Välkommen!

Din prenumeration har bekräftats, och du kommer nu få uppdateringar då och då om självhushållning och biodling på ett berg i Värmlandskogarna, samt nyheter om utrustning för biodlare.

Ladda ner din ”Guide till enkel biodling”

Ladda ner

8 thoughts on “Välkommen!

 1. Hej Patrik!
  Jag har en snickare som just nu bygger en trågkupa åt mig enl dina instruktioner. Jag har bara några enstaka år som biodlare men tycker detta låter väldigt spännande. Jag undrar bara nu ang djupbotten: har du nät längst ner eller en bräda? Om du använder nät, hur täta är maskorna? Som jag förstår har avdelningsluckorna ändå ursprungsmåtten, smiter inte bina emellan?
  Jag funderar oxå över isoleringen på framsidan. Har du tips hur jag kan göra den?
  Tacksam för svar.
  Med vänlig hälsning, Magdalena

  1. Hej Magdalen
   Roligt att du ger dig in på detta sätt att hålla bin. jag har nät längst ner för luftväxling i materialet. Storleken spelar inte så tor roll. Det viktiga är att inte materialet faller igenom. Du fyller hela botten med träflis och liknande. Inte för smått, då kan de kasta ut det. Det visade sig att flisen från min kompostkvarn med kniv(den som låter som busen) är perfekt. De lägger bitarna till rätta som ett marmorgolv och propolisbehandlar. Kutterspån tror jag de bär ut.
   Du fyller i princip hela tråget upp till avdelningsluckans underkant. I praktiken krafsar jag upp lite material mot luckan så det blir tätt. Vill jag fodra så tar jag istället bort lite så de kan gå under.

   När det gäller isolering av framsidan så har jag själv endast periskopflustret som extraskydd utöver 28 mm limträ. Huven skyddar mot vind direkt på ytan där bina sitter på vintern. Bor du i kallare områden så kan du göra på andra sätt men då får vi gå över till telefon istället. Du är välkommen att ringa.

   Se kontakt längst upp till höger på sidan.

 2. Mycket intressant. Detta tror jag att jag måste prova, som före detta biodlare väcks åter intresset. Får jag tid skulle man kunna tänka sig en liten uppstart till våren

  1. Roligt att du tycker om bloggen. Jag håller kurser runt om i norden på olika platser nästan varje helg under sommarhalvåret. Platser och tider kommer efterhand i januari och presenteras på bloggen.

 3. Hei Patrick har du kurser i Norge?

  1. Är en i Oslo på planeringsstadiet. 23/7

 4. Jag bor i Malung-Sälens kommun finns ngn kurs på gång i ”närheten” i år?

  1. De närmaste blir i Stjärnsund. Nästa år blir det förhoppningsvis en i Moratrakten.

Kommentera