Ibland kan det vara nödvändigt att fodra bina, inte bara med extra vinterfoder utan även tidigt på våren vid långa vintrar eller i andra halvan av Juli och Augusti.

Vinterfoder är en för de flesta biodlare självklar utfodring. För oss som försöker oss på en mer naturenlig biodling mer på binas villkor så är den inte lika självklar då vi försöker invintra bina på deras egna honungsförråd. Själv har jag valt att invintra på honung i största möjliga utsträckning men även ge dem socker i den mängd de vill ha.

Drivfodring i Juli – Augusti vid dåligt drag tillämpas av en del biodlare i syfte att hålla igång yngelroduktionen vilken annars kan minska kraftigt. Under denna period läggs de ägg som sen blir de bin som skall övervintra. Jag tillämpar aldrig detta då jag anser att bina avgör detta bäst själva och då jag alltid ser till att lämna gott om honung även efter att jag skördat. Svältrisk föreligger således inte.

När det gäller stödutfodring på våren så beror det förmodligen på att något gått tokigt vid invintringen eller på att man har bin som inte är anpassade efter vårt klimat. Även denna mycket långa vinter med en månad sen rensningsflygning och en månad sen vår så hade mina Nordiska bin stora vinterförråd kvar när våren väl kom. Vid stödutfodring på våren menar en del att det kan kombineras med drivfodring, man vill stimulera drottningens äggläggning genom simulerat drag. Det är inget som förordas inom Naturenlig biodling då vi litar mer på binas minst 50 miljoner års erfarenhet om hur det skall gå till, inga manipulationer här.

För att kunna stödutfodra utan att få någon större drivande effekt kan fondant vara ett smidigt alternativ. Viktigt är dock att bina har tillgång till vatten eller kondens inne i kupan annars kan de inte tillgodogöra sig sockret ordentligt. Fondant är inte hårt utan snarare en seg socker massa utan att vara jättekladdig. Den kan lätt appliceras på olika sätt inne i kupan eller också särar man något på topplisterna på ett ställe där en behållare med Fondant placeras upp och ner. Den är formbar.

Mycket viktigt är att inte blanda i honung då Fondanten värms till 112 grader och det då bildas för bina giftiga ämnen om honung används.

Fondant i långa rader
Fondant i långa rader

Fondantrecept

4 delar socker
1 del vatten
1 tsk vinäger (ljus)

  1. Värm alla ingredienser under omrörning tills det kokar.
  2. Fortsätt koka utan lock tills temperaturen nått 112 grader.
  3. Lyft av från värmen och låt svalna till 93 grader.
  4. Vispa massan medan den svalnar tills den blir vit och luftig. Använd gärna en elvisp. En kraftig ballongvisp fungerar också.
  5. Häll upp massan i låga formar och låt den stelna i lugn och ro.
  6. Förvara torrt och svalt.

//Patrick Sellman