Publicerad

Majsodling

Under många år har jag försökt få till odling av majs men aldrig riktigt lyckats under de kärvare förhållanden som råder vid mitt hem, växtzon 5 och 315 möh. 2014 gjorde jag en storsatsning efter kontakt med Caroll Deppe.

Caroll är en författare, växtförädlare och småbrukare i Oregon som skrivit  ”The Resilient Gardener – Food production and self – reliance in uncertain times” och  ”Breed your own Vegetable varieties”. De är båda mycket läsvärda för småbrukaren. Inte minst den senare som uppmanar oss att ta upp stafettpinnen efter årtusenden av odlare som utvecklat nya sorter av odlingsvärda växter. Nu när storbolag och stordrift tar över allt mer är det dags att vi gör mer än endast bevarar äldre sorter. Det är dags att vi lär oss ta eget frö och i nästa steg förädla sorter efter våra önskemål och lokala förhållanden. Det är en viktig maktfråga inte minst i dessa GMO och patenttider. Boken är en mycket bra handbok för detta.

Caroll beskriver i sin bok The Resilent Gardener en majssort med bred genetisk variation som mycket härdig och välsmakande, Cascade Ruby Gold – Flint Corn 85 dagar. En mjölmajs mycket bra till polenta, bröd och Johnny cakes. Efter en lyckad säsong kan jag berätta att den också är mycket välsmakande att äta som vi äter sockermajs, hel kolv, kokt eller grillad. Inte lika söt men mycket god.

När jag inte lyckades med mina majs odlingar under tidigare år så sådde jag dem i krukor tidigare och tidigare men det blev inte bättre. Slutligen läste jag någonstans att majs är mycket känslig för att växa ur krukor. De får inte sås för tidigt eller också skall de omplanteras i större krukor. Känner de av att de står trångt stannar de upp i växten och kommer aldrig igång igen, inte ens efter utplantering.

Med gott hopp och denna kunskap om rötterna så drog jag upp 600 plantor. 200 såddes 6 veckor innan utplantering, 200 såddes 5 veckor innan och 200 såddes 4 veckor innan. Detta för att se vad som var optimalt för mina 9 cm krukor. Jag hoppades på att få åtminstone 10-15 plantor som fick mogna kolvar som sedan kunde eftertorkas inomhus för att få en härdig selektion som klarade våra bistra förhållanden. Det skulle visa sig att 4 veckor var bäst.

600 plantor i 9cm krukor tar en del plats så de två första omgångarna fick stå inne men när det var dags för 4-veckors omgången så fick de endast gro inomhus. Därefter ställdes samtliga tråg ut den 8 maj i vindskydd utan täckning. Det blev ingen frost men  en ovanligt kall majmånad. Trots detta så växte plantorna mycket bra.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Majsplantor efter 4 veckor, färdiga för utplantering.

För att få den där extra värmen gjordes upphöjda bäddar som var väl gödslade med ekologisk välförmultnad kogödsel. Avståndet mellan gångarna var ca 120 cm, två rader majs per bädd med ca 50 cm mellan majsplantorna. Med planteringsspade grävdes ett hål för var planta som fylldes med två spadar(planteringspadar) hönsgödsel och lite stenmjöl. Gödseln vattnades ordentligt med välluftat nässelvatten för bakterietillförsel och lättillgänglig näring, därefter sattes plantorna.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
De tre systrarna på plats. Majs, vinter och sommarsquash, frilandsgurka som plantor och olika störbönor som sådd. I mitten en bädd med perenna örter som står på tillväxt. Spåren som syns på bäddarnas kanter är Subklöver och i bäddarna är det sått Ringblommor.

Majs är kanske vår mest näringskrävande växt, mycket går tillbaka med stjälkar och andra växtrester. Min bedömning är att jag gödslade lite mer än vad som behövdes. En viss gänglighet blev det men inte värre än att den klarade de orkanbyar som fällde många träd i bygden på sensommaren. Tittade på odlingen genom köksfönstret och befarade att den skulle knäcka alltihop men majsen stod kvar.

Jag hade inte tänkt vattna så mycket men med upphöjda bäddar och den varma och torra sommar som följde, dessutom med gurkväxter i bäddarna så blev det en hel del vattning första halvan av odlingssäsongen. När växtligheten var etablerad var det svalt och fuktigt nere vid marken.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Sen kom värmen och som det växte. Som referens så ser ni min kära hustru i majsfältet. Detta är mitt i säsongen. Det skulle bli mer.

Hur gick det då till slut? Jo alla störbönor växte bra med den höga majsen som stöd. Sommarsquashen blev mycket fin och gav bra skörd så även en av vintersquasharna, Sweet meat – Oregon homestead men de två andra vintersquasharan tyckte förmodligen det blev för lite ljus och kanske för svalt där nere så jag fick ingen Candystick dessert delikata eller Butternut. Frilnadsgurkan av Västeråstyp klättrade fint på majsen och gav en hel del men även den tyckte nog att det blev i mörkaste laget. Hade gett mer i en egen bädd men nu sparade jag in en bädd tack vare samplanteringen och den får ändå betraktas som odlingsvärd i sammanhanget. Nästa år blir det inte bäddar utan åsar till majsen och bredare mellan raderna för att ge mer ljus till squash och gurka. Lite mindre gödsel räknar jag med att det går åt då.

En annan viktig lärdom är att jag har fått en konkret förståelse för alla de fågelskrämmor man ser i majsfälten på amerikanska filmer. Visst såg jag fåglarna men generös som jag är tyckte jag de kunde få lite de också. Fast inte så mycket. Den finaste och mest välpollinerade majsen i fältets mitt var i princip uppäten trots det tjocka hölje som skyddade själva kolven. Räknar med att de tog mellan en tredjedel och halva totalskörden till slut. Det gick fort sista två veckorna innan skörd. Detta trots två jakthundar som går fritt på gården.

