Kontaktuppgifter

Pim:s Trädgårdsprodukter

Patrick Sellman
Ragvaldstjärn 45
68698 Gräsmark

0702-178503
patrick.sellman@gmail.com

21 thoughts on “Kontaktuppgifter

 1. Hej Patrick,

  Jag har läst om top bar hives och naturlig biodling och blev mycket intresserad. Jag är nybörjare och varit på en biodlingskurs. För mig kändes det inte bra att ta all honung och sen ge bin sockerföder. Jag tror att bina behöver sin honung för deras immunförsvar osv. Dessutom tilltalar TBH mig mycket mer pga t.ex. att bin får bygga själv i storlekar de tycker behövs.

  En fråga har jag, hur mycket honung kan jag förvänta mig för oss själv och lite försäljning när jag använder TBH? Räknar jag rätt när jag räknar 40 genomsnittlig skörd i vanliga kupor – 20 kilo som bina själv behöver isf socker = 20 kilo för mig? Eller blir det mindre?

  Tack på förhand!

  Med vänliga hälsningar,
  Rosetta Doré

  1. Hej Rosetta
   Roligt att du upptäckt topplistkuporna, det är ett mycket trevligt och enkelt sätt att hålla bin.

   Genomsnittsskördarna varierar mycket från bigård till bigård. Det är många faktorer som påverkar skördens storlek så riksgenomsnittet är inget bra mått. Jag har för mig rikssnittet ligger närmare 30 än 40 kg.

   Säsongens längd varierar flera månader i vårt långa land. Årsmånen gör att skördarna varierar mycket från år till år. Kallt och regn hela huvuddraget med mycket monokulturer i närheten så får man fodra bina så de inte svälter ihjäl.

   Det ärligaste och bästa sättet att beräkna medelskördar är att dela totalskörden med antalet invintrade produktionssamhällen hösten innan. De flesta delar nog totalskörden med antal samhällen de skördar.

   För en husbehovsodlare är ofta platsen för bigården bestämd men det man kan göra något åt är vilka bin man har och kupans utformning.

   Det nordiska biet som är mest anpassat för våra förhållanden flyger vid de lägsta temperaturerna och har en relativt jämn bistyrka under säsongen och kan ta vara på de drag som blir bra.

   När det gäller bikupans utformning är det så att ett stort samhälle kan ordna ett större överskott än ett mindre. Stor kupa – stort samhälle – stor skörd, liten kupa – litet samhälle – liten skörd.

   De kupor du ser på den här bloggen motsvarar lite drygt 4 Ln lådor i en direkt jämförelse men skörden sker under hela säsongen så i praktiken motsvarar det mer om man i ramkupan skördar en gång på hösten. Det är ingen jättestor kupa men heller ingen jätteliten.

   När det gäller topplistkupor så kommer hanterbarhetsaspekten in när det gäller storlek på kakorna. Målet med min verksamhet är att få fler biodlare i vårt land så jag riktar mig i huvudsak till nybörjare och husbehovsbiodlare och då får hanterbarhet, enkelhet och trevlighet väga tungt i kompromisserna. Får man för lite honung så skaffar man helt enkelt en kupa till istället.

   De byggsatser som går att köpa i min e-butik är något högre, sidorna är höjda från 300 -till 350 mm. Det motsvarar drygt 5 Ln lådor.

   I de produktionskupor jag bygger i år till mina egna bigårdar är kakorna ännu större. Där är långsidorna 450 mm och botten något bredare. Det motsvarar ca 8 Ln lådor. Där är jämförelsen mer rättvis för i de kuporna kommer skörd att ske en gång per år. Det är riktigt stora kupor men inget jag rekommenderar för nybörjare. Det kan bli riktigt söligt.

   Med den storlek jag erbjuder på mina byggsatser så kan du räkna med ungefär samma storlek på skörden som med vanliga Ln kupor.
   Ln= Det vanligaste rammåttet i Sverige, Lågnormal.

   Som du förstår blir det svårt för mig att uttala mig om just dina skördar då jag vet för lite om just dina förhållanden. Om det är viktigt för dig så får du gärna ringa till mig så skall jag ge dig ett lite mer precist svar.

   Pratar man om ekonomi i sin biodling så är oftast skörd per arbetstimme ett bättre mått än skörd per bikupa.

   En bra början inför beslut om hur man skall utforma sin biodling är att svara på frågan varför man vill bli biodlare.

   Ojdå nu blev svaret långt igen. Det får bli ett inlägg 🙂

 2. Hej ! Jag tycker att detta är verkligt spännande, jag går en traditionell biodlingskurs just nu men skulle gärna vilja ha topplistkupor!

  Kursavgiften på 600kr tycker jag är en perfekt summa för en dags kurs. Men!! när jag läser att själva kupan kostar mellan 3.500.3900 så blir man matt!! Mina kupor jag har nu fick jag köpa för 100 kr styck, lite obsoleta, stationära udda, men dom ser ut att funka fint, jag skall bara tillverka innerlådor.

