Krokus, påskliljor, äppelspröt och kolad trädstöd

Nu börjar livet återvända efter en lång vinter. Det är med glädje jag tar del av att så många får uppleva vårtecknet när bina rensningsflyger. Är du borta på dagarna så kan du ändå se spåren om det finns lite snö. Detta i form av gula små fläckar på vita ytor och en del döda bin som städats ur eller där rensningsflygningen blev den sista. Fram till detta ögonblick så har bina hållit sig inne i kupan, förhoppningsvis. Annars har de fått utsot dvs bajsat inne i kupan. Ibland leder det till att samhället dör.
[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=__jlT5z1bHI[/embedyt]

I mars blommar de vindpollinerade träden och buskarna som Hassel, Al och Daggvide men även våra vårlökar som Krokus. Är vädret fint kan bina dra in lite pollen från dessa. Någon nektar finns inte. Under April kommer den för hela naturen så viktiga Sälgen och Tussilagon. För att Sälgen skall ge nektar krävs att det är varmt. Är det för kallt bildas ingen nektar.

 

Under mars månad är det inte mycket att göra utan bäst att lämna samhällena i fred. Under April däremot är det viktigt att kontrollera fodertillgången. Har bina ”lurats” igång för tidigt har de allt för mycket yngel att värma och bakslag i vädret gör att deras foder tar slut med svällt som följd. April är den månad då många samhällen dör. De italienska bina är de som drar igång tidigast med yngelläggningen, de nordiska senast och Buckfast där emellan. De nordiska behöver sällan fodras på våren om invintringen blev bra medan bina från medelhavet ofta måste stödfodras.

Stödfodring på våren är inget man gör för säkerhets skull. Det bästa är om man kan låta bli. Det är en nödåtgärd för att bina inte skall svälta ihjäl. När du stödfodrar på våren upplever bina det som ett bra drag och ökar yngelläggningen ännu mer. Som att hälla bensin på elden med syfte att släcka. Inte så lyckat. Bäst är att fodra med foderdeg eller fondant som inte har lika stor drivande verkan som sockerlösning. Foderdeg och fondant är också lätt att fodra med i en topplistkupa utan att störa bina nämnvärt. Öppna avdelningsluckan försiktigt och lägg en deg under listerna. Får degen inte plats kan du sätta en tomlist närmast avdelningsluckan och ställa degen upp i utrymmet som skapas. Apifonda och Ambrosia är exempel på två kända varumärken med foderdeg. Jag rekommenderar att har deg hemma jämt då det har i princip obegränsad hållbarhet. När den behövs är det bråttom och inget man vill vänta med.

Skulle bina hamna i svält och helt enkelt börja trilla ned på golvet och dö en efter en samtidigt som de levande bina rör sig mycket långsamt är de så illa ute att det inte hjälper med enbart stödfoder. ta då din sprayflaska och spreja ljummen tunn sockelösning försiktigt på bina utan att dränka in dem så de kyls ned. Använd omdömet och spreja på kakorna bina sitter på men som sagt även lite på dem då de börjar slicka varandra och på detta sätt ofta snabbt kommer tillbaka och orkar hämta deg.

Vid stödfodring vid svällt under sommaren ger jag sockelösning då det är bra om yngelläggningen hålls igång och risken för snö och andra bakslag än så länge är liten i huvuddelen av landet under sommaren.

Blir det en fint i April kan bina komma igång på allvar inte minst i de södra delarna av landet. Är de igång kan du börja ha två tomma lister vid var avdelningslucka men det är inte stor ide förrän bina rör sig över huvuddelen av befintligt vaxbygge. Det är inga större bekymmer vid bakslag i vädret så länge du inte sätter tomlister inne i vaxbygget. Det gör vi först i maj med ”åttalistersutökningen” vilken jag beskriver i nästa ”Biåret i topplistkupan”.

Generellt sett kan du alltid ha två tomma lister vid var lucka utom under vintern då kondensrisken i så fall ökar.

Om samhället tynar bort i Mars till April beror det ofta på viselöshet. Hon börjar lägga ägg inne klotet redan under vintern för att ersätta de bin som dör. Görs inte det så är de döda under dessa månader. En inte allt för ovanlig anledning till att samhällena blir viselösa är Varrobehandling på hösten. En anledning till att inte behandla i onödan och om det behövs utföra den såpass tidigt på sensommaren att man dels får friska vinterbin och även hinner se om det inte blir några ägg och hinner skaffa ny drottning.

Efter de två riktigt usla somrar vi haft i stora delar av landet så får vi hoppas på en fin säsong i år så alla nya biodlare får en referens på hur det kan vara att vara biodlare i annat än uppförsbacke även om de kommer med jämna mellanrum. Nu var dessa lite brantare än vanligt.