Den gamla klotgrillen gick till återvinning efter att ha sjungit på sista versen i flera somrar och diskussionen om ersättare kom igång. Vi är väldigt less på prylar som inte håller och det blir värre med åldern. Gasolgrill av hög kvalité var uppe till diskussion och givetvis många andra lösningar. Min hustru som är från Norrbotten har en förkärlek till att grilla på glödbädden efter en riktig vedbrasa och tankarna på att bygga något själv blev mer och mer det alternativ som framhölls. Efter en hel del nätstudier så blev det en timrad eldpall utformad som en spis. Tanken är att den skall kunna tjänstgöra i många år, förhoppningsvis decennier som kärnan i sommarmatlagningen.

Stommen utgörs av 5″ timmer som tillverkades av några träd vi fällde för ett par år sedan och sågade upp med ett Logosol kedjesågverk. De invändiga måtten är 1750 x 800 mm och designen utgår ifrån en multifunktionsspis.

Första varven lagda på eldpallen
Första varven lagda på eldpallen

Höjden på själva spisen får beräknas med tanke på att stek och grillytorna kommer att befinna sig en bit ovanför när man bestämmer arbetshöjden så det blir bekvämt. Stommen kläs invändigt med vanliga trädgårdsplattor av betong som jag fått av några som bytte mot något modernare för många år sedan. Bra att ha grejer som kommer till användning. Plattorna utgör det eldfasta skyddet mot trät.

De tre stålrören placeras mitt på gavlarna och mitt på den bakre långsidan. Anledningen till detta är dels att extrastocken på baksidan som skyddar elden något gör det omöjligt att sänka grillgaller och Mourikkaringen och dels så kan de vid gavlarna utgöra fästen om vi någon gång vill skaffa en grillställning för tex helstekt gris.

Betongplattor som skydd
Betongplattor som skydd

Hela stommen fylldes därefter med först riktigt stora och därefter mindre sten. Det gäller att välja plats med omsorg. Inget man ångrar placering på och flyttar i efterhand. Jag kan vara överens om att det blir låga poäng på mobilitet i ett jämförelsetest med andra grillar/utekök. Stenen stabiliserar också upp stålrören så de blir riktigt stabila. De sista lagren med småsten lades med stor omsorg för att få en så tät stenbotten som möjligt.

Mycket sten blev det
Mycket sten blev det

Det sista lagret och själva bädden för eldstaden är lecakulor som efter de första testen av eldstaden visat sig vara ett mycket bra val. Dels blir det  bra syresättning av elden och dels blir de varma och bidrar till att veden förbränns i det närmaste totalt. Tanken är också att det vid behov skall gå att på ett enkelt sätt skyffla upp lecakulorna och fylla i en nät eller jutesäck och spola rent från aska. Jag tror dock att regn och snö kommer att sköta den biten naturligt på enklaste sätt.

Själva köket består dels av ett rejält grillgaller, en ring för Muurikka och en stålkrok för kaffepanna eller lättare kastrull. Förutom detta så ingår även en fältugn från Skeppshult. Då vi är mycket nöjda med hela utrustningen så delar vi gärna med oss av inköpsstället för allt smide och det är Lapplands Allservice AB i Örnäsudden som ligger ca 1 mil från Sorsele, strax intill Gautsträsk.

De skall också ha ett erkännande för mycket god service och hjälpsamhet.

Det färdiga köket
Det färdiga köket

Det har inte utgått någon ersättning till mig för detta inlägg utan det är enbart egna erfarenheter.

//Patrick Sellman