Nyplockade späda nässlor
Nyplockade späda nässlor

Att koka en soppa på alldeles nyplockade färska nässlor är förmodligen inte så ovanligt och det kan man förstå. För oss är det en sådan där återkommande årlig händelse som man uppskattar desto fler åren blir. Nässlan meddelar att livet återvänder till vår kalla del av världen.

Jag bor i ett område där hälften flyttade till Amerika, gamla finnbygder i de värmländska skogarna. När vi lagar dessa delikatessrätter på vilda vårprimörer brukar jag skänka en tanke åt de som vandrade här för bara något sekel sedan som kunde andas ut efter en många gånger väldigt mager senvinter inte minst år som detta då våren var en månad sen. Med lite inlevelse och empati blir den annars goda soppan mer åt det gudomliga hållet.

Just nässlan är förmodligen en av de mest stärkande växter vi har bl.a pga sitt stora järninnehåll. Även om många uppskattar den som vårprimör har den en hel del andra användningsområden i småbruket.

Till hushållet kan du torka den och använda i utrensande och stärkande teer. En känd sådan blandning är nässlor, björkblad och maskrosblad. En annan metod är att pulverisera hela plantan efter torkning och ha som kosttillskott/superfood på gröten eller filen under vintern.

Som jäst gödselvatten stärker den alla växter och torkat som hö är det bästa vitamintillskottet till hönsen på vintern. För dessa båda ändamål går det bra att låta nässlan växa till sig ordentligt och det går att ta flera skördar.

Till soppa passar de späda vårskotten eller endast topparna senare på säsongen. Välj bort nässlor som växer på gamla gödselhögar och andra extremt kväverika platser då nitrathalten är extra hög där, inte minst om du tänker dela med dig till barnen.

Vår kokboks (den i särklass bästa kokboken) recept på nässelsoppa är alldeles utmärkt med det tillägget att man låter två medelstora lökar sakta stekas i ett par matskedar smör. Är du intresserad av andra recept med nässlor så finns det på min hustrus blogg.

Jag serverade min dotter nässelsoppan med två alldeles färska ägg med den av klorofyll orange gulan samt lite nyklippt gräslök och ett par blad av spansk körvel. För att det var min dotter så blev det även ett uns chili eftersom hon älskar det. För egen del tycker jag det räcker med salt och peppar till denna typ av rätter där råvaran skall njutas särskilt.

Nässelsoppa med färska ägg, gräslök och spansk körvel
Nässelsoppa med färska ägg, gräslök och spansk körvel

//Patrick Sellman