Fortsätter beskrivningen av några av mina relativt enkla hjälpmedel som jag använder i mitt småbruk med en såmaskin som jag haft mycket glädje av nämligen Earthway.

Earthway såmaskin - en gammal trotjänare hos mig
Earthway såmaskin – en gammal trotjänare hos mig

Min såmaskin har nog varit med i över 20 år och underlättar arbetet en hel del vid större husbehovsodling eller i den lilla kommersiella odlingen. Den är mycket prisvärd jämfört med de mer påkostade precisionssåmaskinerna typ Nibex men kan heller inte riktigt jämföras med dessa. Eartway får en del kritik ibland för att den sår för tätt och ojämnt, är för lätt och därmed ostabil. Det är i och för sig riktigt men t.ex när det gäller vikten så är det också en fördel när du hanterar små frömängder. När jag sått färdigt en sort så lyfter jag helt enkelt hela såmaskinen med en hand och tömmer resterande frö tillbaka i fröpåsen. En fördel är att den klarar att så väldigt små frömängder. Du kan använda den även i upphöjda bäddar och vid relativt korta rader.

När det gäller att den sår för tätt och ojämnt eller snarare okontrollerat så går det med lite handpåläggning att få till ett riktigt hyfsat resultat. En amerikan förklarar hur på ett mycket bra sätt i filmen nedan. För den med lite större odlingar har det betydelse då frö är dyrt

//Patrick Sellman