Publicerad

Ruvande gäss

Frigg har lagt sig bekvämt tillrätta för att ruva i 30 dagar
Frigg har lagt sig bekvämt tillrätta för att ruva i 30 dagar

Frimodiga Frigg är först av gåshonorna att lägga sig att ruva i år. Frimodig för att hon är den som alltid prövar ny mat först, alltid den som kliver fram och skall kolla vad man håller på med, nyfiken som få. Hon nästan ställer sig på mina fötter ibland i ren iver för att se, en riktig personlighet.

Redet är ca 60x60x60cm och underst ligger utskuren grästorv med jorden upp för att det skall vara en viss fuktighet vid äggen så hinnorna i äggen inte torkar. Honorna fuktar även sitt bröst när de är upp några minuter morgon och kväll för att äta och dricka, antingen skvätter de från hinken eller också tar de sig ett snabbdopp i dammen. Allt för att inte äggen skall torka ut. Gässen är som bekant en av våra vattenfåglar.

//Patrick Sellman

3 thoughts on “Ruvande gäss

 1. Skräpar gäss ner i en damm mycket? Visserligen är jag medveten att om dammen är väldigt stor eller om man har flera dammar så några av dom kan ”vila” medan man bestämmer vilken damm gässen skall vara i.
  Dessutom funderar jag lite på om det är minst arbete med kaniner eller gäss?

  1. Har du mer bete så är gässen att föredra. Du kan betrakta dem som ett rent betesdjur och de är de fåglar vi har som klarar sig på enbart bete under sommarsäsongen. Skall djuren endast beta av gräsmattan här och var så är betesburar med kaniner lättsamt förutom att de behöver flyttas ofta.

   Gäss är mycket lättsamma. De är rätt intelligenta kanske lite tröga men läraktiga och riktiga rutinvarelser. Har du gjort på ett sätt med dem två gånger så är det en vana. jag stängslar dem med flyttbart 90 cm elnät, el har jag aldrig använt. Du kan stängsla dem i en del av trädgården och när det är kväll och dags att gå in så släpper du bara ut dem och säger att ”Nu är det kväll” så går de in själva utan problem.

   De är alltså helt utmärkta sombetesdjur i ett litet system då du kan flytta runt dem mycket enkelt. De äter inte på buskar eller träd så de är precis som höns utmärkta att ha i frukt och bär odlingar. När betet tryter har jag haft mindre problem med att de ätit på vinbärsbuskarna.

   Varför inte både kaniner och gäss, de kompletterar varandra fint som betesdjur.

   Kan tillägga att jag släpper gässen helt fria under hösten efter grönsaksskörden så de får beta rent över allt inkl gräsmattan runt huset och man får vara beredd på att det blir gåsskit överallt. Det är mer som lite malda växtfibrer så det är inte så väldigt otrevligt och regnar bort fort men ändå något att ta hänsyn till om man skall ha mycket gäster/besökare eller har småbarn.

   Nu är trädgården/gräsmattan räfsad och fin runt huset och gässen stängslade för den här sommarsäsongen, endast hönsen går helt fritt fram till grönsakssådd och plantutsättning. Sen får de gå stängslade till växtligheten klarar en sprättande höna.

  2. Vad gäller nedskräpning i dammen så har jag en liten damm på några tiotals kvadratmeter. Jag dämde helt enkelt upp dagvattendiket där det var lämpligt med en dammvall av vanligt tvåtumsvirke. De smutsar inte ner speciellt mycket men har stor glädje av dammen både till rengöring, parning och rekreation. Man skall ha åtminstone n liten damm om man skall ha vattenfåglar som gäss och ankor även om det kanske räcker med en hink för att gässen skall kunna tvätta sig.

Kommentera