Publicerad

Småbruk i bilder

Som ni säkert märkt så är de flesta inlägg på bloggen av handbokskaraktär och angående biodling. Det har blivit så även om jag håller på med många aspekter av småbrukandet.

Nu när vintern är här och den mörkaste dagen är nära kan det vara trevligt att påminna om sommaren.

Så här kommer lite bilder från vårt småbruk som inte är större än drygt ett tunnland.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
En av de tidigaste sysslorna är att tappa björksav. Björksaven är ypperlig att använda som vätska vid ölbryggning. Färskkonsumtion eller som björksavssirap går också bra.
Innan det är dags för avtappning skall alla plantor sås. Här är det perenna örter lite senare på säsongen i samband med utplantering.
Innan det är dags för savtappning skall alla plantor sås. Här är det perenna örter lite senare på säsongen i samband med utplantering.
Ibland är det en fördel att bo på högre höjd. Frukt och bärblomningen han aldrig komma igång innan de sena frostnätterna. Gissa om vi fick rekordskördar i år.
Ibland är det en fördel att bo på högre höjd. Frukt och bärblomningen hann aldrig komma igång innan de sena frostnätterna. Gissa om vi fick rekordskördar i år.
IMG_1185
Såbäddar skall beredas. Här är det lök och rotfruktsbäddar som förbereds med fördröjd sådd.
IMG_0007
Märkligt vad små detaljer kan betyda med tiden. Här anas ett vindspel som hängs i päronträdet varje försommar. Det är nu välkända och mycket omtyckta toner.
IMG_1879
Malvor av alla de slag är en fantastisk blomma. Blommar länge, inte bara i landet utan även som snittblomma i vas. Omtyckt av insekter och dessutom ätlig.
IMG_1873
Några av de finare stunderna på sommaren är när vi lagar mat och fikar utomhus inte minst med barn och barnbarn på besök. Kokkaffe skall drickas utomhus.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Även om gässen kan tvätta sig i en vanlig vattenhink så är det en fröjd att simma i en damm. inte minst för husbonden att se dem.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Har nog aldrig träffat en gåsakarl som inte ser mer eller mindre barsk ut. Hela tiden. Gåsen är den fågel som bäst tar vara på gräsbetet. Skall de inte gödas så räcker det.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Årets majsodling odlad som ”de tre systrarna”. Den blev dubbelt så hög innan säsongen var till ända och skörden av mjölmajs blev riktigt bra. En lärdom var att se upp med fåglarna, de tog mer än jag trodde. Majsgröten blev superb. Växtzon 5 och över 300 öh? Majsodlingen kommer som eget inlägg senare.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Majsodlingen strax efter utplanteringen. Mitti stod perenna örter på tillväxt innan den slutliga utplaceringen bland fruktträd och bärbuskar.
IMG_1229
Majsbäddarna förbereds. Maskrosorna talar om att biodlingsåret börjar på allvar. Gräsmattan tenderar att bli rätt hög så här ärs.
IMG_1716
En växt som ligger oss särskilt varmt om hjärtat är Flädern. Både den blommande busken och flädersaften är sommar.
IMG_1717
Lupinen är en växt som väcker motsägelsefulla känslor. En främmande och invasiv växt som inte hör hemma här och tränger undan den lokala floran inte minst från dikesrenarna. Den är vacker den korta stund den blommar, den ger pollen till insekterna, fixerar kväve och ger stor biomassa. Nyponen i bakgrunden är omtyckt av många.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Några av Ölandshönsen som visat sig ha så många bra sidor.
IMG_1346
PIGlet och HAMlet städar ur löklandet efter skörd. ”Rasen” får ni gissa själva.
IMG_0334
En som förtjänar en egen porträttbild är allas vår supervisor här på vår lilla gård, Parson Russeltiken Idun. Som ser till att allt går rätt till och att alla mår bra.
IMG_0037
Nu när supervisorn fick en egen bild så måste jägarn, den Finska spetsen Vinga också få en. Hon arbetar hårt med att skydda oss från framför allt sork men även mink och orm håller hon på avstånd. Hon jobbar så hårt att hon ibland måste vila. Här på en av favoritplatserna i skuggan av flädern en varm sommardag. Har man problem att koppla av och ta dagen som den kommer så kan man inspireras av henne.

Vintern är inte så tokig den heller. Tid för studier, skrivande och goda måltider.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

IMG_0163
En uppskattad arbetsplats på vintern då det är dags att njuta av allt som är skördat.

16 thoughts on “Småbruk i bilder

 1. Trevliga bilder, ser fram emot inlägg om majsen, bor själv i zon 5, Västerbottenskusten.

  1. Kul att du gillade bilderna även om de är av typen hellre än väl. Bättre på annat.

   Jag har haft ambitionen att hitta mer energirika grödor för trädgårdsodling, trädgårdsjordbruk. Traditionellt är det potatisen och eventuellt någon annan rotfrukt. Vad gäller majsen har det handlat om att göra rätt, blir desto viktigare desto mindre marginaler man har men viktigast är nog genmaterialet och nu känns det som jag hittat en lösning. Var påpasslig när jag skriver om majsen för jag kommer skänka bort utsäde mot portokostnaden och jag tror inte det är fler som har denna sort i landet men jag kan ha fel.

   tanken är att sprida den till andra som i sin tur kan dela med sig till intresserade. Musen är verkligen en gröda för småbruk. Tröskningen sker genom att vrida kolven mellan händerna men man får inte vänta för länge på hösten till sommarvalkarna försvinner ur händerna. Jag fick ett par rejäla blåsor.

