För aktuell model och pris. Se kupan i min webshop.

En av de stora fördelarna med horisontella topplistkupor är att de är relativt enkla att tillverka av billigt eller tom återvunnet material. Några tillverkar kuporna av återvunna EUR pallar för att nämna ett exempel.

Inte alla har tiden, verktygen eller kunskaperna att bygga kuporna själv därför erbjuder jag mig att bygga en färdig kupa åt dig. Kuporna byggs på beställning därför blir leveranstiden enligt överenskommelse.

Kuporna kan givetvis fås efter önskemål men en bra utgångspunkt är de kupor jag bygger till mig själv. De ser ut enligt bilderna nedan och kostar 3000:- inkl moms. Frakt tillkommer. Priset är ett introduktionspris tills vidare.

 

Långkupa framifrån
Långkupa framifrån

Kupan är 1500 mm lång invändigt och har en total längd på 1700 mm. Att tänka på vid transport i egen bil. Har man inte en större kombibil går det utmärkt att använda takräcke.

Den relativt långa längden har jag valt av egen erfarenhet då det underlättar skötseln och finns plats för avläggare eller svärmar vid gavlarna alternativt parningssamhällen vid drottningodling. Kupan blir väldigt lättskött, lite på bekostnad av flyttbarhet men det är det värt.

Trågets mått är 125 mm i botten och 375 mm i överkant. Sidorna är 300 mm och lutar 25 grader.

På bilden ses även det periskopfluster som kupan levereras med om inget annat sägs. Det är en lösning för att få fördelarna med högt placerat gavelfluster och möjligheten att inspektera samhället från båda håll vilket fluster mitt på långsidan ger möjlighet till.

Taket är tillverkat av fjällpanel som limmas i alla skarvar för täthet men det behöver en bra ytbehandling för lång livslängd. Själv behandlar jag taket med först rå linolja och sedan smällt bivax blandat i kokt linolja. Mina första tak behandlade på det sättet är inne på sin sjunde säsong utan någon läcka eller spricka. Förutom att trätaken är vackra så blir de heller inte lika varma som plåttak.

Långkupa bakifrån
Långkupa bakifrån

Då taket blir relativt tungt pga det långa tråget monteras det med gångjärn med en kedja som stopp för enkel hantering.

På baksidan finns ett inspektionsfönster i 4 mm glas som går hela vägen. Detta för att ge möjlighet att inspektera samhället utan att störa mer än med lite ljusinsläpp. Glaset går hela vägen från gavel till gavel för att även möjliggöra inspektion i småsamhällen vid gavlarna. Glaset döljs av en lucka på gångjärn som hålls på plats med ett enkelt vred i trä.

Gavlarna är falsade (se vid överkanten av benet) för att göra bikupan så mustät som möjligt. När taket stängs sluter det helt tätt mot falsen.

Under nocken i varje gavel är ett litet hål för ventilation men även mellan tråg och långsidan på taket är det en springa som möjliggör luftväxling. Skall kupan stå på en mycket varm plats kan jag göra större ventilationshål i gavlarna som spärras för getingar med stålnät (ej på bilden).

Samtliga kupor levereras med 4 stycken avdelningsluckor och 42 stycken 32 mm topplister. Annan bredd på topplister levereras givetvis efter önskemål med så många som ryms i tråget.

Långkupa gavel
Långkupa gavel

Om inget annat önskas levereras kupan med djupbotten som syns på bilden ovan. Den hålls på plats med excenterlås och har en nätbotten av stål. Djupbotten fylls med organisk material t.ex flis från kompostkvarn eller liknande för fuktutjämning och isolering. Djupbotten får fortfarande betraktas som ett experiment. Alternativet till djupbotten är en bottenbräda i trä, fast monterad eller med excenterlås.

Vid varje gavel finns även ett 25 mm runt flusterhål för småsamhällen.

Ytbehandling av tak och väggar med bivax och linolja kan göras mot ett tillägg  på 500:- inkl moms.

Beställning sker via mejl till patrick.sellman@gmail.com

Vid beställning accepteras våra köp och leveransavtal