Publicerad

Stora vårkänslor för en biodlare

Efter lång väntan kom äntligen den första riktiga flygdagen för bina. I år var det verkligen sent. Så sent som för 4 dagar sedan kom det 25 cm blötsnö.

Det står klart att skall man videofilma så får det bli en bättre videokamera med skakningsdämpning och bättre skärpedjup men här är det egentligen ljudet som är det väsentliga. Har man varit biodlare ett tag så är det upplyftande när man får se och höra ett bisamhälle som visar upp den styrka som du ser på filmen efter en så lång vinter.

Sen att gässen är med i bakgrunden får bli en bonus

//Patrick Sellman

13 thoughts on “Stora vårkänslor för en biodlare

 1. Våren är alltså en månad försenad..?!
  Har några samhällen dött?
  Eller andra problem?

  1. Jag vet inte om jag är beredd att gå i god för att den är en månad sen i ren meterologisk synvinkel men bina var en knapp månad sena med rensningsflygningen. Istället för runt månadskiftet februari/mars så gjordes den i slutet på mars. Igår var första riktiga flygdagen för bina som du såg på filmen. Det är väldigt sent det också. Händer ibland och det är dessa gånger man är glad att man har Nordiska bin även om mina är en aning hybridiserade med de Italienska.

   Det är den hybriden som skall vara de ilsknaste bina och har gett de Nordiska dåligt rykte.

  2. Jag vågar inte gå i god för att den är en månad sen i rent metrologisk synvinkel men binas rensningsflykt som brukar ske runt månadsskiftet februari/mars blev av i slutet på mars och det du ser ovan var första riktiga flygdagen. Fyra dygn tidigare föll det 25 cm blötsnö på natten.

   Jag hade 50 samhällen innan jag slutade för 8 år sedan. Nu när jag drog igång igen för drygt fem år sedan har jag endast haft två kupor av typen horisontell topplistkupa. Det började med två extremvintrar i följd med ett par månader i rad med riktigt kallt väder -10- (-25) konstant. Det klarade de inte i kupan som den såg ut då. Jag modifierade och har inte haft någon förlust de senaste tre åren men i och för sig inte någon sådan vinter heller.

   Jag är inte helt nöjd med kuporna som de är nu utan kommer bygga fem stycken under våren för att pröva nya lösningar.

   1. Den här modellen du bygger påminner om gamla bilder från Afrika.
    Stocksamhällen….
    Den svenska varianten, halmkuporna, är kanske bättre i kallt klimat?

    Undrar om gula bin klarar sig sådana vintrar….

    1. Bin bor i levande hålträd med en volym på runt 60l om de får välja själva. Det gäller även hos oss. Det är en afrikansk modell som vi anpassar efter vårt klimat. Precis som du säger en liggande stock fast med rörligt bygge. Nackdelen med halmkupan enligt den gamla modellen är att det inte finns någon möjlighet till inspektion. Det experimenteras även med detta givetvis i olika former. har för mig jag sett en trågkupa i halm tom.

     Styrkan med de Nordiska är just att de kan hålla sig längre vid långa vintrar men också att de är lågriskare, de chansar inte. Både krainerbin och Italienska har en tendens att dra igång för fullt på tidig vår och blir det då bakslag så får de bära ut utkylt yngel och har bränt en massa av vinterfodret i onödan med risk för svält som en följd. De nordiska är försiktiga för att var beredda på bakslag. Det gör att fler klarar sig de besvärliga vintrarna men samtidigt att de kanske inte ger lika mycket de år som chansningen går hem för de andra raserna.

     Vad gäller gula bin så borde det vara fler som får problem med utsot osv vid mycket långa vintrar.
     Utsot är när de inte kan hålla sig längre utan gör ifrån sig inne i kupan med Nosema som följd. Detta far de ofta väldigt illa av.

 2. Du, när jag försöker lägga din blogg min blogglista så funkarbdet mte..
  Bara en upplysning, jag skall fösöka igen!

  1. I högerspalten längst ner under Meta har du RSS flöden. Som alternativ finns epost pren. längst upp till höger.

   1. Hmmm..
    Jag tänkte lägga din adress på blogglistan längst ner på startsidan…
    Det var när jag försökte med det som det krånglade

    1. Ok, kan det vara ået som spökar. Det vore ju väldigt vänligt om du fick till en länk. Det ökar tydligen rankingen i sökmotorerna. Jag gör en sådan bloggroll också och då kommer du givetvis med även om denna blogg inte har några som helst ambitioner att vara åt det politiska hållet. Det sköter jag hellre i kommentarsfälten hos andra känner att det tar energi snarare än ger så det vill jag göra när jag tycker jag har tid och ork att följa upp.

     1. Jag är inte heller intresserad av politik, men då jag efter ett tag som bonde, insåg att det var politiken som styrde mitt liv och inte jag själv så måste jag engagera mig politiskt.
      Däremot har jag inte röstat på något riksdagspari under många år, bara partier utanför riksdagen.
      Men däremot har jag suttit i fullmäktige här för både Mp och Kd…
      Men det är några år sedan…

     2. Jag är nog egentligen väldigt intresserad av politik eller snarare antipolitik men det får bara en liten bit av mitt liv. Jag känner dock en skyldighet att göra det. Vill kunna se mina barnbarn i ögonen och säga att jag var en av de som försökte. Jag satt i kommunstyrelsen runt millenieskiftet kommer faktiskt inte ihåg exakt vilket år.

      Blir dock inget röstande för min del. Ser det som om jag blir medskyldig till det som pågår om jag legitimerar det med en röst.

 3. Nice to see your bees surviving their … Is it 4th year in Kenya Top Bar Hive 🙂 nice

  1. Det skall förmodligen vara en biodlare som förstår känslan i filmen andra ruskar förmodligen på huvudet 🙂

   Det är tredje säsongen som båda samhällena överlevt.
   Detta var det starkaste men det andra är ok det också.

Kommentera