Om det håller sig runt nollan eller max ett par minusgrader på natten så passar det utmärkt att ha potatisarna på förgroning precis innanför förrådsdörren. När jag stänger in höns och gäss så stänger jag även in sättpotatisen som skyddas mot den lindriga frosten bakom de stängda dörrarna.
Speciellt om man drar upp potatisplantor av den tidiga potatisen så är det inte för att få tidig skörd som man förgror vinterpotatisen utan för att få en snabb etablering för en effektiv ogräsbekämpning. Att välja sorter med stor blast är inte att förakta just ur detta perspektiv. Den skuggar och trycker tillbaka ogräset på ett mycket bra sätt.
Detta gäller inte endast potatis utan kanske ännu mer för grödor som rödbetor och morot. Här får vi dessutom bladgrönt till sallader, gröna drinkar, foder till djuren och biomassa till marktäckning eller komposter.
Förgroddning brukar ta 4-5 veckor. I praktiken blir det för min del att det är vädret som styr när det börjar. Det får inte vara för kallt så de fryser och jag vill endast i undantagsfall bära in dem. När de sätts beror sedan på när jorden reder sig och många gånger på hur det passar tidsmässigt. Ibland hinner inte groddarna komma så långt och ibland får de någon extra vecka på sig.
En potatissort som är ypperlig, enligt rykte för jag prövar den för första gången i år, är Sarpo Mira. Den har kraftig hög blast och är förmodligen den mest resistenta sorten mot bladmögel och brunröta. Det är dessa sjukdomar som är huvudanledning till att potatisen besprutas så mycket. Jag upplever att det blir värre och värre med dessa angrepp. Förmodligen beroende på den ökade nederbörden de senaste somrarna.
Jag har hört berättelser om hur Sarpo MIran står helt utan angrepp bland angripna stånd av andra sorter så det skall bli mycket spännande att pröva. Går det bra så blir det min basgröda både för hushållet men också som foder till mina djur på vintern.
Jag skall ha någon rad bredvid den Värmländska sorten Snöboll som kanske är en av de allra känsligaste för bladmögel så får vi se om den står pall för ett högt sportryck.
//Patrick Sellman