Publicerad

Vedyxan i ny tappning

Jag har skrivit några inlägg om olika redskap som jag uppskattar mycket i småbruket på ett drygt tunnland. Grässkördaren, hjulhackan och såmaskinen finns med i arkivet än så länge. Nu kommer vedyxan från Vipukirves med också. Tänk dig att en skogsfinne förändrat yxans funktion efter tusentals år. Den spränger inte isär veden utan bräcker loss bitar med hävkraft istället. Yxan är mycket effektiv nästan lite magisk när man vant sig vid den.

Den finns att köpa i Sverige hos Lyckliga fårets skärsliperi. Jag har lånat yxan av en vän men till vårvinterns vedhuggning blir det definitivt en sådan här yxa. Har varit inne på att skaffa en vedklipp men kom på andra tankar nu. Vi har tom resonerat om att dra ner på vedeldningen och skaffa värmepump.

Ved huggning har de flesta år varit ett sorgebarn. Eftersom vi inte har egen skog så brukar vi köpa ett lass med stockar varje år. Ofta kommer det för sent och då står man där och hinner inte med för allt annat som skall göras. Veden blir hängande över en större delen av sommaren och sedan hinner den dessutom inte bli riktigt torr. Mycket besvär och arbete och till på köpet ingen riktigt bra ved många år.

Fast egentligen är det ett väldigt rofyllt arbete och definitivt bra träning att hugga ved. En anledning att på vårvintern få en hel del friskluft. Hela familjen uppskattar vedeldningen i vår Tullikivi, den finska bakugnen som står centralt i huset och värmer det hela vintrarna. Dessutom tar vi ut varmvatten i en 150 l rostfri tank som ligger i ett extravarv upptill. Fast täljstenen avger värmen så långsamt att det är endast när det är som kallast och vi eldar som hårdast som vi får ut husbehovet av varmvatten från den.

bakugnen-glodbadd_emllan
Glödbädd i bakugnen
Tullikivin i sin helhet
Tullikivin i sin helhet

Det har blivit bestämt på följande sätt. En leverantör som kan säkerställa att det kommer ett lass med fin färsk ved i slutet på mars anlitas och veden klyvs senast till den 10 April. Lägger man ner så mycket arbete på veden så skall den också vara tipptopp.

Min dotter blev så imponerad av yxan att jag fick göra en extra förevisning som hon filmade.

9 thoughts on “Vedyxan i ny tappning

 1. Smart yxa…man blir inspirerad att skaffa en sån. Och skönt att slippa fastna med yxan i vresträ…

  1. Japp, verkar som du använt en. I och med eggens utformning och att den vrider på sig pga assymetrin så fastnar den nästan aldrig och gör den det pga felhantering tas den bort lätt. Aldrig fastnat djupt. Kan verkligen rekommendera yxan.

  2. Japp, det verkar nästan som du prövat yxan. Utformningen av eggen och att yxan vrider sig vid rätt handhavande gör att den inte fastnar, därav tempot i klyvningen. Har man klyvt mycket ved med ”vanliga” yxor så tar det några minuter att lära om. Det är lätt hänt att man balanserar upp yxan på ren känsla så man kopplar bort den vridande kraften som blir p.g.a. asymmetrin.

   Sen skall man ta ett lösare grepp om yxan så man inte kämpar emot vridningen. Även skaftet vrider sig. När man väl lärt om i nervsystemet är det en fantastisk känsla men jag får nog säga att det kändes lite konstigt i början. Början som i och för sig inte varade mer än max fem minuter.

   Finns ett bra klipp i slowmotion på hur yxan funkar.

   Tävlingen mot en enklare vedklyv är rätt kul också 🙂

   1. Nä, jag har inte provat, men är bra sugen….kan tänka mig att det är lite inlärningstid….man vill normalt hålla i yxan ordentligt.
    Apropå vedklyv: Ett klipp på tuben sen i mars http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=h9T7_ffsxYg

    1. Ja det ser ut som en behändig teknik.Har för mig att jag såg en liknande modell i tidningen Åter.

 2. Jag kapar nu mer veden i dubbel längd (70 cm) och sedan klyver – så kallat famnmått. Då är det lättare att trava luftigt, vilket gör att det torkar snabbare. Sedan kapar jag veden igen för att den ska få rätt längd, travar sedan tätt i vedboden. Tar mindre plats och går snabbare. Nackdel – när veden är kluven och travad första vändan är bara halva jobbet gjort… Men jag lägger ner mindre tid sammanlagt. Använder hydraulisk klyv, kapsåg samt elektrisk motorsåg.

  Annars verkar det vara en smart yxa.

  1. En vän till mig gör ibland på samma sätt. Han tycker det är bra. Det passar dock inte till yxan ovan. För min del så handlar det om att få hem veden tidigt så den är klar och avslutad innan odlingssäsongen är i gång. Brukar alltid bli något snickar/byggprojekt som löper under sommaren. Har ståt med vedhanteringen för många sensomrar. Jag skulle kunna tänka mig att göra meterved om jag skulle hugga för flera år och lagra/trava utomhus. Tanken är bra.

 3. Fram med såg och yxa !

  Fridens… / Josef

  1. Ja nu börjar det dra ihop sig 🙂

Kommentera