18 thoughts on “Ölandshöns ogräsrensar blomrabatt

 1. Dont they damage the flowers when digging around? I protected my flower pots with chicken wire just to be on the safe side.
  Beautiful hons

  1. Inte om det är etablerade plantor. När sådd och utplantering av mindre plantor sker så stänger jag in dem bakom flyttbart hönsstängsel på 170 cm.

   Skulle gjort det denna helg men det visade sig att Nimab skickat fel stängsel. Har sedan tidigare men tänkte ge dem lite större hägn denna gång.

 2. Ölandshönsen är en intressant höna..
  De tycks leva länge och värpa bra..
  7-8 år…
  Jag har en bekant som haft dessa höns ganska länge.

  Färgen varierar ganska litet men du verkar ha det mest typiska färgerna i din grupp..

  1. Ja jag har svart, vildfärgad, beige, gråspräcklig. Tupparna är i stort lika med variation i några mörkare partier. Jag trivs väldigt bra med dem, livfulla, frimodiga och har vant sig bra vid både folk och fä eftersom vi alla lever tillsammans i en större inhägnad 🙂

 3. Jag har hört att ölandshöns är väldigt vintertåliga. Om jag inte minns fel så brukar de traditionellt bo i oisolerat stenhus över vintern på Öland. Hur bor dina höns över vintern?

  1. Jag har ett litet mobilt(snart) bonat hönshus på ca 3kbm. 4,5 -7 cm isolering. Det blir definitivt minusgrader när det är riktigt kallt ute. Under 10 dagar värpte inte hönsen i vinter, inget extraljus. Nu var frekvensen inte jättehög men så var det unghöns också. Nu är äggen fullstora och i takt med att gräset grönskar går gulan mot orange. Det gillar jag 🙂

 4. Visst är höns intressanta, man kan titta på dom i timmar om man har tid.
  Själv har jag blomme och australop, förra året ruvade några hönor själva sina kycklingar.
  Första kullen var jag lite ”fjantig” med, jag hade byggt en egen bur som jag flyttade runt på.
  De andra kullarna ordnade jag bara en kompostbur i hönshuset så kycklingarna fick ha sin mat och vatten ifred för de stora hönsen
  Hur kommer det att du skall ha ett mobilt hönshus?

  1. Mobilt hönshus är dels för att jag under odlingssäsongen vill flytta dem till olika ställen. Jag kommer att ha växter som producerar bra foder till dem utmed ett plantskyddsstängsel. Sedan vill jag ha dem i frukt/skogsträdgården.

   De går lösa på gården huvuddelen av året men när det är nysått och ny planterat får de allt vara instängda under några månader. Sen är det meningen att det skall bli ett lite större växthus troligast bågväxthus på 90 kvm där både gäss och höns skall övervintra. Jag tänkte rulla in hela hönshuset.

   Jag har över 600 kvm odling så att hägna det är inget alternativ dessutom är det skönt om det är lugnt för de små barnbarnen under sommarmånaderna så de kan springa ute utan att vi behöver vara oroliga när tupparna gör vad de skall.

   1. Ok då förstår jag, själv går jag och funderar på en växelodling där jag tar bort gröngödsling skiftet och har ett ”hönsskifte” på den ytan istället.
    växthus/hönshus centralt placerat, och i ytterkanterna perenna odlingar som hönsen skall kunna ha tillgång till.

    1. Det är förmodligen en lysande lösning. Tänker du dig fyra skiften runt hönshuset? De flesta vill inte ha stora ettåriga odlingar som jag har och som jag förmodar du har men har man mindre säg 100-200 kvm så är två hagar á 150 kvm ypperligt. Ha hönsen i den ena och odla i den andra, växla varje år.

     Jag är dock inne på detta med att ha perenna växter som levererar foder till hönsen. Det utesluter i och för sig inte dessa system. Precis som du säger så kan de perenna systemen finnas i hagarna.

     Till saken hör att jag har ett plantskyddstängsel á 170 cm runt hela min mark på knappt ett och ett halvt tunnland. Så vi är i hagen allihop hela dagarna 🙂

     1. En granne till mig stängslade in sin trädgård och hade en jäkligt stor dobbermann lös där, behöver knappt säga att han inte oroade sig för inbrott 🙂
      Jag hade tänkt mig fyra skiften inklusive hönsen, ett skifte planerar jag vara hönsfoder. Hönshuset kombinerat med växthus, vilket gör att jag besöker växthuset ofta.
      sedan runt skifterna blir det perenna växter.
      Jag kommer mest odla ovanjordsgrönsaker.
      Vad är det för perenna växter till hönsfoder du skall ha?

