Publicerad

Ytbehandling med linoljevax

Den ytbehandling jag själv använder består enbart av rå och kokt linolja samt bivax från min egen biodling. Ytbehandlingen görs i fyra steg.

 1. Benen ställs i rå linolja minst ett dygn i båda ändar.
 2. Hela bikupan stryks med rå linolja, extra flödigt i ändträ på tak och gavlar så dessa blir helt mättade.
 3. Bikupan stryks med uppvärmd kokt linolja med smällt bivax i proportionerna 1 del bivax och 20 delar kokt linolja.
 4. Ytterligare en strykning med kokt linolja och smällt bivax med något högre koncentration bivax.

OBS! Denna ytbehandling är helt opigmenterad. Kupan kommer därför att gråna med tiden men den har ett bra skydd mot uttorkning. Mina första kupor har aldrig behandlats efter sin första strykning för åtta år sedan. Ingen spricka i ändträ varken på tak eller gavlar.

Det är lätt att efterbehandla vid behov med rå linolja i framför allt ändträ om väder och vind börjar ta ut sin rätt.

Vill du hellre ha en yta behandlad med någon färg så rekommenderar jag att du målar med pigmenterad linoljefärg förtunnad med rå linolja enligt Ottosons färgmakeris rekommendationer för utomhusmålning Alt2. Jag är glad att vi kan ha kvar tillverkare av sådana kvalitetsprodukter som Ottosons levererar. Inte bara linoljefärg utan även deras övriga produkter. Ett företag som jag varmt kan rekommendera.

Ottosons färgmakeri är dessutom återförsäljare av Gnestapenselns produkter. Ett familjeföretag som tagit upp traditionen i Sverige med handgjorda kvalitetspenslar. Köper du sådana penslar och är husbehovsmålare och dessutom sköter dem så har du penslar åtminstone ne stor del av ditt liv. Dessutom blir det mycket roligare att måla med riktiga verktyg. Varken Ottosons färg eller Gnestapenselns penslar är speciellt dyra utifrån vad man får.

denna sida ser du Ottosons sortiment och där har du också en mycket bra instruktionsfilm om penslar. Det jag tycker de missar i filmen är på slutet när de visar rengöring med såpa. När man såpat penseln, sköljt och rengjort den med vatten så såpar man in den igen och förvarar den med såpa som skydd för borsten. När man skall använda den igen så spolar man ur den med ljummet vatten, klar att använda. Mycket enkelt.

Målar du själv, måla aldrig insidan av kupan. Det skall bina göra med sin propolis.

Jag har på inget sätt fått betalt för det jag skrivit om andra företag i detta inlägg utan det är företag med riktigt fina produkter som jag hoppas det går bra för så jag kan handla av dem även i framtiden.

9 thoughts on “Ytbehandling med linoljevax

 1. Tack Patrick
  Håller på och monterar ihop min kupa och skulle just leta recept på ytbehandling när jag fick se mailet från din blogg..
  Jag har slipat ren en gammal bordskiva som jag använder som långsidor och tänker använda fanerade gamla skåpluckor från en skola till gavelbitar. Tror du ytbehandlingen räcker för att faneren (2mm) inte ska spricka och korva sig som den skulle gjort med lackskiktet kvar (det har jag slipat bort till trärent)? Taket är delar från pall och benen likaså medan övertaket ska bestå av plåt överblivet från plåtslagaren (här har jag funderingar om det kan bli för varmt med plåt om sommaren där jag tror trä har en bättre ventilerande och reglerande funktion men inte är lika hållbart som plåten?
  Ska försöka komma på nån av dina kurser i vår och sommar. Jag uppskattade mycket den kurs du höll i Nora senast, där jag kunde delta sista tillfället.
  Mvh Andreas Almquist i Hallstahammar

  1. Jag har inte den kunskapen så jag kan ge dig ett ärligt svar på den frågan. Själv kommer jag att köpa kasserade byggplywood 24-27 mm och bygga en väldig massa produktionskupor. Dessa mättar jag i ändträ med rå linolja och gör enligt min instruktion. Jag har 12 mm byggplywood i taken på mina svärmkupor som är behandlade på detta sätt. De står ute första vintern nu. Inga skador på dem på något sätt utom att de mörknar. Hoppas du har någon annan att fråga eller med ditt omdöme kan avgöra själv utifrån mina erfarenheter. Byggplywood har ett fuktbeständigt lim mellan fanerlagren. Gissar att möbler inte har det generellt.

 2. Din linoljebehandling virker veldig god, men noe omstendelig, 4 trinn. Jeg spør deg om kaldpresset/rå linolje er nok når en metter treverket ved påføring. Jeg har lest at da blir det en oljehinne untenpå. Er ikke dette tilstrekkelig?

  1. Rå linolja har en molekylstorlek på 1 miljarddels meter, kokt linolja en tiondels miljondel och vanlig alkyd olja en miljondel. Rå linolja har pga de små molekylerna en enorm inträngningsförmåga i trät.

   Kokt linolja som är oxiderad har blivit 100 ggr större och får andra egenskaper, härdar fortare på några dagar istället för några månader och blir mer täckande.

   Målar du tunt utomhus med linoljefärg(kokt) kan du använda rå linlja som förtunning istället för lösningsmedel. Den råa linoljan sugs upp av trät och får en impregnerande effekt och ändå härdar färgen som om man använt lösningsmedel.

   När det gäller bivaxoljan så kommer kupan under några dagar upp till en vecka att se ut och kännas som om du smort in den med vaselin. Egentligen är det en salva man tillverkar om man smälter bivax i olja. Det fina i det här fallet är att när det svalnar kan du trycka in ”salvan” i sprickor, skruvhål m.m.

   Den råa linoljan tränger in i och impregnerar medan bivaxoljan blir ett skyddande skickt.

   1. Jeg spør fordi Flügger har en rå linolje, Archaia, som er ekstrafiltrert uten oppløsningsmidler. Den er støvtørr ved 20 grader etter 24 timer hvis overskytende olje tørkes av etter 20 minutter. Er ikke dette riktig og gir ikke dette nok beskyttelse?

    1. Nu ställer du frågor som ligger utanför min kunskap. Traditionell rå linolja är dock inget problem.

     Gå gärna in på länken jag lagt upp till ottosons färgmakeri som förmodligen är världens främsta producent och leverantör och läs om deras användning av rå linolja som förtunning i linoljefärg vid utomhusmålning..

     När det gäller impregneringen av benen ser jag det som en fördel att torktiden är lång så de hinner dra in ordentligt över minst ett dygn.

    2. Jag tycker det låter som om de måste ha tillsatser i sin råa linolja om den skall ha de egenskaperna. Jag är alltid skeptisk till sådant.
     Fråga gärna Flugger eller försäljaren. Förmodligen hemligt recept 🙂

     1. Enig at det ser rart ut. Men i produktdatabladet står det at denne oljen er uten løsningsmidler eller andre tilsetningsstoffer. Den kan jeg få kjøpt i Oslo hvor jeg bor. Ottosons produkter må jeg få tilsendt.

     2. Låter otroligt med den korta torktiden när det är rå linolja. Funkar det så klart du skall handla där du bor men som sagt jag vet ingenting om den produkten och dess egenskaper förutom det du berättat för mig.

Kommentera