Publicerad

Origins – en film som måste ses

Den senaste tiden har det rasat en debatt där ekologiskt jordbruk attackerats framför allt för att rättfärdiga användning av bekämpning med gift och användandet av konstgödsel. Det är en fullkomligt vansinnig argumentation då giftanvändningen förvärrar situationen då det skadar ekosystemen. På sätt och vis skapar giftanvändningen förutsättningarna för sig själv.

Potatisodlingen har använts som exempel på att gift måste användas. Potatis sprutas mot bladmögel upp till var 5-7 dag under hela odlingssäsongen förutom gift mot ogräs och blastdödningsmedel och eventuellt tillkommande ”behov”. Alla vi som odlat potatis under ett antal decennier vet att det blivit svårare trots mer tåliga sorter. Utan att gå in på en djupare beskrivning av vad som händer så ställer jag frågorna – Vilka bladmögelsporer överlever besprutningen? Var kommer resistenta bakterier ifrån?Vilka överlevde antibiotika behandlingen? Detta är ett mönster som går igen på alla områden i naturen.

Apistan som är ett bekämpningsmedel mot Varroakvalster dödar 99,99% av alla kvalster. Vilka överlever? Vi måste börja tänka i termer att vi även odlar bladmögelsporer och varroakvalster m.m.. Vill vi verkligen odla fram aggressivare och aggressivare stammar genom det urval vi gör när vi använder bekämpningsmedel?

Det finns definitivt fog för att kritisera den ekologiska odling som sker men då är det inte den ekologiska odlingen isig utan den enorma byråkrati och de ålderdomliga reglerna EU satt upp som försvårar utvecklingen.

För att öka kunskaperna kring dessa frågor vill jag rekommendera en film som  finns tillgänglig på youtube. Origins heter den. Se den!

12 thoughts on “Origins – en film som måste ses

  1. 🙂
   Det som förbryllar mig är att människor som ägnar merparten av sina yrkesliv åt forskning och utbildning inom naturbruk ända upp på högsta proffessorsnivå saknar så grundläggande förståelse för hur livet fungerar. De enklaste mönster som går igen över allt, strategier som livet hittat/utvecklat under resans gång, ekosystem, biotoper i balans ner på minsta mikronivå, anpassning(adaption) osv. De känner till allt detta men ändå förespråkar de metoder som går stick i stäv med den förståelsen.

   Varför odla fram resistenta superbakterier, supersvampsporer och slå ut det naturliga skydd som finns mot detta när vi har erfarenhet och kunskap om detta sedan minst något århundrade?

   Jag själv ser detta i min lilla trädgårdsodling. Desto mer jag ökar den biologiska mångfalden i mina odlingar med örter, buskar och träd så får jag mindre och mindre angrepp på mina känsliga ettåriga växter, så även träd och buskar. Visst blir det lite angrepp men det minskar. Tom kålväxterna odlar jag utan skydd, de yttersta bladen på vitkålen är inte så vackra på alla plantor men de skall ändå tas bort. Äpplena får mindre och mindre angrepp för att nämna ett exempel till.

   I år fick jag ett stort angrepp av bladlus i mitt största plommonträd, det formligen regnade ner sav när jag satt på min favoritplats under detta träd och fikade. Trädet var helt knökat av insekter och småfåglar som åt både sav och bladlöss. Speciellt en talgoxhorna kommer jag ihåg som flög fram och tillbaka från holken tio meter bort för att hämta mat till ungarna. Det arbetet gick lätt för henne i år.

   Hur gick det då med plommonskörden med detta kraftiga angrepp? Jag fick de finaste, godaste, största plommon någonsin och en rekordskörd. Samtidigt som jag fick en superutfodringsplats för mängder av liv i min trädgård.

   1. ”Bättre att vara outbildad och klok, än utbildad och dum.”
    Ryskt ordspråk

    1. Ja man får se upp med institutionaliserade utbildningar. Det är många gånger fråga om skolning, att lära sig tänka på ett visst sätt eller i vissa banor. De talas ofta om kritiskt tänkande i de flesta sammanhang när hjärntvätt skulle vara mer passande.

     Hade inte tänkt att denna blogg skulle vara politisk men ibland spårar jag ur ändå. Svårt att låta bli. Bildning är däremot inte så dumt och något som jag finner eftertraktansvärt. Fast då tänker jag inte enbart på gamla filosofer även om det är mycket intressant utan också hur man målar med t.ex linoljefärg eller hur man odlar grönsaker, bygger hus, historia men inte enbart ekonomisk och politisk utan även hur finnarna svedjade eller tillverkade näverskor m.m., m.m.

  2. Ta dig tid att se filmen Thomas och dela den gärna med fler. Pedagogik på hög nivå.

 1. Det verkar vara något fel på filmlänken. Kan du visa länkadressen i kommentarsfältet?

  1. Kanske den redan upphört. Den skulle endast vara kostnadsfri tom idag. Gissar det är US tid. Här är länken hur som helst. https://www.youtube.com/watch?v=Rf4vJKZXxn8#t=1590

   1. Borde funka jag kollar just nu.

 2. Ok film, med innehåll som man egentligen vet, just sett den. Synd bara att de som gjort den är storsäljare av specialpiller och ” join us now” för specialprice 497 $… Förtar ju lite av ”the free giving it away”-inledningen. Amerikansk marknadsföring, jag tror jag återgår till helgens sysslor istället: Burka den sista honungen, göra 10 kg korv, hämta ved med hästen och ut i skogen och jaga rätt på den sista tilldelade älgen som gäckat oss.

  1. Inte ofta man möter folk som är mer cyniska än man själv 😉
   Det förtar inte att det är den bästa och mest pedagogiska filmen jag sett på området. Jag har sett en hel del.

 3. Intressant film, ska kommentera biodling senare,,

  1. Ja det är ett bra upplägg på filmen. Skall faktiskt se den i kväll med min son som är på besök.

Kommentera