Publicerad

Förgroddning av potatis

Merparten av årets sättpotatis
Merparten av årets sättpotatis

Om det håller sig runt nollan eller max ett par minusgrader på natten så passar det utmärkt att ha potatisarna på förgroning precis innanför förrådsdörren. När jag stänger in höns och gäss så stänger jag även in sättpotatisen som skyddas mot den lindriga frosten bakom de stängda dörrarna.

Speciellt om man drar upp potatisplantor av den tidiga potatisen så är det inte för att få tidig skörd som man förgror vinterpotatisen utan för att få en snabb etablering för en effektiv ogräsbekämpning. Att välja sorter med stor blast  är inte att förakta just ur detta perspektiv. Den skuggar och trycker tillbaka ogräset på ett mycket bra sätt.

Detta gäller inte endast potatis utan kanske ännu mer för grödor som rödbetor och morot. Här får vi dessutom bladgrönt till sallader, gröna drinkar, foder till djuren och biomassa till marktäckning eller komposter.

En potatissort som är ypperlig, enligt rykte för jag prövar den för första gången i år, är Sarpo Mira. Den har kraftig hög blast och är förmodligen den mest resistenta sorten mot bladmögel och brunröta. Det är dessa sjukdomar som är huvudanledning till att potatisen besprutas så mycket. Jag upplever att det blir värre och värre med dessa angrepp. Förmodligen beroende på den ökade nederbörden de senaste somrarna.

Jag har hört berättelser om hur Sarpo MIran står helt utan angrepp bland angripna stånd av andra sorter så det skall bli mycket spännande att pröva. Går det bra så blir det min basgröda både för hushållet men också som foder till mina djur på vintern.

Jag skall ha någon rad bredvid den Värmländska sorten Snöboll som kanske är en av de allra känsligaste för bladmögel så får vi se om den står pall för ett högt sportryck.

//Patrick Sellman

24 thoughts on “Förgroddning av potatis

 1. Sarpo Mira is a Hungarian potato sort. I even read in Charles Dowdings book ”Organic Gardening The Natural No-dig Way” that he uses only Sarpo potatoes.
  I have my Sarpo indoors beside the window in a box with little soil on the bottom. Do you think i should have it outside?

  1. Nej du kan ha den inomhus. Du verkar dra upp plantor av dem snarare än förgro så bara du tänker på att inte plantera ut dem om det är risk för frost går det bra. Blasten kan frysa ner speciellt om de är nyutsatta och då tar det tid för potatisen att skicka upp ny blast.

   Jag har mina potatisplantor i vanlig enkel drivbänk och det går bra bara det inte blir en riktig köldknäpp.

  2. Du skall ha ett jättetack Dusko för att du tipsade mig om sorten och var jag kunde få tag i den 🙂

   Tack!

 2. Snöboll…den godaste potatis som finns !
  Roligt att fler odlar den.

  1. En Värmländsk klenod 🙂
   Hur har det gått med bladmöglet för dig de senaste regniga somrarna?

   1. Inga problem alls, förra året var en fantastiskt fin skörd, mycket ”gött mos” blev det ;-). Odlar på västkusten.
    I år blir det dessutom en plätt med tobak, skall bli spännande !
    Snöboll för det är svårt attt få tag i, och tobak/snus pga skatten, snart har man det livsviktigaste utanför stugknuten 😉

    1. Vad har du fått tag i för tobaksfrön? Någon gammal svensk sort?

 3. Jag provade Sarpo Mira förra året. Satte 3 rader om 20 meter och hade vanliga Asterix på båda sidor. Blasten på Asterix fick jag som vanligt slå av runt 1 augusti. Sarpo Mira stod grön och fin ytterligare en månad då jag tog av den för att skalen skall få tjockna innan upptagning. Inga tecken alls på bladmögel. Som bonus så är det riktigt goda, stora fina knölar.

  /Jonas

  1. Mina förväntningar på denna potatis börjar bli rätt uppumpade vid det här laget 🙂
   Var lite fundersam på om den skulle vara god, det brukar få stå tillbaka när andra egenskaper skall tas tillvara. Skall bli spännande,

   1. Du har lite sämre odlingszon uppe vid Kymmen än vad vi har utanför Grums men det borde inte var några problem. Jag tripplar mängden Sarpo Mira i år.

    1. Ja det stämmer men det är lite speciellt här (som överallt annars). Bor på drygt 300 m höjd längst upp i en sydsluttning. Sällan sen frost då den rinner ner i dalarna. Samtidigt som höjden ger ett något svalare klimat under sommaren. När det gäller vedartade perenner så blir det sällan riktigt kallt på vintrarna heller av samma anledning. Vet inte att vi haft under 30 minus på de 20 år jag bott här. Det är sällan -25 eller ens -20 vissa vintrar. Nere i Gräsmark kan det skilja över 10 grader mot här uppe på höjden.

