åt är vilka bin man har och kupans utformning.

Det nordiska biet som är mest anpassat för våra förhållanden flyger vid de lägsta temperaturerna och har en relativt jämn bistyrka under säsongen och kan ta vara på de drag som blir bra.

När det gäller bikupans utformning är det så att ett stort samhälle kan ordna ett större överskott än ett mindre. Stor kupa – stort samhälle – stor skörd, liten kupa – litet samhälle – liten skörd.

De kupor du ser på den här bloggen motsvarar lite drygt 4 Ln lådor i en direkt jämförelse men skörden sker under hela säsongen så i praktiken motsvarar det mer om man i ramkupan skördar en gång på hösten. Det är ingen jättestor kupa men heller ingen jätteliten.

När det gäller topplistkupor så kommer hanterbarhetsaspekten in när det gäller storlek på kakorna. Målet med min verksamhet är att få fler biodlare i vårt land så jag riktar mig i huvudsak till nybörjare och husbehovsbiodlare och då får hanterbarhet, enkelhet och trevlighet väga tungt i kompromisserna. Får man för lite honung så skaffar man helt enkelt en kupa till istället.

De byggsatser som går att köpa i min e-butik är något högre, sidorna är höjda från 300 -till 350 mm. Det motsvarar drygt 5 Ln lådor.

I de produktionskupor jag bygger i år till mina egna bigårdar är kakorna ännu större. Där är långsidorna 450 mm och botten något bredare. Det motsvarar ca 8 Ln lådor. Där är jämförelsen mer rättvis för i de kuporna kommer skörd att ske en gång per år. Det är riktigt stora kupor men inget jag rekommenderar för nybörjare. Det kan bli riktigt söligt.

Med den storlek jag erbjuder på mina byggsatser så kan du räkna med ungefär samma storlek på skörden som de flesta får med vanliga Ln kupor. Efterhand som du lär dig och hittar ett bra skötselsystem utifrån de förutsättningar du har så får du högre skördar.

Ln= Det vanligaste rammåttet i Sverige, Lågnormal.

Som du förstår blir det svårt för mig att uttala mig om just dina skördar då jag vet för lite om just dina förhållanden. Om det är viktigt för dig så får du gärna ringa till mig så skall jag ge dig ett lite mer precist svar.

Pratar man om ekonomi i sin biodling så är oftast skörd per arbetstimme ett bättre mått än skörd per bikupa.

En bra början inför beslut om hur man skall utforma sin biodling är att svara på frågan varför man vill bli biodlare.”

4 thoughts on “Hur stor honungsskörd får man i en topplistkupa?

 1. Tack för dina e-brev med information.Det är alltid lika intressant att läsa.Vi började med bin 2012 och har tre kupor,lådmodell.Vi får se om vi kommer till skott med tbh lite längre fram.Det är ialla fall bra att vidga vyerna lite.

  ett hjärtligt tack för din blog

  MVH Anders Thorén

  1. Alltid roligt när mitt arbete uppskattas. Bor du i min närhet eller har vägarna förbi är du välkommen in och se hur det funkar. Annars kanske någon av mina kursdagar är i närheten.

 2. Jag funderar på hur du gör när du skördar. Bina i min topplistkupa bygger alltid honungen över ynglet vilket gör det svårt eller omöjligt att skörda honungen. Jag vill ju inte förstöra deras yngel.

  1. Hej Dagar
   Det brukar alltid finnas några kakor längst ut närmast avdelningsluckorna, 2-3 kakor. Det är den honungen som åtminstone normala år håller mig med färsk honung hela sommaren. För den honung som är ovanför ynglet väntar du tills de kläcks ut ungefär nu lite beroende på ras och var du bor. Har de inte fyllt upp med nektar i den del där ynglet varit så skär bort den delen innan du krossar kakan. Du kan även passa på att sortera honungen om du tycker det är roligt. I år verkar det bli ljunghonung på många håll, min favorit. Har du kakor som bina byggt själva som är lite tunnare så ser du färgskiftningarna tydligt. Bara att ta flera hinkar.
   Detta med att de måste kläcka ut ynglet i underkant på sensommaren/hösten är beroende av när samhället/rasen drar ner kraftigt på äggläggningen. Även på detta område är det nordiska biet generellt lämpligast då de slutar först av de vanligaste raserna.

Kommentera