Publicerad

Skogspraktikan

Läste på Lars Wilderängs blogg att det äntligen är en bok i naturnära skogsbruk på gång i Sverige.

Det är ett projekt som finansieras med crowdfounding, dvs man samlar in pengar från folk i förväg. Det är en grupp skogskonsulter som engagerat sig i att få en förändring av Svenskt skogsbruk från plantageskogsbruk och enfald till ett mer uthålligt, hållbart, ekonomiskt och naturnära skogsbruk som skriver boken tillsammans. De har lagt upp en kampanj på FoundedByMe där man kan bidra. Lägger man 300:- får man ett signerat exemplar och sitt namn publicerat i eftertexten i boken. Det finns givetvis möjlighet att bidra med både mindre och större belopp.

Jag ser mycket fram emot att få läsa boken.

Från kampanjbeskrivningen:

”De kvarvarande svenska naturskogarna fortsätter att avverkas, mångfalden minskar, en tredjedel av avverkningarna når inte upp till lagens miljökrav och lönsamheten i svenskt skogsbruk sjunker.
Maciej Zarembas artiklar om tillståndet i den svenska skogen skapade rabalder när de publicerades i DN våren 2012. Med sin granskning pekade han på stora systemfel inom svenskt skogsbruk. Med den här boken vill vi gå ett steg längre och inte bara visa på problemen utan också på lösningarna. Det finns alternativ till trädplantager, kalhyggen, utarmad mångfald, sönderkörd mark och sjunkande intäkter. Men det brådskar!
Skötselmodellen Naturnära skogsbruk är vetenskapligt utarbetad i Tyskland och används över hela landet. Även i Danmark är det naturnära skogsbruket mycket utbrett och i de danska statsskogarna används det uteslutande. Den här boken är alltså baserad på omfattande forskning och beprövad erfarenhet av naturnära skogsbruk.
Vi förklarar hur man låter skogen göra jobbetAtt bruka skogen naturnära innebär bland annat att sluta röja, kalhugga och markbereda och att skogen får växa på ett mer naturligt sätt. Insatserna minimeras och skogen tillåts göra merparten av arbetet på egen hand. När träden själva får avgöra om och var de vill växa – då hamnar rätt träd på rätt plats och mångfald, god ekonomi och vacker natur kan uppnås parallellt, på samma mark. Avverkning sker selektivt, allteftersom träden blir mogna för skörd och utifrån efterfrågan på marknaden.
Detta sätt att sköta skog innebär mindre risk för stormskador och för storskaliga angrepp av skadeinsekter och parasiter. Det medför också att skogarna alltid behåller sin karaktär av naturlig dynamik. Skogens ekologiska och sociala värden är intakta hela tiden.”

Jag bidrar med glädje till att möjliggöra en bok av detta slag och har på inget sätt fått någon ersättning för detta inlägg.

Samtidigt uppmanar jag andra bloggare inom naturbruk (givetvis andra också)som jag vet läser denna blogg att sprida detta vidare.

//Patrick Sellman

4 thoughts on “Skogspraktikan

 1. Jag hittade för ett tag sedan den här artikeln
  http://permaculturenews.org/2013/12/21/goats-built-food-forest-gave-fuel-rocket-stove/
  Boergetter som slyröjare?

  1. Har själv funderat på hamling av lite grövre grenar som åtminstone går till vedspisen. Först går de till getter som äter blad och bark. Blir därefter kruttorra och går till spisved och det lilla flisas till jordförbättring.

   Har påbörjat hamlingen och en del av träden i den omgivande häcken är planterade.

   Blir väl ett fungerande system lagom till pensioneringen 🙂

   1. Jag hade tänkt låta djuren sköta hamlingen, eller snarare beta skottskogsskiktet, i ett slags intensivt roterande bete.
    Jag räknar med att det främst skulle främja salixssläktet, lind alm och ask.
    Eftersom ett djur till 10% producerar kött och mjölk och resterande 90% blir gödsel borde det bli en effektiv näringspump.

    På söndag skall jag hämta mina värmländska skogsfår och nästa år planerar jag att dra igång experimentet.

    1. Spännande. ja självklart är det bra om djuren kan sköta skördearbetet själva som med mina sibiriska ärtbuskar som sprätter proteinrika frön åt hönorna.

     I de där 90% ”gödsel” måste det ingå en hel del rörelseenergi och värme? Fast det är klart ser man på själva näringsämnena så kanske det stämmer.

     Hur som helst så är de vedartade perennerna näringspumpar i ett odlingssystem. Mina hamlingsträd kommer i huvudsak att stå i en vindskyddande, kvickrotsstoppande, näringsackumulerande, nektar/pollenproducerande och foderproducerande häck. Har inte prövat tidiga Lindblad ännu men de skall tydligen vara ok att ha i sallad så den kanske blir sallads, te och medicin producerande också 🙂

     Värmlandsfåren är riktigt bra husbehovsfår. Goda mödrar och klarar sig på mycket enkla beten. På väg mot get men inte riktigt. Bra slyröjare för att vara får i den jämförelsen vad jag hört.

     Kul att de har blivit så populära så de inte längre är utrotningshotade.

Kommentera