Publicerad

Eldpall – Eldspis

Den gamla klotgrillen gick till återvinning efter att ha sjungit på sista versen i flera somrar och diskussionen om ersättare kom igång. Vi är väldigt less på prylar som inte håller och det blir värre med åldern. Gasolgrill av hög kvalité var uppe till diskussion och givetvis många andra lösningar. Min hustru som är från Norrbotten har en förkärlek till att grilla på glödbädden efter en riktig vedbrasa och tankarna på att bygga något själv blev mer och mer det alternativ som framhölls. Efter en hel del nätstudier så blev det en timrad eldpall utformad som en spis. Tanken är att den skall kunna tjänstgöra i många år, förhoppningsvis decennier som kärnan i sommarmatlagningen.

Stommen utgörs av 5″ timmer som tillverkades av några träd vi fällde för ett par år sedan och sågade upp med ett Logosol kedjesågverk. De invändiga måtten är 1750 x 800 mm och designen utgår ifrån en multifunktionsspis.

Första varven lagda på eldpallen
Första varven lagda på eldpallen

Höjden på själva spisen får beräknas med tanke på att stek och grillytorna kommer att befinna sig en bit ovanför när man bestämmer arbetshöjden så det blir bekvämt. Stommen kläs invändigt med vanliga trädgårdsplattor av betong som jag fått av några som bytte mot något modernare för många år sedan. Bra att ha grejer som kommer till användning. Plattorna utgör det eldfasta skyddet mot trät.

De tre stålrören placeras mitt på gavlarna och mitt på den bakre långsidan. Anledningen till detta är dels att extrastocken på baksidan som skyddar elden något gör det omöjligt att sänka grillgaller och Mourikkaringen och dels så kan de vid gavlarna utgöra fästen om vi någon gång vill skaffa en grillställning för tex helstekt gris.

Betongplattor som skydd
Betongplattor som skydd

Hela stommen fylldes därefter med först riktigt stora och därefter mindre sten. Det gäller att välja plats med omsorg. Inget man ångrar placering på och flyttar i efterhand. Jag kan vara överens om att det blir låga poäng på mobilitet i ett jämförelsetest med andra grillar/utekök. Stenen stabiliserar också upp stålrören så de blir riktigt stabila. De sista lagren med småsten lades med stor omsorg för att få en så tät stenbotten som möjligt.

Mycket sten blev det
Mycket sten blev det

Det sista lagret och själva bädden för eldstaden är lecakulor som efter de första testen av eldstaden visat sig vara ett mycket bra val. Dels blir det  bra syresättning av elden och dels blir de varma och bidrar till att veden förbränns i det närmaste totalt. Tanken är också att det vid behov skall gå att på ett enkelt sätt skyffla upp lecakulorna och fylla i en nät eller jutesäck och spola rent från aska. Jag tror dock att regn och snö kommer att sköta den biten naturligt på enklaste sätt.

Själva köket består dels av ett rejält grillgaller, en ring för Muurikka och en stålkrok för kaffepanna eller lättare kastrull. Förutom detta så ingår även en fältugn från Skeppshult. Då vi är mycket nöjda med hela utrustningen så delar vi gärna med oss av inköpsstället för allt smide och det är Lapplands Allservice AB i Örnäsudden som ligger ca 1 mil från Sorsele, strax intill Gautsträsk.

De skall också ha ett erkännande för mycket god service och hjälpsamhet.

Det färdiga köket
Det färdiga köket

Det har inte utgått någon ersättning till mig för detta inlägg utan det är enbart egna erfarenheter.

//Patrick Sellman

2 thoughts on “Eldpall – Eldspis

 1. Häftigt.
  En kompis och jag satt och studerade detta igår…

  Har du funderat på rökhus eller torkhus för benfri skinka?
  Träffade en serb som trodde att det skulle gå, även om luftfuktigheten är något hög här.
  Om man sätter in en fläkt som hjälper till, …
  Han far höll på med sådant hemma i Serbien..

  1. Ja vi är väldigt nöjda med vår eldspis. Roligt när det tom blir bättre än väntat 🙂

   Precis ett sådant hus som du nämner står på tur, eventuellt redan nästa år. Det blir just ett kombinerat tork och rökhus efter en samisk modell som jag sett hos några samiska vänner. Det går att göra de flesta kombinationer från torkat till rökt i dem. Jag är speciellt förtjust i det röksätt där det blir en kombination av rökning och torkning.

   Skall studera detta mer när det blir så dags men som jag förstått det tänder man tre björkvedträn på ett speciellt sätt så det kommer igång men sedan pyr. Detta görs på morgonen och då pågår detta under ett antal timmar med mycket låg temperatur för att sedan slockna och övergå till torkning. Det är tydligen bra för själva rökprocessen att köttet får vila ett tag emellan rökningarna också. Detta upprepas varje morgon tills köttet är klart.

   En vän till mig är riktigt duktig på detta med lufttorkning, inte minst torkat kött som jag betraktar mer som konstverk än livsmedel. Han driver Persfolks gård.

   http://www.persfolk.se/

   Får tillägga att en jägare och fiskare från norra Bohuslän berättade för mig att det godaste köttet som finns är varmrökt gåsbröst. Blir tydligen som kallrökt lax, smälter i munnen.

Kommentera