     1. Märkligt, jag är uppvuxen i Sunne och när vi hade frilufsdag med skidåkning så åkte vi till Ängen för där var det snösäkert…

     2. Ja så är det. I brytpunkterna runt nollan under hösten så är det ofta någon grad kallare här när det väl blivit vinter. Första höstfrosten brukar dock dröja en del år men inte alla. Frostfri september är inte helt ovanligt. Däremot när det börjar bli riktigt kallt så blir det kallare nere i dalgångarna. Vi har ofta någon till några decimeter mer snö här. Förmodligen ett bra skydd det också för många perenner.

     3. Låter toppen att det funkar trots högt läge och ”dålig” odlingszon. Får nog göra ett studiebesök när jag är i Sunne nästa gång. Har åtta gässlingar på gång här. Två veckor idag. Skall bli fina skånegäss vad det lider hoppas jag.

      Är du från Sunne? Om så, hade du min far i skolan? Hans Wangsten.

     4. Nej jag kom hit som 25 åring. Har själv varit lärare i grundskolan under ett drygt decennium från hösten -90, slutade helt 2005.

      Är det genbanksregade skåningar du har?

      Du är välkommen i sommar om du har vägarna förbi. Annars med för den delen 🙂

     5. Skåningarna kommer från en kvinna i grannbyn som endast har genbanksdjur. Medlem i Värmlands rasfjäderförening. Om någon vecka kommer det ett gäng White Sussex och Wyandotte. Bästa ruvhönorna har ruvat fram ällingar och nu gäller det att få ”undan” dessa och gässlingarna för att få plats med kycklingarna. Gässleverantören är även en av två kvarvarande mjölkbönder i kommunen. Gyllene läge att köpa riktig mjölk.

     6. Ok vet du varifrån hennes gäss kommer? Jag är ute efter en hona och hanne som inte är så nära släkt med mina. Vill bredda arvsmassan så mycket det går.

      Min dotters svärföräldrar är mjölkbönder så jag har möjlighet att få sådan mjölk där. Blir dock allt för sällan.

     7. Jag kollar med henne och återkommer

     8. Tack för länk och kontaktuppgifter 🙂

 4. […] jag endast över lite jord. 5 cm över potatisen är perfekt. Då kommer blasten upp på den förgrodda potatisen på kort tid och vi kan snabbt göra första kupningen och ge ogräset en första omgång. […]

 5. Tack för det intressanta inlägget om invintringen av dina bin:-)

  Hur gick det med potatisodlingen? Jag odlade också Sarpo Mira i år och är otroligt nöjd med dem. Smaken helt OK. Konsistensen var mjölig och blasten vissnade aldrig ner. Vilken härlig känsla att ta tag i blasten och dra upp hela ståndet och potatisarna följer med upp som på ett pärlband. Det var precis som när man var liten men då odlade vi Snöbollspotatis som också är min favorit. Tänk om man kunde korsa Sarpo Mira och Snöboll. Har du provat att ta fröer från potatisplantor någon gång? Det ska visst fungera på samma sätt som när man driver upp tomatplantor.

  1. Jag är mycket nöjd med den och precis som du skriver så stod blasten grön och fin ända fram tills den första frosten. Jag samodlade med bondbönor och gjorde liksom med potatisen en uppförökning och lät bönorna stå tills de fick läderartade baljor.

   Storleken var ojämn vilket är mycket bra för husbehovsodling tycker jag. Man får både bak, klyft och kokpotatis under samma planta. Ingen kommersiell sort med andra ord.

   Vi prövade att både koka, baka och göra klyftpotatis och tyckte den var riktigt bra på allt. Resten får gå till utsäde nästa år. Vill odla 150-200 kvm i samodling med bondbönor/år. En femtedel av min odlingsyta. Då återkommer den var femte år och det är väldigt viktigt då den är mycket känslig mot andra sjukdommar, faktiskt en av de mer känsliga. Så växtföljden är helt grundläggande annars kan man ställa till det rejält.

   Snöboll hade jag i år men det är inte stor idé då den är riktigt känslig mot bladmögel. Trots den torra sommaren fick den bladmögel väldigt fort. Jag vattnade en hel del.

   Även om jag tar fröer från det mesta så har jag aldrig gjort det från potatis men tror inte det är några större problem. Sarpo Mira är framtagen med just dessa konventionella metoder. Har några inlägg på gång just med anknytning till eget frö.

   1. Ja att snöbollspotatisen är så känslig har varit en stor sorg för mig i 30 år men Sarpo Mira har gett mej nytt hopp och nu har jag skickat efter några sorters potatisfröer som härstammar från Anderna, några är vilda sorter och så har jag tagit fröer själv. Jag hoppas verkligen ätt de gror men vi får se i februari/mars.

    1. Spännande 🙂
     Kul om du berättar hur det går.

Kommentera