  Frågan är, finns det inga ritningar? till Top-hive-kupor, så att man kan bygga en själv?
  😉 Jag känner oerhört många människor som förespråkar självhushållning, men det är alltid sådana enorma kostnader med allt 🙂 Måste man bli kommersiell eller först bli kapitalist för att sen ha råd att gå över till självhushållning?
  600 kr för en utbildning är HELT okay!!

  Men en kupa för 3.500 … ja ledsen det funkar inte för mig…. Som sagt? har du inga ritningar du säljer? 🙂

  Peace!

  1. Hej

   Vill du bygga själv finns byggbeskrivning längst ner på min websida under publikationer. Bara att ladda ner och bygga.
   Där hittar du en del annat läsvärt också.

 3. Åhhh tack!! 🙂

  1. Köper du materialet lär det ändå gå på runt 2500:-
   Alternativet är att använda återvunnet virke, skruv, gångjärn osv.

 4. Hej! Är nybörjare som har läst nu i några veckor om bin och det bästa sätt för dom att leva på ett så naturligt sätt som möjligt. Och har kommit fram till att TBH verkar vara dom bästa. Men dock väldigt dyra som du säkert har fått höra. Kan du inte göra det i olika delar för att få ner priset? El blir det detsamma? Eller om du känner till någon som har begagnade TBH? Är som sagt ny i detta och det känns som en väldigt stor riskpeng att lägga när man är ny. El kan du rekommendera en annan kupa som inte skiljer sig så stort från denna?

  1. Nej du är nog den första som sagt att de är dyra. Någon har tyckt det varit mycket pengar tidigare. Tror inte du kan köpa materialet för den kupa jag säljer under 2500:- på bygghandeln och något vill jag ha för att bygga den åt dig. Alterntivet är att du bygger en själv. Jag tillhandahåller två olika byggbeskrivningar som du kan ladda ner kostnadsfritt längst ner på sidan. Den ena är Chandlers och är på engelska, den andra är min artikel i tidningen Åter. Du kan ladda ner dem. Några bygger av återvunnet virke, andra av gamla pallar som de tar isär.

 5. Hej Patrick,
  Jag är intresserad att köpa en bikupa och samtidigt gå en kurs hos dig. Med tanke på växtzon är det bättre att delta i kursen på Värmlands Säter eller Östra Loa. Jag bor i Kristinehamnmed växtzon 3-4.

  Mvh Carmen Kalemba

  1. Hej Carmen
   Det spelar ingen roll. Jämförbart. Åk till den som passar bäst. Kupan betalar du vid leverans så anmäl dig på en beställning och köp kupan på en annan. Skriv i fältet noteringar var du vill hämta den. Välkommen!

 6. Hej, kan man köpa bikupan färdigmonterad också.?

  1. Jadå. Gå in under Utrustning i menyn så hittar du en komplett färdigbygd. Ytbehandlad eller obehandlad.

  2. Ja det kan du.

 7. Jag blir glad över allt bra du gör för oss och bina☺

  1. Tack! Roligt att du uppskattar mitt arbete

 8. Hej Patrick,

  detta är mitt första år med bin och jag följer dina rådnoga för att inte göra för många misstag. Jag har trots det några nybörjarfrågor som jag hoppas att du har tid att svara på. Jag gjorde vårinspektion och fann drottningen + ca 4 lister med honung och bra fart på bina – är det tillräckligt med förråd en sådan här kall vår?

  Fann också en del drönarceller – ska man skära ut dom för Varoa-bekämpningens skull?

  Fann inga kvalster på bina – är det för tidigt eller är det ett bra tecken, eller är de svåra att se?

  Många döda bin låg på botten – skall man städa ur dom, eller låta det vara?

  Med vänlig hälsning,

  Leif från Uppsala-trakten

  1. Fodra om de går under motsvarande två lister(min storlek). Gäller hela säsongen.
   Jag använder inte drönarutskärning själv och rekommenderar det inte. Är bina i god kondition bör de klara att städa själva om det inte är för mycket. Ge dem chansen. Har du sett fbgrubben topplistkupa på svenska? Gå gärna de tre kursdagarna jag har runt om i landet. Det är en bra grund.

 9. Hej!
  – Vad väger topplistkupan du säljer på ett ungefär?
  – Om man skaffar en avläggare på ramar och ska flytta över till topplistkupan, är det någon speciellt tid under säsongen det är lämpligt/olämpligt? Lutar åt mitten av augusti för min del.

  1. Hej
   Den väger ca 40 kg. Mitten av augusti är lite sent beroende på var du bor. Det går men generellt sett är det bättre desto tidigare du gör det från maj och frammåt.

 10. Hej,
  Kommer du hålla någon kurs i Umeå eller kanske ännu längre norrut nästa år 2018? Är så sugen att gå en tredagars 🙂

  1. Jättekul att du är intresserad. De nordliga kurserna planeras senare i vår. Inget bestämt ännu.

Kommentera