     2. Jag har en liten terrier och en finsk spets som håller rävar, ormar, sorkar och rovfåglar på avstånd. Väldigt skönt med detta stängsel, ångrar mig inte en sekund. Det är gjort så det skall stå till jag är 85 om jag får vara med så länge. Jag har mycket klövdjur som tar fruktträd, grönkål och liknande: det var på den nivån att de sov i trädgården och en ko med kalv höll till bakom huset när det var mer sly där. Glömmer aldrig när jag kom hem i halvmörkret med min lilla dotter och upptäckte att vi stod mitt emellan kalv och ko.

      Den främsta växten jag tänker på är sibirisk ärtbuske men även mullbärsträd och många av våra bärbuskar skall vara bra. Mullbär är på gränsen här men skall göra ett försök. Sibirisk ärtbuske är även kvävefixerare och mycket bra nektarväxt förutom att den är mycket härdig och tål vind bra. Den blir huvudväxten i min vindskyddshäck tillika hönsfoder mot vinden i sydväst.

      Mellan stängslet och häcken kommer det vara dubbla rader med vallört av den sterila Bocking 14 som gröngödslingsgröda och kvickrotsspärr ut mot en åker, den kommer förövrigt att vara den i särklass vanligaste växten på min gård. Kan nämna att gässen äter den även om det inte är det första de tar. Går förmodligen att torka och ha som vinterfoder bl.a till gäss.Fruktträd spaljeras på insidan av stängslet åt det hållet så får vi se om det blir en foderplats åt rådjuren eller om det funkar 🙂

     3. Vi verkar vara inne på ungefär samma spår.
      Mullbär har jag planterat vallört har jag skaffat på Holma, var försiktig med dom trots att de är sterila kan de sprida sig som kvickrot om man gräver i närheten.
      har du funderat på blåbärstry, minikiwi och schisandra. schisandra eller fjärilsranka är det man gör hälsodrycken chi-san av, den kanske är uppiggande även för hönsen.

     4. Jag har problem att få tag i Bocking 14. Har du möjlighet att sälja lite rötter?

      Jodå de växterna kommer att finnas här till hösten. En liten fjärilsranka har jag lyckats dra upp från frö. 🙂 Krukan med stratifierat frö får stå till nästa år då det är den typen som kan gro lite hur som helst.

      Jag har satsat en del på att dra upp perenna örter. Jag kommer att beställa en hel del barrotsplantor när det gäller buskar och träd till hösten för att få igång den yttre avgränsningen lite fortare. En del kommer faktiskt i morgon. 20 lindar, 10 hägg, 30 syren och 3×10 hallon. Hägg och syrén är vind och insynsskydd mot vägen som min hustru önskat länge. Det kommer bli en blandad friväxande häck.

      Lindarna kommer att stå i ytterkanterna oftast i en häck. Tanken är att de skall hamlas med tiden och ha kronan ovanför själva häcken och då bidra till vindskyddet. Bra drag för bina både nektar och honungsdagg, bladen är ätliga som späda, rogivande te och lövfoder till get eller ko med tiden samt inte minst närings ackumulator med sitt djupa rotsystem som sen släpper löv.

     5. Jag satte den vallörten för ungefär en månad sedan hemma hos mig. Lite för tidigt att ta rötter, men jag skall se om jag inte kan ordna det på annat sätt. Glöm bara inte växter som är ganska vanliga men som är väldigt bra, klöver till exempel.

     6. Ok, jag har pratat med Wandt som skulle försöka sända lite nästa gång han for till Holma men det kunde dröja.

      Jag har både Kärringtand, sötväppling, blodklöver men framför allt vitklöver. I rad odlingarna har jag något större radavstånd och kör en kupning när plantorna är tillräckligt stora och i samband med det så sår jag en rad med subklöver. Har funkat kanon.

     7. Har du kontakt med Esbjörn Wandt? Prova att komma i kontakt med Britta Nylinder också det var av henne jag köpte vallörten. Esbjörn har garanterat hennes mailadress.

     8. Anders kan du skicka dina kontaktuppgifter till min mejl? förnamn punkt efternamn ätt småbruk punkt se

      Jag skulle vilja ha kontaktuppgifter både till Britta Nylinder och hon med Skånegässen i södra värmland.

Kommentera