Någon härdig selektion blev det inte då alla plantor gav fullmogna kolvar på stjälken. Behövde endast eftertorka inomhus. Lägg majsen luftig och använd gärna någon form av fläkt. Viss risk för mögel finns inledningsvis. Ha inte för bråttom att tröska majsen utan låt den torka ordentligt då blir det mycket lättare att bara vrida kolvarna mellan händerna för att få bort majskornen. Mycket lättröskat mot förväntat.

Till utsäde valdes de mest välutvecklade kolvarna av olika färg. Färgerna varierar mycket men alla kolvar har en och samma färg. Allt från ljust gul över gul, guld och orange och olika kulörer av violett.

Jag bedömer denna majssort som mycket odlingsvärd och tänker därför skänka bort fem paket med ca 300 majskorn till intresserade odlare som är beredda att i sin tur ta utsäde och skänka bort till andra. Tänk på att du bör ha möjlighet att odla minst 10 rader med 20 plantor i var rad. Detta för att få effektiv pollinering och genetisk variation. Även vintersquashen Sweet meat och sommarsquashen Costata Romanesco var mycket odlingsvärda med bra skörd och bland de godaste vi ätit. Det följer med några frö av dessa också i paketet.

För att få dessa fröpaket vill jag att du anmäler ditt intresse i kommentarsfältet nedan. Skriv ut din epostadress så jag kan nå dig. Den 31 januari väljer jag ut fem stycken som får paket och meddelar dessa via epost. För att få paketen skall du efter att du blivit meddelad sända mig ett med 4 frimärken frankerat A5 kuvert med din adress påskriven. Då har du dina fröer inom några dagar.

Avslutar med några filmer från majsodlingen när den var fullvuxen. Skulle egentligen ha bett någon av barna som vandrat igenom fältet med mig filma för att få den riktiga känslan men tänkte inte på det då. Jag är själv 190 cm och gick med träskor.

 

 

113 thoughts on “Majsodling

 1. I would love to get some seeds from you because Im also searching for a very hardy and fast growing Majs 🙂 Just one thing to consider; I would not plant the Majs so close to each other if combining with squash 🙂 Squash needs much space and sun because in shade it can get mildew on the leaves. I will space the Majs the same wat I would space the Squash and plant some Beans with it also next year. It would be great if I could get some of these from you. I will pay for the frakt!

  1. Jag trodde de breda gångarna skulle räck för ljusinsläpp. kunde aldrig drömma om att det skulle växa som det gjorde. rena djungeln. Det blir bredare radavstånd nästa år. Majsplantorna grenar sig mer om de får mer plats så skörden minskar inte så mycket. jag får nog göra så att jag delar upp fröt i mindre portioner utan att det blir risk för inavel så det räcker till fler. Får hålla på tiderna i texten ovan.

  2. Sänd ett kuvert frankerat med porto för 250g (I Sverige 4 märken) och din adress påskriven så skickar jag majs och squashfröer till dig. Jag fördelar fröt bland samtliga intresserade som sänt ett frankerat och adresserat kuvert till mig före den 10/2 och som innan den 31/1 anmält intresse i dessa kommentarsfält. Har du något frö du tycker är extra intressant får du gärna dela med dig till mig. Min adress är
   Patrick Sellman
   Ragvaldstjärn 45
   68698 Gräsmark

   1. Patrick you can give my part to someone else because I dont know how to frankera med porto from Denmark because I cant buy swedish post marks here for you to send from Sweden to Denmark. We do it some other time

    1. Give me your adress and I will send you one portion on my own. Send the adress by email. I want you to have some.

     1. I could transfer money into your account or maybe the mobile pay works between Denmark and Sweden?

    2. Its on me 🙂 Just give me your adress by email.

    3. Its on me. Just send me your adress by email and I will fix it for you.

     I understand you was spammed with the instructions 🙂

 2. Jag blev riktigt intresserad av detta! Har dock inte så mycket färdig mark att odla på själv just nu.
  Men vi har en skolodling där vi förra året hade potatis och som vi i år skulle behöva ha något annat på, majs är ju kul för barnen också.
  Så jag ställer mig i önske-kön!
  http://busbra.nu/snavlunda

  Mvh Eva Sääv

  1. Spännande projekt Eva. Med en rejäl gödsling så är det förmodligen utmärkt med majs efter potatis.

  2. Sänd ett kuvert frankerat med porto för 250g (I Sverige 4 märken) och din adress påskriven så skickar jag majs och squashfröer till dig. Jag fördelar fröt bland samtliga intresserade som sänt ett frankerat och adresserat kuvert till mig före den 10/2 och som innan den 31/1 anmält intresse i dessa kommentarsfält. Har du något frö du tycker är extra intressant får du gärna dela med dig till mig. Min adress är
   Patrick Sellman
   Ragvaldstjärn 45
   68698 Gräsmark

 3. Hej! Jag skulle gärna testodla detta majs, har precis läst klar http://www.chelseagreen.com/bookstore/item/the_organic_grain_grower/ och blev sugen på att testa flint eller mjölmajs. Jag odlade omk hundra plantor sötmajs förra sommar och det gick rätt bra, men jag undrar om det skulle växa lika bra en (vanligare) mindre solig sommar.

  1. Vi hade en ovanligt kall maj här och de bästa majsplantorna väcktes inne men åkte ut så fort de tittade upp. Stod ute till utplanteringen utan täckningen endast vindskydd och växte bra ändå så jag har god tillförsikt. Musen mognade med marginal på fältet så det finns utrymme för tidigare skörd och eftermognad inomhus om det kniper.

