Nu är det snart dags att börja med de första plantuppdragningarna som selleri tätt följd av purjolök och chili. Har du inte tagit eget frö eller har sparat frö så är det till att plocka fram frökatalogerna.

Själv handlar jag från i första hand Runåbergs fröer och Lindbloms frö. Deras kataloger har funnits i mitt hem i ett kvartssekel vid det här laget. Två andra företag som jag handlar ifrån är Impecta när det gäller frö till perenner, buskar och specifika sorter. För chilifrö är det Örtagårdens fröer som har bäst utbud. Gröngödsel/vallfrö och sättlök (tyvärr ej ekologiskt) handlar jag hos Olssons frö. När det är dags att förnya vitlöken så är Törnvik frö en bra leverantör.

Några bra leverantörer av buskar och träd är Björkhaga plantskola om man skall handla lite mer. Blomqvist plantskola i Finland har goda kontakter österut och har härdiga bär och fruktbuskar. Även bra namnsorter av t.ex häggmispel och blåbärstry. När det gäller lite annorlunda ätliga växter och speciella sorter har jag beställt från Agroforestry Research Trust i Storbritannien. Slutligen vill jag rekommendera Odla.nu som har hittat ett mycket bra system för att leverera både lökar, perenner och buskar av hög kvalité via postorder.

Är det någon som känner till en bra leverantör av ekologisk sättlök av hög kvalité där man kan beställa 1-2 kg så vore jag mycket tacksam om du lämnade uppgifter om denna i kommentarsfältet nedan.

Som avslutning och inspiration några bilder på fjolårets skörd.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Morötter är en viktig gröda hos oss som hos de flesta. Mycket äpple och morotsjuice spetsad med ingefära blir det på höstarna.
IMG_1337
Är det någon maträtt det inte går att ha lök till? Ja det skulle väl vara glass då. Gullök, rödlök och charlottenlök så det räcker och blir över. I år hoppas jag få till detta med att rosta lök.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Rädisa är en gröda som alla säger är så lätt att odla men det tycker inte jag. Kanske beror det på vilken jord man har. Först på senare år har jag bara sisådär börjat få jättefin rädisa. Ungefär som när man snickrar, helt plötsligt börjar man såga rakt av sig själv. En stor saftig och fast, ganska mild men ändå med lite bett i är riktigt gott. Jag tar huvudskörden i morotslandet där jag samsår med rädisfrö för att se var raderna finns.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Rödbetan är en gröda som vi år ut och år in äter alldeles för lite av. När vi äter den så blir vi lika överraskade över hur god den är och säger att vi skall äta mer. Kokt i lättsaltat vatten med endast smör till, som inlagd, mjölksyrad eller som juice är den perfekt. Närmast i bild utvalda ”avelsrödbetor” för fröskörd.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
En del bladskörd blir det också. Här är det palmkål och några plocksallatssorter.