I mitt utåtriktade arbete försöker jag slå hål på många av de myter som florerar inom biodlingen, hitta ”nya” infallsvinklar. Helt enkelt tänka lite mer utanför lådan då det står utom rimligt tvivel att biodlingen behöver finna nya vägar.

Nu upptäcker jag att jag själv varit med och odlat en av dessa myter. Inte så kul men inte heller oväntat då de florerar i en uppsjö, inte minst på nätet.

Jag har lyft fram det som ett huvudargument och till och med i mina svaga stunder raljerat över det.

Vilken myt handlar det då om? Jo att vinterfoder berett på socker skulle ha ett betydligt högre Ph än honung.  I eftertankens kranka blekhet är det rätt självklart att Ph inte skiljer så mycket då nektar visserligen i varierande mängd men ändå till stor del innehåller just sackaros dvs det som vitt socker består av. Med enzymer sönderdelar bina sackaros till enkla sockerarter. Det är glykosoxidas som ger bl.a glukonsyra och väteperoxid som restprodukter och skapar mycket av Ph sänkningen. Sockerlösningen bearbetas på samma sätt med samma enzym och mjölksyrabakterier som nektarn.

Så det ryms även inom binas kompetens att sänka Ph på sockerlösning och jag ber om ursäkt om jag förvirrat någon.

Detta innebär dock inte att jag kommer att ändra min syn på att invintra på honung, inte alls. Dels passar det skötselmetoderna i topplistkuporna mycket bra och honungen är och förblir en produkt som bina tillverkar själva utvecklat under miljontals år och som innehåller betydligt fler ämnen än inverterad sockerlösning.