  2. Sänd ett kuvert frankerat med porto för 250g (I Sverige 4 märken) och din adress påskriven så skickar jag majs och squashfröer till dig. Jag fördelar fröt bland samtliga intresserade som sänt ett frankerat och adresserat kuvert till mig före den 10/2 och som innan den 31/1 anmält intresse i dessa kommentarsfält. Har du något frö du tycker är extra intressant får du gärna dela med dig till mig. Min adress är
   Patrick Sellman
   Ragvaldstjärn 45
   68698 Gräsmark

   1. Hej Patrick! Jag missade detta, är det för sent?

    1. Ja egentligen men jag har fått in få kuvert med adresser så nog tror jag det räcker till dig. Skicka ett kuvert enligt instruktionen i kommentaren ovan så får du både majs och Squashfrö. Skicka med en gång så de kommer i början på veckan. Jag har sagt den 10/2 så då fördelar jag utsädet.

 4. Jag skulle gärna ville försöker mig med maisodling. Vi har mycket färdig gödning efter vara får som vi hittills har använd med bra resultat med tomater och gurka. Att utöka var odling med mais tro vi passa oss det blir sen en bra produkt som vi kan använda i våra småskaliga försäljning av närproducerat mat. Tack för chansen

  1. Själv uppskattade ja gden mycket som kokt kolv med lite salt och smör. Mycket god smak men som sagt inte så söt som sockermajsen och i senare skede så var den inte så god. blev seg och kändes mer stärkelserik. Bara tt låta den mogna klart och ha till mjöl. gröten blir supergod och just nu sitter jag och äter tunnbröd med en tredjedel majsmjöl. Skall försöka baka något bröd på enbart majsmjöl. Kommer en kvinna som bott i Peru på torsdag skall fråga ut henne ordentligt både om majsbröd, pollenta och även pumpa/vintesquash.

  2. Sänd ett kuvert frankerat med porto för 250g (I Sverige 4 märken) och din adress påskriven så skickar jag majs och squashfröer till dig. Jag fördelar fröt bland samtliga intresserade som sänt ett frankerat och adresserat kuvert till mig före den 10/2 och som innan den 31/1 anmält intresse i dessa kommentarsfält. Har du något frö du tycker är extra intressant får du gärna dela med dig till mig. Min adress är
   Patrick Sellman
   Ragvaldstjärn 45
   68698 Gräsmark

 5. Så häftigt att den gick fram. Jag provade också på de tre systrarna men här hade vi frost den 28 juni vilket jag aldrig har varit med om tidigare så det blev inget med det. Nu har jag förberett ett särskilt område just för systrarna så jag skulle gärna ta hand om en portion för att testa sorten. Läser just nu sesams fina bok frö för framtiden, den tar upp allt om fröodling.

  1. Nödår hos er med andra ord. Om det varit förr. Fast det måste ändå vara långt norrut med så sen frost? Jag återkommer enligt datum i inlägget ovan. Får överväga att göra lite mindre portioner, intresset verkar rätt stort.

  2. Sänd ett kuvert frankerat med porto för 250g (I Sverige 4 märken) och din adress påskriven så skickar jag majs och squashfröer till dig. Jag fördelar fröt bland samtliga intresserade som sänt ett frankerat och adresserat kuvert till mig före den 10/2 och som innan den 31/1 anmält intresse i dessa kommentarsfält. Har du något frö du tycker är extra intressant får du gärna dela med dig till mig. Min adress är
   Patrick Sellman
   Ragvaldstjärn 45
   68698 Gräsmark

 6. Hej!

  Tack för ett intressant inlägg om majsodling 🙂 Jag försöker mig gärna på att odla Cascade Ruby Gold för att skänka frön vidare. Har tidigare odlat majssorten Painted Mountain med blandat resultat, så det skulle vara mycket intressant att testa någon annan sort som också är härdig. Bor i dalarna, har tillgång till hästgödsel i riklig mängd och yta för att odla.

  Mvh Erik

  1. Painted mountain har jag också prövat i flera år. ibland har det gott så där men oftast har jag misslyckats. troligen pga av tidigare och tidigare sådd tills jag förstod att det var tvärt om. Painted har fått kritik för att inte vara så god. Det är den här och kolvarna är flerdubbelt stora. Åtminstone jämfört med de jag fått.

  2. Sänd ett kuvert frankerat med porto för 250g (I Sverige 4 märken) och din adress påskriven så skickar jag majs och squashfröer till dig. Jag fördelar fröt bland samtliga intresserade som sänt ett frankerat och adresserat kuvert till mig före den 10/2 och som innan den 31/1 anmält intresse i dessa kommentarsfält. Har du något frö du tycker är extra intressant får du gärna dela med dig till mig. Min adress är
   Patrick Sellman
   Ragvaldstjärn 45
   68698 Gräsmark

 7. Hej Patrik. Jag skulle gärna ta emot majsfrön (och de andra från squashen också givetvis). Har egna höns och EKO-tänk så vi håller på att fräsa upp mer och mer gräsmatta för att omvandla till odlingsbäddar. Förra året färdigställde vi en aquaponics med damm i anslutning till vårt växtrum/hus i söderläge, så där kommer plantor i massor drivas upp (och en del också växa i). Vi bor i mellansverige men i växtzon 1 så det växer så det knakar även här och jag tycker det är en utmärkt idé att sprida bra och ICKE GMO manipulerat utsäde på detta sätt. Har även anmält mitt intresse för en av dina ”långa” bikupor så jag hoppas att du får ihop tillräckligt med intressenter för att göra billigare byggsatser till våren.

  1. Då måste det väl vara Värmlandsnäs ni bor på? Låter spännande med aquaponics.

   Jag skall till snickeriet på tisdag för att se om vi får till något bra. Intresseanmälningarna är snart halvvägs men jag har tio kursdagar där flera är bestämda så jag behöver verkligen kunna erbjuda dessa byggsatser så räkna med att det blir av. funkar det inte med detta snickeri får jag hitta annan lösning.

