Taket går givetvis att bygga på många sätt. Några saker att tänka på är att det finns plats för eventuell isolering, i mitt fall gamla täcken ovanpå topplisterna.
Det är en fördel om du inte gör ett större mellanrum mellan gavel och tak än några millimeter för att hindra möss från att komma in. De kan klättra på benen. Det får däremot inte vara mindre än att det finns utrymme för träts rörelser så inte locket kärvar.

Gör du ett platt tak så låt det luta något och använder du plåt så tänk på att den kan bli mycket varm på sommaren inte minst om den är mörk. Då måste du ha gott om luft under med god ventilation och helst isolering för att inte få kakfall, dvs det blir så varmt i kupan att vaxkakorna blir mjuka och försvagade så de ramlar ner på botten.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Taksarg

Se till att gavlarna på taket vilar på och skyddar ändträt på benen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Tak av fjällpanel

Taket blir rätt tungt, skall gångjärn monteras så kan det vara bra att ha benen något bredare än jag haft på mina prototyper. Det är något jag kommer att ändra på i fortsättningen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Undersidan på taket av fjällpanel

En ytbehandling på taken och resten av kupan som visat sig fungera mycket bra är linolja med smällt bivax. Värm 20 delar linolja och 1 del bivax i vattenbad och använd som ytbehandling. Just när det gäller taken är det efter första behandlingen bra att öka andelen bivax. Jag gjorde en blandning med 4 delar linolja och en del bivax som slutstrykning. Skall den strykas på krävs att den är varm. Det ger när det svalnar lite en massa som liknar salva. Den massan tryckte jag sedan in i sprickor och skarvar så det blev tätt.

Jag trodde det skulle spricka efter något år utsatt för sol, väta och vind men icke. Efter fem vintrar är det helt intakt. De första taken har svartnat efterhand, är fortfarande täta och har aldrig fått någon mer behandling.

//Patrick Sellman