Nu är det hög tid att göra vedartade sticklingar i stora delar av landet. En av de tidpunkter som är bäst för att få en bra rotbildning är just innan lövsprickningen. Som vanligt så går det att göra en hel vetenskap av detta med risk för att få vågar försöka. Jag väljer därför att ge en enkel beskrivning på ett sätt som fungerat många gånger tidigare för mig.

Aronia kan vara lite svårare att lyckas med men vinbär framför allt Svarta vinbär är mycket lätta att lyckas med. Strax innan lövsprickningen klipper du av fjolårsskotten på den buske du vill ta sticklingar ifrån. Cirka 15 cm är en lämplig längd. Låt minst 2 knoppar vara ovan jord men inte fler än 3 annars ökar risken för uttorkning när löven slår ut. Sätt dem i en kruka med luftig och lätt jord. Det är viktigt att det kommer luft till rötterna så vattna inte för mycket men låt absolut inte sticklingarna torka. Det är bättre med underbevattning än att vattna ovanifrån vilket packar ihop jorden i onödan. På bilderna nedan är det rätt trångt i krukorna, lämpligt avstånd mellan sticklingarna är så att de utslagna löven inte når varandra.

Jag klipper av hörnen på en plastpåse och trär den över sticklingar och kruka för att bevara fuktigheten och minska risken för uttorkning. De ställs sedan i ett österfönster där det är några grader svalare. Inte för mycket ljus vilket kan ge för hög temperatur och risk för uttorkning men inte heller för lite vilket leder till sämre utveckling pga minskad fotosyntes i bladen.

Aronia sticklingar
Aroniasticklingar som precis slagit ut bladen.

Låt sticklingarna stå i krukan tills de rotat sig ordentligt på försommaren. Plastpåsen kan tas bort efter några veckor men var noga med att inte låta dem torka ut. Du sätter ut dina sticklingar på en skyddad och relativt ogräsfri plats. Inte för mycket direkt solljus utan snarare mer åt halvskugga. Själv föredrar jag att sätta dem enskilt i krukor men då är det extra viktigt att vattningen fungerar tillförlitligt. Fördelen är att plantorna är lätta att flytta. Efter ett tag kan de få mer och mer solljus.

//Patrick Sellman