  2. Sänd ett kuvert frankerat med porto för 250g (I Sverige 4 märken) och din adress påskriven så skickar jag majs och squashfröer till dig. Jag fördelar fröt bland samtliga intresserade som sänt ett frankerat och adresserat kuvert till mig före den 10/2 och som innan den 31/1 anmält intresse i dessa kommentarsfält. Har du något frö du tycker är extra intressant får du gärna dela med dig till mig. Min adress är
   Patrick Sellman
   Ragvaldstjärn 45
   68698 Gräsmark

 8. Hej jag odlade Painted Montana i fjol med gott resultat dock mot södervägg. Sommaren var ovanligt varm kanske det var orsaken. Odlade på upphöjd bädd, vattnade och täckodlade med gräsklipp. Intresserad av Cascade majsen då det vore värdefullt att odla mer majs i Norrland. Har en liten jordbruksfastighet i Västernorrland som ligger 250 m öh med södersluttning och höga berg som skydd mot nordliga vindar.

  Hälsningar
  Christer Engström
  Christer8@gmail.com

  1. Vore verkligen kul att pröva i ännu kärvare klimat 🙂
   Tror vi som bor lite kärvare får ta till upphöjda bäddar och lite extra ompyssling för att ha marginalerna på vår sida om det blir en sämre sommar. För att ta frö och få bra pollinering så skall man helst ha minst ett hundra plantor gärna fler i ett kvadratiskt litet fält. Hellre tio rader med tio plantor än två rader med femtio.

  2. Sänd ett kuvert frankerat med porto för 250g (I Sverige 4 märken) och din adress påskriven så skickar jag majs och squashfröer till dig. Jag fördelar fröt bland samtliga intresserade som sänt ett frankerat och adresserat kuvert till mig före den 10/2 och som innan den 31/1 anmält intresse i dessa kommentarsfält. Har du något frö du tycker är extra intressant får du gärna dela med dig till mig. Min adress är
   Patrick Sellman
   Ragvaldstjärn 45
   68698 Gräsmark

 9. Så gammal man är så är det något extra att äta sin egenodlade gröt. 🙂

 10. Tack för ett mycket intressant blogginlägg om majs! Jag är intresserad av att odla Cascade Ruby Gold och lämna frön vidare. Vi sysslar med omställning på vår egen gård och i Storvretabygden. Vi håller en genbanksbesättning med Gotlandshöns och börjar med bin i år. Tillverkar eget biokol och odlar mycket tidiga ryska busktomater på friland. Vi finns i zon 4.

  1. Vi kanske kan byta frön. Vore intressant med ryska härdiga busktomater.

  2. Fredrik, jag är intresserad av hur du tillverkar ditt biokol, det är verkligen högintressant! Vi bor en bit norr om Göteborg, med mager lerjord på vår minigård som vi kämpar med att få mer odlingsbar. Vad är det för rysk tomat som ni odlar? Här är det väldigt blåsigt och odlingszonen skall vara runt 2 men är i praktiken säkert 3. Våren kan komma ganska sent och vi råkar ofta ut för frost kring slutet av september.

   1. Du får göra som jag plantera häckar 🙂

    1. Vi planterade lite träd under hösten och tänker komplettera med lämpliga buskar mellan. Något som rådjuren och älgarna inte äter upp 🙂

   2. Maria, vi använder oss av fyra olika modeller/apparater för att göra biokol. Vilken man använder beror på materialet man har (flis/småbitar, grenar eller vedbitar). Enklast är att använda en plåtburk med lock i kamin, panna eller kakelugn, då tar man tillvara restvärmen. Annars finns det större modeller att använda i trädgården/utomhus. Det viktiga är att man använder torrt material vid pyrolysen. Biokol är rent träkol som grävs ner i jorden där det fungerar som ett långsamt nerbrytbart mullämne. Biokolen håller vatten då det är torrt och håller syre då det är blött. Med sin porösa struktur och stora inre yta är det en bra plats för mikrolivet. Vi har ett 70-tal olika ryska busktomatsorter. Sorterna tål låg temperatur och växer ända ner till 5 plusgrader.

    1. Låter verkligen spännande med både kolen och tomaterna.

  3. Sänd ett kuvert frankerat med porto för 250g (I Sverige 4 märken) och din adress påskriven så skickar jag majs och squashfröer till dig. Jag fördelar fröt bland samtliga intresserade som sänt ett frankerat och adresserat kuvert till mig före den 10/2 och som innan den 31/1 anmält intresse i dessa kommentarsfält. Har du något frö du tycker är extra intressant får du gärna dela med dig till mig. Letar efter bra tomater att torka, tomater med hög torrsubstans. Min adress är
   Patrick Sellman
   Ragvaldstjärn 45
   68698 Gräsmark

 11. Hej
  Skickade en kommentar tidigare via mobil men osäkert om det kom fram. Har en liten jordbruksfastighet i Västernorrland och intresserad av att odla din majs. Prövade Purple majs i somras med lyckat resultat och blev intresserad. Här i Norrland behövs verkligen nya sorter att odla och fler sorter av majs vore en innovation. Allt ätbart som går att odla i Norrland och som uppskattas av mina bin är intressant. Min fastighet ligger 250 m öh varför klimatet i lite kärvt vintertid men höga berg i norr ger fina somrar.

  Christer Engström
  Västansjö 225
  860 25 Kovland

  christer8@gmail.com

  1. Jodå mobilen funkade 🙂

 12. Hej
  Jag skulle väldigt gärna prova att odla din majs. Jag bor på Gotland så klimatet bör inte vara ett problem.

  kjell.lydange@gmail.com

  1. Jag tror det går ypperligt att odla denna majs på Gotland. Så dåliga somrar finns inte där att de inte skulle gå till mognad.

