Savtappning
Savtappning

Nu är det hög tid att tappa björksav för snart är den tiden över för i år. Kan tänka mig att det är för sent i de södra delarna av landet redan. Det enklaste sättet är att helt enkelt klippa av en gren som man når från backen på ett ställe där diametern inte är större än att det går att trä en flaska över. Skulle inte grenen hänga ner tillräckligt mycket är det bara att bindaner den mot stammen lite grann med ytterligare ett snöre så inte saven rinner ut ur flaskan efter ett tag.

Nedböjning av gren vid savtappning
Nedböjning av gren vid savtappning

Jag använder våra saftflaskor men en PET flaska är minst lika pra. Knyt ett snöre runt flaskhalsen, trä den över den avkapade grenen och knyt fast på ett sådant sätt att det är enkelt att knyta upp. Sen är det bara att gå ut innan frukost och hämta flaskan och samtidigt sätta dit en ny.

Min hustru som är pollenallergiker dricker små doser av sav på våren och tycker att det lindrar. Jag dricker ett halvlitersglas och hon tar ett snapsglas. Är du pollenallergiker och vill pröva så var mycket försiktig och pröva med en mycket liten dos först.

När du dricker saven kan du passa på att munskölja. Saven är full av björksocker som är det folkliga namnet på Xylitol som du känner igen från tandvänliga tuggummi.

Att skörda på detta vis är väldigt enkelt men ger inte så stor skörd. Vill man tex göra björksirap så går det åt stora mängder, åttio liter sav till en liter sirap. På min hustrus blogg har vi tidigare berättat om lite storskaligare tappning till just dessa ändamål.

Jag använder sirapen som smaksättare och extra socker i mina större öl jag brygger t.ex Julöl, kraftigare Imperial stouts eller en riktigt stadig Porter. Det blir mycket bra. man kan även använda sav direkt i stället för vatten vid bryggningen. Mer om öltillverkning en annan gång.

//Patrick Sellman