Som ni säkert märkt så är de flesta inlägg på bloggen av handbokskaraktär och angående biodling. Det har blivit så även om jag håller på med många aspekter av småbrukandet.

Nu när vintern är här och den mörkaste dagen är nära kan det vara trevligt att påminna om sommaren.

Så här kommer lite bilder från vårt småbruk som inte är större än drygt ett tunnland.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
En av de tidigaste sysslorna är att tappa björksav. Björksaven är ypperlig att använda som vätska vid ölbryggning. Färskkonsumtion eller som björksavssirap går också bra.
Innan det är dags för avtappning skall alla plantor sås. Här är det perenna örter lite senare på säsongen i samband med utplantering.
Innan det är dags för savtappning skall alla plantor sås. Här är det perenna örter lite senare på säsongen i samband med utplantering.
Ibland är det en fördel att bo på högre höjd. Frukt och bärblomningen han aldrig komma igång innan de sena frostnätterna. Gissa om vi fick rekordskördar i år.
Ibland är det en fördel att bo på högre höjd. Frukt och bärblomningen hann aldrig komma igång innan de sena frostnätterna. Gissa om vi fick rekordskördar i år.
IMG_1185
Såbäddar skall beredas. Här är det lök och rotfruktsbäddar som förbereds med fördröjd sådd.
IMG_0007
Märkligt vad små detaljer kan betyda med tiden. Här anas ett vindspel som hängs i päronträdet varje försommar. Det är nu välkända och mycket omtyckta toner.
IMG_1879
Malvor av alla de slag är en fantastisk blomma. Blommar länge, inte bara i landet utan även som snittblomma i vas. Omtyckt av insekter och dessutom ätlig.
IMG_1873
Några av de finare stunderna på sommaren är när vi lagar mat och fikar utomhus inte minst med barn och barnbarn på besök. Kokkaffe skall drickas utomhus.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Även om gässen kan tvätta sig i en vanlig vattenhink så är det en fröjd att simma i en damm. inte minst för husbonden att se dem.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Har nog aldrig träffat en gåsakarl som inte ser mer eller mindre barsk ut. Hela tiden. Gåsen är den fågel som bäst tar vara på gräsbetet. Skall de inte gödas så räcker det.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Årets majsodling odlad som ”de tre systrarna”. Den blev dubbelt så hög innan säsongen var till ända och skörden av mjölmajs blev riktigt bra. En lärdom var att se upp med fåglarna, de tog mer än jag trodde. Majsgröten blev superb. Växtzon 5 och över 300 öh? Majsodlingen kommer som eget inlägg senare.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Majsodlingen strax efter utplanteringen. Mitti stod perenna örter på tillväxt innan den slutliga utplaceringen bland fruktträd och bärbuskar.
IMG_1229
Majsbäddarna förbereds. Maskrosorna talar om att biodlingsåret börjar på allvar. Gräsmattan tenderar att bli rätt hög så här ärs.
IMG_1716
En växt som ligger oss särskilt varmt om hjärtat är Flädern. Både den blommande busken och flädersaften är sommar.
IMG_1717
Lupinen är en växt som väcker motsägelsefulla känslor. En främmande och invasiv växt som inte hör hemma här och tränger undan den lokala floran inte minst från dikesrenarna. Den är vacker den korta stund den blommar, den ger pollen till insekterna, fixerar kväve och ger stor biomassa. Nyponen i bakgrunden är omtyckt av många.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Några av Ölandshönsen som visat sig ha så många bra sidor.
IMG_1346
PIGlet och HAMlet städar ur löklandet efter skörd. ”Rasen” får ni gissa själva.
IMG_0334
En som förtjänar en egen porträttbild är allas vår supervisor här på vår lilla gård, Parson Russeltiken Idun. Som ser till att allt går rätt till och att alla mår bra.
IMG_0037
Nu när supervisorn fick en egen bild så måste jägarn, den Finska spetsen Vinga också få en. Hon arbetar hårt med att skydda oss från framför allt sork men även mink och orm håller hon på avstånd. Hon jobbar så hårt att hon ibland måste vila. Här på en av favoritplatserna i skuggan av flädern en varm sommardag. Har man problem att koppla av och ta dagen som den kommer så kan man inspireras av henne.

Vintern är inte så tokig den heller. Tid för studier, skrivande och goda måltider.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

IMG_0163
En uppskattad arbetsplats på vintern då det är dags att njuta av allt som är skördat.