Under många år har jag försökt få till odling av majs men aldrig riktigt lyckats under de kärvare förhållanden som råder vid mitt hem, växtzon 5 och 315 möh. 2014 gjorde jag en storsatsning efter kontakt med Caroll Deppe.

Caroll är en författare, växtförädlare och småbrukare i Oregon som skrivit  ”The Resilient Gardener – Food production and self – reliance in uncertain times” och  ”Breed your own Vegetable varieties”. De är båda mycket läsvärda för småbrukaren. Inte minst den senare som uppmanar oss att ta upp stafettpinnen efter årtusenden av odlare som utvecklat nya sorter av odlingsvärda växter. Nu när storbolag och stordrift tar över allt mer är det dags att vi gör mer än endast bevarar äldre sorter. Det är dags att vi lär oss ta eget frö och i nästa steg förädla sorter efter våra önskemål och lokala förhållanden. Det är en viktig maktfråga inte minst i dessa GMO och patenttider. Boken är en mycket bra handbok för detta.

Caroll beskriver i sin bok The Resilent Gardener en majssort med bred genetisk variation som mycket härdig och välsmakande, Cascade Ruby Gold – Flint Corn 85 dagar. En mjölmajs mycket bra till polenta, bröd och Johnny cakes. Efter en lyckad säsong kan jag berätta att den också är mycket välsmakande att äta som vi äter sockermajs, hel kolv, kokt eller grillad. Inte lika söt men mycket god.

När jag inte lyckades med mina majs odlingar under tidigare år så sådde jag dem i krukor tidigare och tidigare men det blev inte bättre. Slutligen läste jag någonstans att majs är mycket känslig för att växa ur krukor. De får inte sås för tidigt eller också skall de omplanteras i större krukor. Känner de av att de står trångt stannar de upp i växten och kommer aldrig igång igen, inte ens efter utplantering.

Med gott hopp och denna kunskap om rötterna så drog jag upp 600 plantor. 200 såddes 6 veckor innan utplantering, 200 såddes 5 veckor innan och 200 såddes 4 veckor innan. Detta för att se vad som var optimalt för mina 9 cm krukor. Jag hoppades på att få åtminstone 10-15 plantor som fick mogna kolvar som sedan kunde eftertorkas inomhus för att få en härdig selektion som klarade våra bistra förhållanden. Det skulle visa sig att 4 veckor var bäst.

600 plantor i 9cm krukor tar en del plats så de två första omgångarna fick stå inne men när det var dags för 4-veckors omgången så fick de endast gro inomhus. Därefter ställdes samtliga tråg ut den 8 maj i vindskydd utan täckning. Det blev ingen frost men  en ovanligt kall majmånad. Trots detta så växte plantorna mycket bra.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Majsplantor efter 4 veckor, färdiga för utplantering.

För att få den där extra värmen gjordes upphöjda bäddar som var väl gödslade med ekologisk välförmultnad kogödsel. Avståndet mellan gångarna var ca 120 cm, två rader majs per bädd med ca 50 cm mellan majsplantorna. Med planteringsspade grävdes ett hål för var planta som fylldes med två spadar(planteringspadar) hönsgödsel och lite stenmjöl. Gödseln vattnades ordentligt med välluftat nässelvatten för bakterietillförsel och lättillgänglig näring, därefter sattes plantorna.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
De tre systrarna på plats. Majs, vinter och sommarsquash, frilandsgurka som plantor och olika störbönor som sådd. I mitten en bädd med perenna örter som står på tillväxt. Spåren som syns på bäddarnas kanter är Subklöver och i bäddarna är det sått Ringblommor.

Majs är kanske vår mest näringskrävande växt, mycket går tillbaka med stjälkar och andra växtrester. Min bedömning är att jag gödslade lite mer än vad som behövdes. En viss gänglighet blev det men inte värre än att den klarade de orkanbyar som fällde många träd i bygden på sensommaren. Tittade på odlingen genom köksfönstret och befarade att den skulle knäcka alltihop men majsen stod kvar.