 13. Jag är intresserad av att testa några nypor av din majs här i Alafors, vore fantastiskt roligt om vi kunde få någon skörd.Testade lite popmajs här förra sommaren men en frostnatt några dagar efter utplantering tog det mesta.

 14. Mycket intressant läsning. Bor i Dalsland och har inte testat majs sen jag flyttade hit för trettio år sen (trodde inte på mognad) skulle gärna testa din sort. Har möjlighet att odla den i lerjord eller sandjord, vilket ger de bästa förutsättningarna för majsen?

  1. Det var en svår fråga. Majsen är näringskrävande. Det talar för lera en majsen vill också ha värme. Det talar för upphöjda bäddar i sandjorden, välgödslad då givetvis. Detta skall du givetvis pröva dig fram på genom att odla på båda ställena. 🙂
   Dela sen gärna med dig av resultatet.

   1. Får då lov att be om frön för två 😉 skulle också mkt gärna gå en dag hos dej och ställa frågor om det mesta, men framför allt om ditt sätt att ”hålla” bin. Några planer på biodlarkurs snart?
    Min man hade bin förr men tröttnade. Det finns dock fortf bin i den sista kupan trots att de inte blivit omskötta på flera år. Jag köpte skyddsjacka i somras och hade planer på att lära mej av en släkting men han hade just lämnat sina bin och kupor när jag ringde upp honom. Det hade blivit på det vanliga sättet men nu blev jag intr. att lära på ditt vis.

    1. Du får majs så det räcker till både lera och sandjord 🙂

     När det gäller kurser så kan du läsa om dem under Kurser i menyn längst upp. Gjorde den sidan just nu så jag la väl ut den ungefär samtidigt som du kommenterade.

     Är det så du skulle tycka det vore intressant så gör vi en kurs tillsammans hemma hos dig. Ett exempel skulle kunna vara en introduktionsföreläsning på fm och på em sätter vi över ditt samhälle i en topplistkupa samtidigt som vi tittar på olika celler bin för att se vad det är vi ser. Dessutom går vi igenom skötseln för första sommaren.

     Låter inte det intressant så kommer det upp emot 15 olika kursdagar efterhand under fliken Kurser 2015. En finns där nu men snart fylls det på mer. Den som är upplagd är i Alafors så det är inte hutlöst långt från dig.

  2. Sänd ett kuvert frankerat med porto för 250g (I Sverige 4 märken) och din adress påskriven så skickar jag majs och squashfröer till dig. Jag fördelar fröt bland samtliga intresserade som sänt ett frankerat och adresserat kuvert till mig före den 10/2 och som innan den 31/1 anmält intresse i dessa kommentarsfält. Har du något frö du tycker är extra intressant får du gärna dela med dig till mig. Min adress är
   Patrick Sellman
   Ragvaldstjärn 45
   68698 Gräsmark

 15. Hej,
  Jag skulle gärna prova majsen och dela med mig av utsäde till nästa säsong! Nu vet jag att jag är ute i sista stund så finns det inget kvar så kan vi ta det nästa år. Lite om vår odling finns på facebook:
  https://www.facebook.com/natdanOdling

  Min mail är: ndt.gustavsson@gmail.com

  Tack på förhand!

  Mvh
  Daniel

  1. Det är 31/1 som gäller så du är med tåget 🙂
   Jag bestämde enväldigt att dela på fröerna istället så alla får. Det blir tillräckligt i vilket fall.
   Kollade er sajt på Fb. Kul saker ni har för er. Det är no1.

   Sänd ett kuvert frankerat med porto för 250g (I Sverige 4 märken) och din adress påskriven så skickar jag majs och squashfröer till dig. Jag fördelar fröt bland samtliga intresserade som sänt ett frankerat och adresserat kuvert till mig före den 10/2 och som innan den 31/1 anmält intresse i dessa kommentarsfält. Har du något frö du tycker är extra intressant får du gärna dela med dig till mig. Min adress är
   Patrick Sellman
   Ragvaldstjärn 45
   68698 Gräsmark

 16. Aj då. Är väl för sent ute men om du har frö kvar så är jag jätteintresserad.
  gabriella.stenius(a)gmail.com

 17. Det går bra Gabriella. Du blir härmed den sista som delar på årets pott av utsäde.

  Sänd ett kuvert frankerat med porto för 250g (I Sverige 4 märken) och din adress påskriven så skickar jag majs och squashfröer till dig. Jag fördelar fröt bland samtliga intresserade som sänt ett frankerat och adresserat kuvert till mig före den 10/2 och som innan den 31/1 anmält intresse i dessa kommentarsfält. Undantaget Gabriella Stenius som får ändå. 🙂
  Har du något frö du tycker är extra intressant får du gärna dela med dig till mig. Min adress är
  Patrick Sellman
  Ragvaldstjärn 45
  68698 Gräsmark

  1. Tack så mycket, postar till dig imorgon! 🙂 Hälsningar Gabriella

 18. Ni som skickade frankerade kuvert, det blev en hel del till slut, ni skall ha fröerna under nästa vecka. Hör av er om de inte kommer så ordnar jag det.

  Ber om ursäkt att det drog i väg någon vecka men som ni sett här på bloggen har det varit fullt upp med att få igång ebutik och sjösätta sommarens kurser.

  1. Tack så mycket för fröerna 🙂

   1. Var så god. Ta väl hand om dem och sprid vidare om det går bra med din fröodling.

   1. Var så god. Ge det vidare om det går bra för dig.

    1. Att ta egna fröer och ge vidare för att bevara diversiteten har blivit ännu mer aktuell med tanke på de förslag som diskuteras i EU

     1. Japp. Tänk att vi lever i sådana tider att man är rebell när man tar egna fröer och delar med sig. Förmodligen snart i vårt land också, tyvärr. Har inte verifierat det ännu men verkar som danskarna redan har sådan lagstiftning eller också är den på väg.