 2. Tack för fina bilder

  1. Roligt att du tycker om det jag gör och tack själv för din uppskattning.

  2. Skall i ärlighetens namn säga att de bilder som är bra har min hustru tagit och de med för mycket blått eller gult har jag tagit. Vi lånar av varandra utan att skriva ut fotografens namn men som regel är det hon som tagit en bild om den är bra.

 3. Jag instämmer med andra läsare här på bloggen, underbara bilder. Jag har även haft förmånen att uppleva dessa fina miljöer ”live” även om det är några år sedan nu, och jag kan intyga att det är fint. Tack för en trevlig blogg som jag läser med nöje. En stor julkram till dig och familjen.
  Varma hälsningar
  Odden

  1. Ha en riktigt God Jul själv och hälsa hela familjen.

 4. Underbara bilder. Har du slaktat grisarna?

  1. Jodå men först för ett par veckor sedan. De han bli rätt stora för att vara utegrisar. Började nog närma sig 250 kg slaktvikt tillsammans. Första Panchettan hänger och torkar i skafferiet och en prosciotto ligger på insaltning.

 5. Jag tyckte först att du hade ett lejon sovande på gräsmattan, men det var vid närmare betraktande såg jag att det var människan bästa vän.

  1. Lejon var nog första gången. Räv är det många som trott däremot.
   Supervisorn, pirathunden ovan är en vän av rang. Aldrig träffat en sådan djurpersonlighet i hela mitt liv. Hon är alltid med så fort hon ser att något är på g. Väldigt glad när man kommer hem eller tom när man vaknar på morgonen.

 6. Tack för en blogg med intressant läsning!

  Ifall du har något intressant att skriva om gäss/höns skulle i alla fall jag gärna ta del av det. På en av bilderna såg man gäss i en damm. Är dammen byggd för gässens skull och vad måste göras för att hålla dammen i skick? Gässen skitar väl ned vattnet en del.

  1. Jag hade tänkt skriva mer om det mesta vad gäller småbrukandet. Just gässen har jag varit återhållsam med då jag haft problem tt få gässlingar. När det gäller själva skötseln har det gått bra och jag har lärt känna gässen under flera år.

   Det finns fem djurslag som är småbrukarens bästa vänner. Höns, ankor, gäss, kaniner och gris. Jag tänker speciellt på en gris av mellanstorlek från USA. American Guinea Hog. Den finns vad jag vet inte i Europa men jag skulle gärna importera den. En betande gris som bökar när betet är slut eller om du släpper den i potatislandet efter skörd. Verkar helt perfekt för den lilla odlingen.

   De är alla ypperliga om man använder rätt ras. Framför allt därför att det räcker att övervintra några få individer och de får många ungar.

   Gåsens främsta företräden är att det är den art som klarar sig på gräsbete men även att det inte är mycket som överlever resan genom gåsens mage. En parasitrensare av rang på beten i kombination med andra djur. Ypperlig i betesföljden.

   För samtliga arter gäller att de kan klara vintern på sådant du lätt odlar själv.

   När det gäller dammar så är det ankor som ”grisar” ner. Gässen har aldrig varit ett problem i dammen. Däremot får de inte gå lösa under den period vi är ute mycket. De producerar mer gödsel än man någonsin kan ana 🙂

   Min lilla dam är på några tiotals kvm och det har aldrig varit grisigt. Du behöver ingen damm tilll gäss även om det är att föredra. De kan tvätta sig och klara hygienen med vatten i en spann.

   1. Växlar man upp lite så är givetvis får och get givna djur de också och har man lite mer mark så är en liten ko på sin plats men då blir allt mycket mer krävande.

   2. Hur är dammen anlagd och hur sköter du den? Måste den tex tömmas och städas regelbundet?

    1. Min damm är av enklaste slag och gjordes för att gässen skulle kunna para sig i vatten. Det är dagvattenutloppet som mynnar i ett dike. Detta dike dämde jag med en barriär av tvåtumsplank med ett litet utlopp i mitten på den översta plankan så det inte svämmar över vid sidan om och spolar bort material.

     Sköta den får naturen göra. Nackdelen är att om det blir en torr sommar så torkar den ut mitt i sommaren men det är långt efter parningssäsongen. En annan nackdel är att botten jämnar ut sig så nästa sommar, om den blir torr kommer jag att gräva ut den lite grann. Den har faktiskt blivit bättre och bättre under åren. Gissar det är gåsgödsel, löv och liknande som täpper igen porer i botten.

     Keep it simple stupid, den sk KISS regeln är en bra utgångspunkt även om den inte håller i alla lägen. 🙂

Kommentera