Jag hade inte tänkt vattna så mycket men med upphöjda bäddar och den varma och torra sommar som följde, dessutom med gurkväxter i bäddarna så blev det en hel del vattning första halvan av odlingssäsongen. När växtligheten var etablerad var det svalt och fuktigt nere vid marken.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Sen kom värmen och som det växte. Som referens så ser ni min kära hustru i majsfältet. Detta är mitt i säsongen. Det skulle bli mer.

Hur gick det då till slut? Jo alla störbönor växte bra med den höga majsen som stöd. Sommarsquashen blev mycket fin och gav bra skörd så även en av vintersquasharna, Sweet meat – Oregon homestead men de två andra vintersquasharan tyckte förmodligen det blev för lite ljus och kanske för svalt där nere så jag fick ingen Candystick dessert delikata eller Butternut. Frilnadsgurkan av Västeråstyp klättrade fint på majsen och gav en hel del men även den tyckte nog att det blev i mörkaste laget. Hade gett mer i en egen bädd men nu sparade jag in en bädd tack vare samplanteringen och den får ändå betraktas som odlingsvärd i sammanhanget. Nästa år blir det inte bäddar utan åsar till majsen och bredare mellan raderna för att ge mer ljus till squash och gurka. Lite mindre gödsel räknar jag med att det går åt då.

En annan viktig lärdom är att jag har fått en konkret förståelse för alla de fågelskrämmor man ser i majsfälten på amerikanska filmer. Visst såg jag fåglarna men generös som jag är tyckte jag de kunde få lite de också. Fast inte så mycket. Den finaste och mest välpollinerade majsen i fältets mitt var i princip uppäten trots det tjocka hölje som skyddade själva kolven. Räknar med att de tog mellan en tredjedel och halva totalskörden till slut. Det gick fort sista två veckorna innan skörd. Detta trots två jakthundar som går fritt på gården.

Någon härdig selektion blev det inte då alla plantor gav fullmogna kolvar på stjälken. Behövde endast eftertorka inomhus. Lägg majsen luftig och använd gärna någon form av fläkt. Viss risk för mögel finns inledningsvis. Ha inte för bråttom att tröska majsen utan låt den torka ordentligt då blir det mycket lättare att bara vrida kolvarna mellan händerna för att få bort majskornen. Mycket lättröskat mot förväntat.

Till utsäde valdes de mest välutvecklade kolvarna av olika färg. Färgerna varierar mycket men alla kolvar har en och samma färg. Allt från ljust gul över gul, guld och orange och olika kulörer av violett.

Jag bedömer denna majssort som mycket odlingsvärd och tänker därför skänka bort fem paket med ca 300 majskorn till intresserade odlare som är beredda att i sin tur ta utsäde och skänka bort till andra. Tänk på att du bör ha möjlighet att odla minst 10 rader med 20 plantor i var rad. Detta för att få effektiv pollinering och genetisk variation. Även vintersquashen Sweet meat och sommarsquashen Costata Romanesco var mycket odlingsvärda med bra skörd och bland de godaste vi ätit. Det följer med några frö av dessa också i paketet.

För att få dessa fröpaket vill jag att du anmäler ditt intresse i kommentarsfältet nedan. Skriv ut din epostadress så jag kan nå dig. Den 31 januari väljer jag ut fem stycken som får paket och meddelar dessa via epost. För att få paketen skall du efter att du blivit meddelad sända mig ett med 4 frimärken frankerat A5 kuvert med din adress påskriven. Då har du dina fröer inom några dagar.

Avslutar med några filmer från majsodlingen när den var fullvuxen. Skulle egentligen ha bett någon av barna som vandrat igenom fältet med mig filma för att få den riktiga känslan men tänkte inte på det då. Jag är själv 190 cm och gick med träskor.