 19. Hej, hur har majsodlingen gått detta år? Är själv intresserad av att börja odla majs.

  Hittade för övrigt en gammal tråd på alternativ.nu där du deltog i dialogen på slutet av tråden.

  http://www.alternativ.nu/index.php?topic=160553.0

  Hade några följdfrågor. Gällande bovetet, har du hittat något lämpligt sätt att skala det? Sedan undrar jag om du är självförsörjande på grismat eller om du köper in huvuddelen, du gav dem tex boveteplantorna som föda. Vore intressant att veta hur man kan bli så självförsörjande på grismat som möjligt. Har inte själv grisar men tänkt att det skulle kunna vara nyttigt.

  1. Jag har inte prövat att skala bovetet själv men har hittat en instruktion på nätet om hur man bygger om en liten gjuten kvarn till en skalare med gummitrissor. Förmodar det enklaste är att mala dem och sikta bort skalet. Alternativt mala mycket grovt och vanna bort det. Många av dessa projekt har jag fått prioritera ned då mitt biprojekt tar det mesta av min tid och får så göra. Jag odlade bovetet själv då jag hade allt större problem med Revsmörblomma på ett skifte. Bovete är bland det bästa som finns för att få bukt med ogräs.

   Blev ingen majsodling för min del i år. Ridgedale farm som fått lite utsäde från mig lyckades dock trots det mycket kalla vädret få en liten skörd.

   Du slår även vanligt gräshö till grisarna varje dag med lien. De äter massor och det är mycket bra för deras mage och hälsa. Har du större marker så du kan flytta grisarna så finner de en hel del föda själva men inte så de växer och blir stora till slakt. Kan du flytta dem efterhand är det bäst då du får mindre parasittryck och mindre markskador. Med det sagt så är grisen också ett djur som går att ha i ett mycket litet småbruk på liten yta också.

   I ett småbruk så är det helt klart rotfrukter som är intressantast att odla själv. Foderbetan är den odlade växt som ger mest energi per ytenhet av alla växter inkl fodermajs. Varför den inte används mer i konventionellt jordbruk är att den kräver en helt egen maskinkedja och därför inte blir lönsam. I småbruk med handredskap så spelar det ingen roll utan radodling av foderbetor är perfekt. Lätt att förvara i jordkällare eller stuka dessutom.

   Den största matåtgången är på hösten när slaktsvina börjar bli stora. Då kommer potatis och även äpplen in i bilden. Dessutom alla skörderester och skadade grönsaker. Mycket äpplen skall man ha till både sig själv och djuren. På våren kan man ge dem rotfrukter av det som är kvar i jordkällaren efter vintern.

   En annan gröda som kan vara intressant för att få bättre proteinvärden än vad rotfrukter ger som är mest energi är bond/åkerbönan. Samordna den så mycket som möjligt med övriga grödor. Jag har själv 5 skiften a ca 200 kvm och ett av dem går till potatis på normalt avstånd dvs 30 cm i raden och en bondböna läggs mellan varje potatis. Det samma gäller om du odlar ett skifte med foderbetor till grisar och eventuella getter och gäss. Det blir inte några gigantiska mängder med bönor men ett fint komplement till unga grisar på våren då de skall ha extra protein för att komma igång med tillväxten. Det är mycket viktigt då min erfarenhet säger att får du inte igång tillväxten när de är små så kommer den ”aldrig” igång åtminstone vad gäller Pigham. Därför köper jag alltid pellets till dessa som komplement när de är små och ärtor när de är större. Skaffa en stor gryta modell tvättgryta och koka rotfrukter, bönor åt dem så får du betydligt bättre näringsupptag.

   Till syvende och sist så har det mycket stor betydelse vilka grisar du har. De grisar jag haft är vanliga så kallade turbogrisar, dvs Pigham. De är moderna industrigrisar och växer sig mycket stora på en sommar och då krävs det givetvis mycket stor mängd mat och mycket protein. Då är det spannmål som gäller och att hitta en bonde med bra kvalité som säljer direkt. Brukar kosta runt 3:-/kg ungefär. Mina två grisar vägde tillsammans ca ett kvarts ton i slaktvikt i december. Fick köpa ny frys.

   Skaffar du däremot lantsvin tex vårt eget Linderödssvin så växer de betydligt långsammare men klarar sig istället på enklare foder. Du får ett förträffligt kött med enklare medel men orationellare. Det bästa är att låta slaktgrisarna gå över vintern och få växa till sig en sommar till. Slaktas med andra ord runt 18 månader gamla och du får som sagt ett mognare, smakligare och finare kött.

   Jag skall efter nyår undersöka möjligheterna att importera en ny lantras från USA till Sverige. Det är en mellanstor gris som betar före den bökar. Har du som jag ett litet ställe så är grisarna stora djur som gör rätt stor skada på marken då du inte kan flytta dem tillräckligt ofta. En lagom stor gris skulle då vara perfekt. Vi får se om det är görligt utan för stora kostnader och för mycket krångel.

   Byråkratin är inte överväldigande när det gäller grisar. Skaffa djurplatsnummer och se till att få ett intyg när du köper grisarna.

 20. Rolig läsning! Var det några som provade på och fick skörd i fjol och kan tänka sig att dela med sig av några frön? Har 100 kvm odlingslott och skulle gärna använda en del av detta för majs i år.

  1. Hej Anders

   Jag vet en som fick skörd om än liten i fjol trots det mycket kalla vädret men vad jag hört misslyckades de flesta. Jag har själv gjort de flesta misstag man kan göra med majs, många gånger, ja tom värre och värre stundtals. Följ instruktionen så går det bra.

   Om du skickar ett kuvert till mig där du skrivit din adress och frankerar med 4 frimärken skall jag skicka majs från förfjol till dig. Han tyvärr inte med i fjol.

   Motprestationen är att du delar med dig frikostigt till andra om det går bra för dig.

   Tänk på att majs är mycket inavelskänslig och vindpollinerad så ha minst 10×10 plantor i block, 10 rader med 10 i varje. Alterntivt 3 och 3 med lite längre avstånd i raden.

 21. Hejsan, mitt namn är Helene. Så spännande det är att följa dig. Vi äger 16 hektar åkermark där vi har kor och hästar betande. Jag har verkligen en dröm om att vara självförsörjande på vår gård och vi har hittills kommit en bit på vägen. Jag har länge velat och försökt att odla majs samt andra grönsaker men tycker att de vanliga små fröpåsarna som finns i handeln klarar sig dåligt hos oss. Har du några fröer att sälja så är jag mycket intresserad. Mvh Helene

  1. Hej Helene
   Det framgår inte var du bor någonstans. Majs är en rätt värmekrävande växt. För ett lyckat resultat de flesta år hos mig krävs att jag drar upp plantor 4v innan utplantering, dvs i början på maj sår jag i 9 cm krukor.

   Vill du pröva så är det bara att du skickar ett kuvert med fyra frimärken påklistrade och din adress skriven på rätt ställe.

   Jag får inte sälja frö utan du får dem och lyckas du också få till odling hos dig så hoppas jag du hjälper till att sprida denna majssort i din tur. Det förtjänar den och jag tror den kan vara till stor glädje för många.

 22. Ifall du fortfarande experimenterar med majs har jag hittat en till sort som kanske skulle vara lämplig för sverige.

  Läste ”The organic grain grower” av Jack Lazor som är bonde verksam i USA (Vermont i New England) alldeles intill gränsen till Canada. Han använder en sort som fått namnet ”Early riser”. Sorten är 10-15 år gammal.

  Mer information på flera amerikanska fröfirmor, tex här:

  http://store.underwoodgardens.com/Early-Riser-Corn-Zea-mays/productinfo/V1403/#.WA-X2-h97b2

  Jag har själv inte kommit igång med majsodling ännu. Kanske ska testa denna men har även några av Deppes sorter på lager.

  1. Tack för infon det uppskattas. Jag går vidare med den jag har. Är väldigt nöjd med den på precis alla sätt. Uppfyller alla kriterier. Har inte mer plats än att jag bara kan odla en sorts majs då den är vindpollinerad. Kommer du igång och prövar denna sort och du är nöjd med den så är jag intresserad och kan hoppa ett år med cascade.

   1. Återkommer om jag testar den.

 23. Hejsan Patrick, delar du fortfarande med dig av majsfrön till denna sort? Vi startar skolträdgård under nästa säsong, och provar gärna majs! Jag delar med mig av de frön jag har, både perenner o anueller, prydnad o nyttoväxter. Nåt speciellt du är intresserad av?
  Mvh Laura

  1. Hej Laura
   Skickar du ett adresserat och frankerat kuvert till mig så skickar jag till dig. Frankera med 4 märken. Jag är intresserad av de flesta ätliga växterna. Ärtor och bönor fokuserar jag på för tillfället. Finns kål och rotfrukter av särskilt värde är jag intresserad av det också.

   Läs om mina erfarenheter ovan. Det behöver vara en del plantor för att inte få inavel. Majs är känsliga för det. Har ni inte så mycket plats så dela gärna med någon annan också. Se till att de i så fall förstår attt majs är krävande både att den sköts rätt och får mycket gödsel. Annars blir det inget av den.

   Du får med frön till en vintersqush också men det är lite dålig grobarhet på de fröna.

 24. Hej Patrick!
  Har du kvar några majskorn att byta bort? Jag kan erbjuda en tomat från genbanken iutbyte, Rød blomme, som gav hur mycket som helst i somras, långa klasar och mycket god.
  Mvh,
  Kerstin

  1. Jadå det finns kvar. Skicka ett kuvert med namn och adress frankerat med 4 frimärken så får du en laddning. Skickar med lite Sweet meat oregon homstead vintersqush också. Dela vidare i din tur om uppförökningen går bra. Läs gärna om mina erfarenheter. Inte för länge i kruka och mycket gödsel är två viktiga nycklar.

  2. Skicka gärna med några tomatfrön.

   1. Inte varit här o läst på ett tag! Tomatfrön o kuvert kommer i veckan. Stort tack!

 25. Hejsan Patrick!
  Har du några majsfrön kvar? Det vore väldigt intressant att se om det är en sort jag kunde få att trivas hos mig 🙂
  Mvh/ Jenny

  1. Skicka ett kuvert till mig med din adress på och frankerat med 4 frimärken så skickar jag en laddning till dig.

   1. Så roligt! Ska skicka ett kuvert 🙂

    1. Tusen tack för fröna du skickade! Vad är det för sorts squash/ pumpa som följt med? 🙂 Tack även för den!

     1. Det var meningen det skulle vara Sweet meat oregon homestead men blev osäker på om jag blandat ihop med Costata Romanesco. Är det sommarsquash så är det Costata och är det vintersquash så är det den förstnämnda. Bästa vintersquashen. Tjockt smakrikt kött med stor sötma och har lång hållbarhet i rumstemp. Ta endast frö från de riktigt plattrunda då de behöver selekteras.

 26. Hej! Jag bor i Skellefteå och är super sugen på att testa odla majs här, zon 5. Har du några korn att undvara?

  1. Skicka ett kuvert med frimärke och din adress på i ett kuvert till mig så skickar jag en laddning till dig. Så delar du med andra om det går bra för dig.

 27. jättebra!

 28. Hej! Spännande läsning kring majs! Jag vill gärna be om att få del av dina majsfrön. Är med i en större odling i en ekonomisk förening där vi prövar olika sorter och odlingssätt. Din majs tänker jag dock prova hemma, ihop med bönor och pumpa… Tack på förhand, Åsa

  1. Skicka ett frankerat kuvert med din adress på så skickar jag en laddning.

 29. Hej Patrik.

  jag är också intresserad av odling och majs.

  Mvh Martin

  1. Hej Martin
   Ja det är väldigt roligt och något att ha med sig hela livet.

   1. säkerligen. jag blev intresserad av fröer och växter för bara något år sedan, i princip snart efter att Jesus skapat mig ett nytt hjärta och släppt ut mig från dårhuset. haha

    jag satte några popcorn majs hos en kompis igår och har några i kruka också men skulle vara kul att testa med en annan sort. du kanske säljer ett gäng av dina?

    1. Majs är inavelskänsliga så det kräver lite större odling gärna mer än 100 plantor. Jag ger bort mot frankerat kuvert med adress(4frimärken) till de som vill odla för frö och dela med sig till andra för att sprida och utveckla sorten.

     1. någon inavel känner jag inte till men då tar jag det som ett erbjudande om fröer. och jag ska försöka att efterapa ditt beteende genom att skänka frön och sprida vidare.

     2. Har du möjlighet odla lite mer majsplantor? Få majsplantor, få gener vilket är inavel.

     3. jadå, det ska inte vara några problem.

     4. Skicka kuvert du skrivit din adress på och 4 frimärken till mig så skickar jag en laddning majs och lite vintersquash till dig.

     5. tusen tack. ska kuvertet vara C5 i storlek?

     6. Det går bra även med c6. Ta det du har hemma

     7. det fick bli ett trippelvikt C4 i ett C5 kuvert. jag skrev namn och address på så smartast är nog att tejpa det dubbelvikt. du ser själv. Mvh

 30. Hej!
  Jag blir också intresserad av din majs. Verkligen kul med någon som ”amatörförädlar”! Jag har redan planerat villka årets majs ska bli (odlar på två olika ställen) men befarar att jag kommer glömma den här sidan inför nästa års planering och vill därför gärna be om en laddning redan i år.
  Jag har rätt mycket olika frön, är det något speciellt du är intresserad av i utbyte?
  Vintersquash har jag också rätt mycket (läs för mycket) at testa så det behöver jag inte få mer av.
  Men önskan om ett gott odlingsår!
  Marcus

  1. Skicka ett adresserat och frankerat kuvert så skickar jag en laddning. Får du igång odlingen delar du med dig till andra.

  2. Skicka ett frankerat kuvert med din adress på. Jag är intresserad av de flesta naturligt pollinerade grönsaksväxterna. Tomater och gurkväxter har jag mycket av. Har du någon äldre sort av bönor och ärtor med svenskt ursprung så är det intressant.

   1. Så trevligt, tack! Jag skickar så snart jag hinner. Ska fundera ut lämpliga växter att skicka med också. Även om de nu inte är svenska så har jag en rätt intressant bondböna från arkhangelsk regionen i ryssland. Svarta och lite mindre. Antagligen rätt tåliga.
    Marcus

    1. Bondböna är intressant.

 31. Hej
  Låter väldigt intressant med majsen. Finns det fortfarande möjlighet att få lite majs?
  MVH/Göran.

  1. Skicka ett kuvert med adress och porto så får du med vändande post.

 32. Hej!
  Intressant att läsa om dina erfarenheter av majsodling i lite kallare klimat. Bodde tidigare i zon 2-3, där jag odlade majs. Bor nu i zon 5-6 och saknar majsen!
  Antar att du sätter ut plantorna i juni, ungefär när? Och när skördar du?
  Här kommer första frosten ofta nån gång i början av september, men frost varje natt brukar vara från slutet av september. Förra året kom faktiskt en köldknäpp i början av augusti, med nästan frost, hur känsliga tror du majs är för en sån sak i det stadiet?
  Intressant att du tycker denna sort också funkar att äta direkt. Vad jag mest är ute efter till att börja med är goda ätkolvar, (min 12-åriga dotter var den som först ville odla och äta majs igen), men kan man också få både mjölmajs och eget utsäde samtidigt låter fint. Har bara odlat Golden Bantam tidigare. Funderar t o m på att prova en tidig F1-hybrid för att inte göra dottern besviken på smaken, men helst vill jag att nån säger åt mig att det är onödigt, att en standardsort (som vi bara ätit tidigare) är mer än tillräckligt underbart god! Jag odlar i övrigt absolut aldrig hybrider…

 33. Hej! Bra jobbat med majsen! Sitter här i Umeå och skulle gärna testa dina frön. Skickar du fortfarande frön? 🙂 Med vänlig hälsning, Jonas Eriksson

  1. Skriv din adress på ett kuvert och skicka till mig med 4 frimrken så skickar jag en laddning. Läs gärna vad jag kommit fram till vad gäller att lyckas med majsodling. Här i zon 4-5 är det på maginalen och man måste göra rätt annars blir det inget.

  2. Lyckas du få till det så dela själv med till andra.

   1. Hej igen! Absolut ska vi dela med oss om det blir lyckat. Yta är inget problem så kör ut den laddning som du skickar. Vi har tillgång till gödsel från gården bredvid så hoppas på en varm sommar och inte för mycket djur som gnager bort skörden 🙂 Skickar ett kuvert inom de närmsta dagarna om det är ok. Med vänlig hälsning, Jonas Eriksson

    1. Skicka du ett fankerat kuvert 4 frimärken och skriv din adress så kommer det majsfrö.

Kommentera